Σάββατο, 21 Μαϊος 2022 23:13

Εύφορη γη: Κατερίνα Λυσσούδη - Από τη συνταγή της γιαγιάς στα ράφια της αγοράς (Βίντεο)

 

Μια συνταγή της γιαγιάς κι ένα σεμινάριο ενηλίκων στον αγροδιατροφικό τομέα άνοιξαν τον δρόμο στην Κατερίνα Λυσσούδη να δημιουργήσει το δικό της εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη.


Την γνωρίσαμε με αφορμή το σεμινάριο σάλτσας που διοργάνωσε το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, αφιερωμένο στη χοντροκατσαρή τομάτα, στις εγκαταστάσεις του Voras Flavors.
Βασικός συνεργάτης του εργαστηρίου είναι ο τεχνολόγος γεωπόνος Αντώνης Μωυσιάδης, με τον οποίο η κ. Λυσσούδη έχει δημιουργήσει αρκετές από τις συνταγές των παρασκευών της.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, στο συγκεκριμένο εργαστήριο παρουσιάστηκαν η παρασκευή χειροποίητης σάλτσας τομάτας, καθώς επίσης και ιδιαίτερες προτάσεις, όπως τσάτνεϊ, γλυκόξινη σάλτσα με χοντροκατσαρή τομάτα, που αποτελεί ιδιαίτερη παραδοσιακή ποικιλία με ιδιαίτερες γεύσεις που έδωσε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα στο κομμάτι της γλυκόξινης σάλτσας.

Όσον αφορά στη μικρή οικογενειακή επιχείρηση μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, η κ. Λυσσούδη εξηγεί πως όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται στο χωριό Καρυδιά, στο νομό Πέλλας, στους πρόποδες του βουνού Βόρας, από το οποίο πήρε και το όνομά της η επιχείρηση.
Παρασκευάζει άλειμμα κόκκινης πιπεριάς σε διάφορες γεύσεις, σάλτσα τομάτας, και άλλες έτοιμες μαγειρεμένες προτάσεις για πιάτα, πιπερομεζέ, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κομπόστες χωρίς ζάχαρη και σιρόπια αρωματικών φυτών.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2013, μετά από 20χρονη πορεία σε άλλο επαγγελματικό χώρο, οπότε η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή δημιούργησε κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων στον αγροδιατροφικό τομέα. Η συμμετοχή της τής προσέφερε την τεχνογνωσία και με την συνεργασία των καθηγητών της προχώρησε τη δημιουργία του εργαστηρίου και των αρχικών του προϊόντων .

Το πρώτο προϊόν, που αποτέλεσε και το έναυσμα της όλης προσπάθειας, προήλθε από τη γιαγιά της οικογένειας που παρασκεύαζε επί χρόνια το άλλειμμα κόκκινης πιπεριάς και η κ. Λυσσούδη ήθελε να το διαδώσει και να το διασώσει, όπως κι έκανε. «Κρατήσαμε τις πιο γενικές οδηγίες της γιαγιάς και η συνταγή πέρασε σε πιο επαγγελματική βάση» σημειώνει χαρούμενη που διαδίδει αυτή τη μοναδική γεύση του αλείμματος, μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα που παρασκευάζονται στο εργαστήριό της.

A grandmother's recipe and a seminar for adults in the agricultural sector paved the way for Katerina Lyssoudi to set up her own laboratory in Thessaloniki. The main collaborator of her laboratory is the technologist agronomist Antonis Moussiadis, with whom Ms. Lyssoudi has created several of the recipes of her products. In her small family business of processing agricultural products, Ms. Lyssoudi says that all products are grown in the village of Karydia, in the prefecture of Pella, at the foot of Mount Vora, from which the company took its name.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και άλλα παρόμοια στο περιοδικό Εύφορη γη #18. Γίνετε συνδρομητής εδώ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα