Κυριακή, 29 Μαϊος 2022 10:37

Εύφορη γη: Ο Γιώργος Κοντουδάκης για τον ρόλο της συνεργατικότητας στον αγροτικό χώρο (Βίντεο)

Τη σημασία της συνεργατικότητας στον αγροτικό χώρο επισημαίνει ο Γιώργος Κοντουδάκης, πρόεδρος της οργάνωσης παραγωγών εσπεριδοειδών και αβοκάντο του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων» μιλώντας στην εκπομπή Εύφορη γη και στην Κέλλυ Δημητρούλια.

Δείτε το βίντεο:

Μιλήσαμε μαζί του για τις παραδοσιακές καλλιέργειες, τα αβοκάντο αλλά και την αξία του συνεταιριστικού κινήματος στη σύγχρονη πραγματικότητα. Μας τόνισε πως, για να επιβιώσει κάποιος κάνοντας ως κύριο επάγγελμα αυτό του αγρότη θα πρέπει να αφιερώνεται αποκλειστικά σε αυτό και να διαθέτει ένα μίνιμουμ έκτασης. Σημαντικό είναι, επίσης, αν κάποιος διαθέτει διαφορετικές καλλιέργειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, χρειάζονται περισσότερες γνώσεις, χρόνος δουλειάς και ευέλικτες μέθοδοι προώθησης των προϊόντων στην αγορά. Ο συνεταιρισμός έχει ρόλο να συντονίζει τις ενέργειες και να στηρίζει τους παραγωγούς, ακόμα και τις δύσκολες χρονιές, απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ

Ο ρόλος του συνεταιρισμού είναι να κρατά τους παραγωγούς ενωμένους, γιατί μεμονωμένα κανένας παραγωγός από μόνος του δεν μπορεί να κινηθεί σε καμία αγορά, τονίζει ο κ. Κοντουδάκης. Ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που μια χρονιά μπορεί να κάνει κάποιος μια καλή παραγωγή και την επόμενη όχι. Οπότε, επισημαίνει, ότι οι παραγωγοί έχουν ανάγκη να είναι πολλοί μαζί και να πραγματοποιούν συντονισμένες κινήσεις από κοινού. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει ένας συνεταιρισμός. Δυστυχώς, όμως, είναι λίγοι οι παραγωγοί που εμπιστεύονται τους συνεταιρισμούς και οι συνεταιριστικές οργανώσεις της τελευταίας δεκαετίας είναι λίγες πανελλαδικά και μικρές, αλλά πολύ σοβαρές. Μάλιστα αυτές που λειτουργούν με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, λειτουργούν σωστά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και άλλα παρόμοια στο περιοδικό Εύφορη γη #18. Γίνετε συνδρομητής εδώ

The importance of cooperation in the rural area is pointed out by George Kontoudakis, president of the organization of citrus and avocado producers of the "Agricultural Cooperative of Chania" speaking in “Efori gi”.

We talked to him about traditional crops, avocados and the value of the cooperative movement in modern reality. He also said that in order for someone to survive by making the farmer his main profession, he must dedicate himself exclusively to it and have a minimum area.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα