Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 13:11

Η κατάλληλη φροντίδα για το γιασεμί

Το γιασεμί ή ίασμος από το αρχαίο ελληνικό επίθετο ιάσμινον, ανήκει στην οικογένεια των ελαιοειδών με 300 περίπου είδη που απαντώνται στις εύκρατες και θερμές χώρες της γης.

Είναι αναρριχώμενος θάμνος, συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος και καλλιεργείται σε γλάστρες και κήπους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το γιασεμί χρειάζεται απαραίτητα άφθονο φως, είτε απευθείας ηλιακό φως είτε ημισκιερά μέρη. Αν έχουμε τη δυνατότητα, προσανατολίζουμε το φυτό νότια, ώστε να δέχεται όσο το δυνατόν περισσότερο φως, γιατί η ανθοφορία του θα είναι πλουσιότερη. Το γιασεμί αντέχει στην ξηρασία, χρειάζεται όμως πότισμα τακτικά τις ζεστές περιόδους του χρόνου, ιδιαίτερα αν το καλλιεργούμε σε γλάστρα.
Ψεκάζουμε συχνά τα φύλλα του με νερό για να τα διατηρούμε καθαρά από τη σκόνη και γυαλιστερά αλλά και για να δροσίζουμε το φυτό , φροντίζουμε όμως να το κάνουμε μετά τη δύση του ηλίου έτσι ώστε να μην καούν τα φύλλα του.
Το γιασεμί επιβιώνει εύκολα σε όλους τους τύπους εδαφών, στις γλάστρες όμως φροντίζουμε να έχει καλή αποστράγγιση. Αλλάζουμε γλάστρα όταν παρατηρήσουμε ρίζες στην επιφάνεια του χώματος ή στις τρύπες της γλάστρας.
Η ανθοφορία του ξεκινά με τις πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα πρώτα κρύα αν και στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας η ανθοφορία του διατηρείται μέχρι και το Νοέμβριο.
Μετά το τέλος της ανθοφορίας και για να βοηθήσουμε το φυτό να παράγει ακόμη περισσότερα λουλούδια την επόμενη χρονιά, είναι χρήσιμο να κλαδέψουμε το φυτό. Καλό θα ήταν το κλάδεμα να γίνει σε δύο φάσεις: Tο φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα και αφού σταματήσει να ανθίζει φροντίζουμε να αφαιρέσουμε όλα τα ξερά λουλούδια της προηγούμενης χρονιάς ενώ νωρίς την άνοιξη, μόλις περάσουν τα μεγάλα κρύα, κλαδεύουμε λίγο πιο δραστικά τα κλαδιά του έτσι ώστε να ελέγξουμε τόσο το μέγεθος όσο και το σχήμα του.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα