Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 16:25

Εύφορη γη: Sustainolive - Στο χωράφι με αειφόρες πρακτικές (Βίντεο)

Η βελτίωση της αειφορίας στον ελαιοκομικό τομέα είναι ο βασικός στόχος του Sustainolive, μέσω της εφαρμογής και προώθησης μιας σειράς καινοτόμων λύσεων αειφόρου διαχείρισης, που βασίζονται σε αγρο-οικολογικές έννοιες, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συμμετοχή πολλών συνεργατών και τελικών χρηστών.

Για το ποιες είναι αυτές οι αειφόρες πρακτικές στην ελαιοκαλλιέργεια, που μπορούν να εξασφαλίσουν την αειφορία, απαντά στην “Εύφορη γη” ο δρ. Γεωπόνος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Βασίλης Γκισάκης και ο εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας”, Γιώργος Κόκκινος.

Δείτε το βίντεο:

Συνοπτικά, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” σε συνεργασία με συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών της Μεσσηνίας και άλλων περιοχών. Συμμετέχουν 8 χώρες της μεσογειακής λεκάνης και 14 εταίροι. Στην Ελλάδα περιλαμβάνει τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, το Ινστιτούτο Ελιάς στην Καλαμάτα και τα Χανιά, καθώς και ομάδες παραγωγών όπως είναι ο “Νηλέας” από τη Χώρα Μεσσηνίας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας.

Όπως εξηγεί απλά, ο Γιώργος Κόκκινος, εφαρμόζονται παλιές πρακτικές γεωργίας προσαρμοσμένες σε σύγχρονες λογικές και επιστημονικές μεθόδους, δημιουργώντας μια πλατφόρμα βιωσιμότητας στο χωράφι, που προσφέρει αγνά προϊόντα.

Ο δρ. Γκισάκης επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για πρακτικές που λίγο πολύ έχουν ακούσει οι παραγωγοί, όπως είναι η χρήση των υπολειμμάτων κλαδέματος, η κομποστοποίηση και η υιοθέτηση ορθών πρακτικών στην άρδευση και τη διαχείριση του δέντρου. Η δουλειά στο χωράφι ξεκίνησε το 2019 και συνεχίζεται μέχρι το 2023, ενώ υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αφορούν τεχνικές οι οποίες θα παρουσιαστούν στους παραγωγούς το επόμενο διάστημα.

Στην πράξη η εφαρμογή τους δεν είναι δύσκολη, αν και ο παραγωγός καλείται να ξεφύγει από ό,τι ήξερε και εφάρμοζε στην άρδευση, τη θρέψη, τη λίπανση και τη διαχείριση του δέντρου. Σημαντικό είναι πως δεν χρειάζεται οι παραγωγοί να αγοράσουν καινούργια σκευάσματα. Θα πρέπει απλά να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουν στο χωράφι. Οπότε, οι αειφόρες πρακτικές είναι άμεσα εφαρμόσιμες και “εύκολο” να υιοθετηθούν από τους παραγωγούς.

Όσον αφορά στα οφέλη, μπορεί να μην είναι άμεσα αντιληπτά, αλλά ο παραγωγός θα δει αποτέλεσμα σε βάθος 2-3 ετών.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και άλλα παρόμοια στο περιοδικό Εύφορη γη #18. Γίνετε συνδρομητής εδώ

Improving the sustainability of the olive sector is the main goal of Sustainolive, through the implementation and promotion of a series of innovative sustainable management solutions, based on agro-ecological concepts, the exchange of know-how and the participation of many partners and end users. For what are these sustainable practices in olive growing, which can ensure sustainability, answers in "Efori gi". the ELGO agronomist "Dimitra" Dr. Vassilis Gisakis and the representative of the "Nileas" Producers Group, George Kokkinos.

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα