Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 19:49

Εύφορη γη: Στη Δυτική Ελλάδα επεκτείνεται το εκπαιδευτικό μοντέλο της Μεσσηνίας για την αγροδιατροφή (Βίντεο)

Συμφωνητικό συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τα υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Κέντρο Αγροτοδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, διευρύνωντας έτσι τις δραστηριότητές του στην Ηλεία, ξεκινώντας από την Αμαλιάδα.

Ο δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος μιλώντας στην Εύφορη γη και στην Κέλλυ Δημητρούλια, ανέφερε ότι το εκπαιδευτικό μοντέλο που αναπτύχθηκε στη Μεσσηνία θα επαναληφθεί στον όμορο νομό μέσα από έναν συνδυασμό σεμιναρίων, συμβουλευτικής επί του πεδίου, επιχειρηματικής συμβουλευτικής κ.λπ. Ο ίδιος αναφέρει πως η λογική “είναι η γεωγραφική αυτή επέκταση να βασιστεί στην ανάπτυξη της ομάδας που έχει αναπτυχθεί στη Μεσσηνία και σε δεύτερο στόχο να αναπτυχθεί και στην Ηλεία μια αντίστοιχη ομάδα”. Έτσι, μελλοντικά οι δύο ομάδες θα αλληλοτροφοδοτούνται και θα ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, προς το καλό των παραγωγών και των δύο περιοχών.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικά με τις προοπτικές στο καλλιεργητικό κομμάτι και κατ’ επέκταση σε όλο τον αγροτοδιατροφικό τομέα μέσα από αυτές τις δράσεις ο δρ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι αποτελεί μονόδρομο, καθώς οι επιλογές μικραίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της νέας ΚΑΠ, αλλά και με τις προκλήσεις που ανέδειξε ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος στην Ουκρανία και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.

Ενθαρρυντικό ωστόσο είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από νέους παραγωγούς όσο και παλαιότερους. Εντούτοις, ο δρ. Παπαδόπουλος προβληματίζεται για το αν το ενδιαφέρον αυτό αρκεί, παρ’ όλο που ο ίδιος αισιοδοξεί ότι ο πυρήνας που ήδη υπάρχει θα μπορέσει να αναγεννήσει τον κλάδο. Εξάλλου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι αρχίζει το μοντέλο αυτό να έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο στους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι κατανοούν πως ο τρόπος που μπορούν να καλλιεργήσουν, είναι προς το συμφέρον τους.

Στο… δίλημμα δε ανάμεσα στις παραδοσιακές καλλιέργειες και τις νέες που πιθανά θα τις αντικαταστήσουν, απαντά πως είναι κάτι το επίπλαστο, γιατί “εκείνο που φαίνεται να δουλεύει σωστά είναι ο συνδυασμός της εμπειρίας με τη νέα τεχνογνωσία”. Άλλωστε, σημειώνει, η παράδοση είναι αυτό που φιλτραρίστηκε μέσα από τον χρόνο, ενώ διαχρονικά προστέθηκαν κάποιες καινοτομίες, είτε στον τρόπο που δουλεύονται οι καλλιέργειες, είτε στις ποικιλίες. Γι’ αυτό και θεωρεί σημαντικό “να συντηρούμε τη γνώση μας, όχι τις ίδιες τις πρακτικές, τη γνώση μας από την εμπειρία, να την βάζουμε να δουλέψει μαζί με την καινούργια τεχνογνωσία, τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν, και να δημιουργούμε την καινοτομία την οποία θα την πάρει η επόμενη γενιά και θα την φιλτράρει κι εκείνη”.

Αναφορικά με την εξέλιξη του αγροτοδιατροφικού τομέα μέσα στην επόμενη δεκαετία ο δρ. Παπαδόπουλος προβλέπει ότι “όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι μέχρι τώρα περιορισμοί, όλα αυτά τα προβλήματα που λέμε ότι υπάρχουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα -όπως είναι ο κατακερματισμός της γης-, μπορούν να αναδειχθούν σε πλεονεκτήματα”. Με την προϋπόθεση, εξηγεί, “να λειτουργήσουμε έξυπνα και γρήγορα, να είμαστε το επόμενο μοντέλο με πρακτικές που θα συνδυάζουν από τη μια μεριά την αγροοικονομία και από την άλλη την ψηφιακή γεωργία· αυτές οι πρακτικές μπορούν να μας φέρουν μπροστά σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη.

Άλλωστε, καταλήγει ο δρ. Παπαδόπουλος, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή καινοτομίας, δηλαδή, “καταλαβαίνουμε την επιστημονική ορολογία, καταλαβαίνουμε την επιστημονική γνώση, αλλά καταλαβαίνουμε και τα ζητούμενα των παραγωγών της πραγματικής οικονομίας, και προσπαθούμε να τα παντρέψουμε αυτά τα δύο”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και άλλα παρόμοια στο περιοδικό Εύφορη γη #18. Γίνετε συνδρομητής εδώ

A cooperation agreement with the University of Patras, the Region of Western Greece and the Ministries of Education and Rural Development was signed by the American School of Agriculture and the Center for Agricultural Entrepreneurship of Messinia, thus expanding its activities in Ilia, starting from Amaliada. Dr. Filippos Papadopoulos speaking to "Efori gi" said that the educational model developed in Messinia will be repeated through a combination of seminars, field consulting, business consulting, etc.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα