Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022 12:00

Go On: Ζερόμ Καλούτα - «Η τέχνη είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα… Μπορεί να ξυπνήσει τους ανθρώπους»

Η παράσταση "Λα Μοσκέτα" επιστρέφει στην Καλαμάτα 31 Αυγούστου 

Κύματα γέλιου ξεσηκώνει ο «τρελός απεγνωσμένος σύζυγος» στην παράσταση Λα Μοσκέτα. Ο Ζερόμ Καλούτα δίνει ρεσιτάλ με τους συμπρωταγωνιστές του σε μια παράσταση που χαρίζει άφθονο γέλιο, αυτή την εποχή που το έχουμε τόσο ανάγκη. Ο Ζερόμ Καλούτα είναι μουσικός και ηθοποιός. Πρόσφατα έκανε την εμφάνιση του στην Καλαμάτα με την συμμετοχή του στην παράσταση «Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς καιρούς ή απλά… Λα Μοσκέτα», του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, η οποία πρωοτοπαρουσιάστηκε στο κάστρο της πόλης και πρόκειται ν’ ανέβει ακόμα μια φορά, στις 31 Αυγούστου, μετά από περιοδεία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Επιπλέον ο Ζερόμ, την περίοδο αυτή, συμμετέχει στα γυρίσματα της ελληνικής τηλεοπτικής σειράς «Τα Νούμερα» του Φοίβου Δεληβοριά, η οποία πρόκειται να προβληθεί από την ΕΡΤ την ερχόμενη σεζόν. Επίσης, τραγουδά και παίζει κιθάρα, ενώ διαθέτει και κανάλι στο YouTube (Jerome Kaluta).

Πότε και πως ήταν η πρώτη σας επαφή με το θέατρο;
«Η πρώτη μου επαφή με το θέατρο ήταν στο γυμνάσιο, όπου κάναμε δυο παραστάσεις σε δύο συνεχόμενες χρονιές, τον «Αρχοντοχωριάτη» και το «Ζητείται ψεύτης». Ήταν οι πρώτες παραστάσεις που έπαιξα και ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος γιατί βρήκα κάτι που μου άρεσε. Γενικότερα μου άρεσε η μουσική και η τέχνη, και τότε βρήκα και το θέατρο».

Πως συμβάλλει το θέατρο στη ζωή σας;
«Την έχει κάνει καλύτερη, την έχει οργανώσει. Έχω βρει έναν σκοπό, έναν στόχο. Έχω μάθει πολλά πράγματα για μένα, για τους άλλους ανθρώπους. Έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος. Εάν διάβαζα στο σχολείο έτσι όπως έχω διαβάσει για το θέατρο, θα ήμουν πυρηνικός επιστήμονας! Έχω αφομοιώσει τόσες πληροφορίες μέσα από το θέατρο. Αρκεί να φανταστεί κανείς πως για έναν ρόλο π.χ. δεν είναι μόνο τα λόγια που διαβάζεις, υπάρχουν και πληροφορίες γύρω – γύρω, οι οποίες υποσυνείδητα σε βοηθάνε να χτίσεις αυτόν τον χαρακτήρα. Έτσι προσπαθείς να διαβάσεις όσο περισσότερο μπορείς και να πάρεις οποιαδήποτε πληροφορία υπάρχει εκεί για να σε βοηθήσει».

Αν έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, τι θα επιλέγατε και γιατί;
«Δεν μπορώ να διαλέξω κάτι και να αφαιρέσω κάτι. Σίγουρα ο κινηματογράφος ήταν κάτι που με γοήτευε από όταν ήμουν μικρός και έλεγα ότι ήθελα πάρα πολύ να κάνω ταινίες. Είναι κάτι επίσης που μόλις αρχίζω και το ανακαλύπτω. Τόσο το θέατρο όσο και ο κινηματογράφος, είναι κάτι πολύ όμορφο. Το θέατρο έχει να κάνει με κόσμο, έχεις επαφή, είναι μια σύνδεση ζωντανή, ενώ στον κινηματογράφο έχεις την ευκαιρία να πεις και να ξαναπείς κάτι. Στο πρώτο λοιπόν θα έλεγα πως έχεις την καλύτερη ζωντανή εκδοχή σου, και στο δεύτερο έχεις την καλύτερη και πιο λαμπερή εκδοχή σου».

Τι είναι αυτό που κάνει έναν καλό ηθοποιό και σε δεύτερο στάδιο έναν καλό κωμικό;
«Νομίζω ότι όλα κρίνονται στα πρώτα λεπτά. Ο θεατής το κρίνει αυτό, από αυτό που βλέπει. Κρίνει δηλαδή, αν η ιστορία που ακούει τον πείθει, αν ο άνθρωπος που βλέπει μπροστά του τον κάνει να ξεχάσει ότι είναι αυτός ο άνθρωπος. Θεωρώ ότι ένας καλός ηθοποιός και ένας καλός κωμικός είναι αυτοί που μας λένε την ιστορία με αλήθεια».

Τι είναι το πιο σημαντικό για εσάς όταν βρίσκεστε πάνω στη σκηνή;
«Υπάρχει μια σειρά από πράγματα. Είναι σημαντικό να νιώθω καλά, να είμαι προετοιμασμένος ψυχολογικά για αυτό που θέλω να κάνω. Σίγουρα επίσης το κοινό με την ανταπόκρισή του βοηθάει όλους εμάς που βρισκόμαστε πάνω στη σκηνή. Δεν είναι προϋπόθεση αυτό, αλλά για παράδειγμα σε μια κωμωδία, τα πράγματα κυλάνε πιο καλά αν το κοινό γελάει. Τέλος, αυτό που είναι σίγουρα σημαντικό για όλους μας, είναι να είμαστε συντονισμένοι μεταξύ μας για να πούμε την ιστορία».

Πως θα περιγράφατε την εμπειρία σας στην διάρκεια της προετοιμασίας του έργου «Λα Μοσκέτα»;
«Τα τελευταία χρόνια, όταν προετοιμάζομαι για κάτι, είτε αυτό είναι θέατρο, είτε μουσική, είτε σινεμά, ποτέ δεν ασχολούμαι μόνο με αυτό. Προετοιμάζομαι δηλαδή ταυτόχρονα για διαφορετικά πράγματα, συνεπώς ο χρόνος και ο χώρος που έχω είναι περιορισμένος. Στον συγκεκριμένο χρόνο όμως που είχα, η εμπειρία της προετοιμασίας για το «Λα Μοσκέτα» ήταν πάρα πολύ ωραία. Έχουμε μια πολύ ωραία ομάδα, έχουμε έναν σκηνοθέτη, ο οποίος μας οδήγησε σε μονοπάτια όπου μπορούσαμε να είμαστε ελεύθεροι, για να αυτοσχεδιάσουμε, να δοκιμάσουμε πράγματα, να βάλουμε κομμάτι του χαρακτήρα μας μέσα στην παράσταση. Αυτό φυσικά μας βοήθησε πάρα πολύ για να επιτύχουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Γενικότερα ήταν ένα ταξίδι».

Πως βλέπετε τον χαρακτήρα σας σε αυτήν την παράσταση;
«Αυτός ο τύπος που υποδύομαι είναι μια μορφή, την οποία αποφάσισα και αποφασίσαμε ότι κάπως θα την συμπαθήσεις. Ωστόσο αν τον δεις στεγνά, και παρακολουθήσεις πως φέρεται, ποιες αποφάσεις έχει πάρει και πως συμπεριφέρεται στην γυναίκα του και σε όλους, λες αυτός είναι λαμόγιο, ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να ήταν λίγο αστείος. Σε σοβαρή ανάλυση όμως είναι μια περίεργη προσωπικότητα».

Πως αισθάνεστε για την συμμετοχή σας σε αυτήν την παράσταση;
«Είμαι πολύ ευτυχισμένος και χαρούμενος που ερμηνεύω αυτόν τον ρόλο. Είναι από τους πιο ωραίους που έχω κάνει και φυσικά σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι στη σκηνή έχω αξιόλογους συναδέλφους, οι οποίοι από την πρόβα ήταν πάρα πολύ γενναιόδωροι μαζί μου και είναι και ωραίοι παίχτες. Η Αντιγόνη Δρακουλάκη αρχικά, ο Χρήστος Νικολάου και ο Δημήτρης Φριαγκιόγλου, είναι οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι και συναλλάσσομαι περισσότερο στην παράσταση και είναι μοναδικοί. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ, όπως και τον σκηνοθέτη Γιάννη Μαργαρίτη και την Χρυσάνθη Δούζη».

Πως βλέπετε την πορεία του θεάτρου;
«Το θέατρο, όπως και οι τέχνες γενικά αλλά και οι άνθρωποι που δουλεύουν γύρω από αυτές, θεωρώ ότι πέρασε πολύ δύσκολα την τελευταία διετία, λόγω της πανδημίας και λόγω έλλειψης πρόβλεψης. Δεν υπήρχε δηλαδή ένα σχέδιο για το πως αυτός ο κλάδος μπορεί να επιβιώσει. Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι γίνονται πολλές θεατρικές παραστάσεις τώρα και επειδή με αυτόν τον τρόπο δουλεύουν οι ηθοποιοί αλλά και επειδή ο κόσμος έρχεται σε επαφή με την τέχνη. Η τέχνη είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να ξυπνήσει τους ανθρώπους, να αφυπνίσει συνειδήσεις, να βγάλει έναν άλλον εαυτό, ή απλώς να μας κάνει να σκεφτόμαστε κάποια πράγματα. Όλα αυτά φυσικά έχουν μια επικινδυνότητα στην εποχή μας και χαίρομαι που επιστρέφουμε και πάλι σε αυτήν και που μπορούμε να υποδυόμαστε και να λέμε τις ιστορίες άλλων ανθρώπων».

ENG
Jerome Kaluta is a Greek actor and musician. He recently played a part in a local theater production in Kalamata that is going to return in the city on the 31st of August. Besides staring in theater, tv productions and cinema, Jerome is an excellent musician, sharing his music on his YouTube channel.

Συνέντευξη στη Σοφία Κατσιρέα 

Διαβάστε κι άλλα ενδιαφέροντα άρθρα σαν κι αυτό στο Go On 20 πατώντας εδώ! 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα