Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 22:28

Ενισχυμένη η ΣΥΚΙΚΗ στις διεθνείς αγορές - Το σχέδιο στήριξης παραγωγών και καλλιέργειας (Βίντεο)

Ενισχυμένη η ΣΥΚΙΚΗ στις διεθνείς αγορές, στηρίζει την προσπάθεια των συκοπαραγωγών, με στόχο μια ποιοτική και ποσοτική συγκομιδή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όλα κυλούν ομαλά στην καλλιέργεια, αν εξαιρέσουμε την ανομβρία που  απειλεί όλες τις καλλιέργειες, και υπάρχει σημαντική αισιοδοξία για τη συνέχεια, αφού οι αγορές αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα στάθηκε με ασφάλεια απέναντι στην απειλή του κορονοϊού και άρα υπόσχεται ασφαλή τρόφιμα. Αυτό είναι κι ένα «δυνατό χαρτί» που εκμεταλλεύεται η ΣΥΚΙΚΗ και όπως φαίνεται βρίσκει ανταπόκριση στις αγορές, όπως επισημαίνει -μιλώντας στην "Εύφορη Γη" και την Κέλλυ Δημητρούλια- ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού Γιώργος Αγγελόπουλος.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός στέκεται στο πλευρό των παραγωγών όλου του νομού, ανεξαρτήτως καλλιέργειας, με μειωμένο κόστος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, συνεχίζει να παράγει πολλαπλασιαστικό υλικό για την αντικατάσταση παλαιών συκεώνων ή για τη δημιουργία νέων. Επίσης, με το γεωτεχνικό του τμήμα βρίσκεται καθημερινά στα συκοχώραφα, σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ και αξιόπιστα ερευνητικά κέντρα για την προστασία της καλλιέργειας, η οποία φέτος κυλά πολύ καλά και χωρίς εντομολογικούς εχθρούς, μέχρι στιγμής.

Η ΣΥΚΙΚΗ παράλληλα επιδιώκει να ενισχύει τη ρευστότητά της, εκμεταλλευόμενη τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τους συκοπαραγωγούς του τόπου. Και σε κάθε περίπτωση ο κ. Αγγελόπουλος παροτρύνει τους καλλιεργητές να συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με στόχο την όσο καλύτερη δυνατή ποιοτική και ποσοτική σοδειά.

Πρέπει  να σημειωθεί πως η συκοπαραγωγή για την Ελλάδα αποτελεί μια καλλιέργεια με μεγάλη αξία. Για την περιοχή της Πελοποννήσου, την Μεσσηνία, την Λακωνία κυρίως αποτελεί σταθερή αξία με σταθερό εισόδημα όλα τα τελευταία χρόνια στους παραγωγούς, με εξαίρεση βέβαια τις περιπτώσεις όπου σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές από καιρικές συνθήκες ή άλλους παράγοντες.

Φέτος ωστόσο ο κροωνοϊός φαίνεται πως αυτή τη καλλιέργεια την ευνοεί για τις αγορές και υπάρχει αγωνία αν θα την ευνοήσει και ο καιρός με βροχή, για καλύτερη σοδειά.

Δείτε το βίντεο:

ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Ξεκινώντας, αναφέρθηκε στην περίοδο του κορωνοϊού και για το πως επηρέασε την παραγωγή και εμπορία του σύκου:

"Η αλήθεια είναι ότι έχουν  πληγεί όλοι οι τομείς της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση όμως όλο αυτό το διάστημα εμείς δεν μείναμε με τα χέρια σταυρωμένα» επισημαίνει αναφορικά με την εξαγωγική πολιτική της ΣΥΚΙΚΗΣ ο κ. Αγγελόπουλος, κι εξηγεί: «Με συντονισμένες προσπάθειες και εργασίες, κυρίως με το πελατολόγιό μας του εξωτερικού -κατά 90% και πλέον το προϊόν αυτό εξάγεται- προσπαθήσαμε να είμαστε πολύ κοντά στους πελάτες μας». Και από «αυτή η καθημερινή μας επαφή με τους πελάτες μας ανά τον κόσμο μας δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας το οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα: Η Ελλάδα και εμείς οι Έλληνες τα καταφέραμε αρκετά καλά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, επειδή όλες οι σχέσεις βασίζονται πάνω στην εμπιστοσύνη από την οποία προκύπτει η αξιοπιστία. Εμείς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το καλό κλίμα το οποίο έχουμε ως Ελλάδα σε αυτή την περίοδο το κορονοϊού και να μεγιστοποιούμε τις επαγγελματικές μας επαφές. Το βασικό μας «μοτο» και αυτό διαμηνύουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση είναι ότι η Ελλάδα σε αυτή τη φάση μπορεί να παράξει ασφαλή προϊόντα, οπότε το "Μένουμε Ασφαλείς" εμείς το πηγαίνουμε στις αγορές, λέγοντας στους πελάτες ότι εμείς μένουμε ασφαλής, παράγουμε μοναδικά και ασφαλή προϊόντα μέσα αυτή τη δύσκολη περίοδο».

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

"Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μία πρόβλεψη που θα είναι κοντά σου πραγματικότητα" απάντησε αναφορικά με το αν θα υπάρχει φέτος επάρκεια προϊόντος για να καλυφθούν οι ανάγκες της αφοράς. Κι εξηγεί: «Η μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη των συκεώνων δείχνει μία καλή εικόνα, ίσως η έλλειψη βροχών να είναι ένα πρόβλημα που αφορά φυσικά όλες τις καλλιέργειες. Από κει και πέρα θεωρούμε πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα έχουμε μία καλή συγκομιδή, από εκει και έπειτα οτιδήποτε εν εξελίξει αντιμετωπίσουμε ή παρατηρήσουμε, θα είμαστε δίπλα στον παραγωγό για να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις αλλά και λύσεις και την καλή πορεία της εξέλιξης της καλλιέργειας».

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η ΣΥΚΙΚΗ αξιοποιεί τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητάς της. «Εμείς στοχεύουμε τα μέτρα ανάπτυξης τα οποία μπορούν να μας δώσουν για το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα κάποια ρευστότητα πιο αυξημένη από προηγούμενα χρόνια για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την σίγουρα δύσκολη γενικότερη οικονομική κατάσταση, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο» παρατηρεί ο κ. Αγγελόπουλος και εξηγεί: «Πάντα αναφερόμαστε για γενικότερη επιβαρυμένη οικονομική πορεία όλων των οικονομιών οπότε είναι σημαντική όσο ποτέ άλλοτε η ρευστότητα των επιχειρήσεων με τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη εξαγγελθεί και στα οποία εμείς σαν συνεταιρισμός θα συμμετάσχουμε όπως είναι για παράδειγμα η επιστραφέα προκαταβολή στην οποία έχουν κάνει το αίτημα και είναι και δύο βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το ταμείο εγγυοδοσίας καθώς και το ΤΕΠΙΧ 2 που σε αυτά στοχεύουμε να είμαστε οικονομικά εύρωστοι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε επάνω στην παραγωγική και εμπορική περίοδο».

Και όπως επισημαίνει: «Είμαστε πραγματιστές, καταλαβαίνουμε τι γίνεται γύρω μας, ότι έχουμε μπροστά μας πραγματικά δύσκολο δρόμο στο οικονομικό επίπεδο όμως θεωρώ ότι με την εγγύηση της ΣΥΚΙΚΗΣ και με την αξιοποίηση συγκεκριμένων μέτρων ότι θα είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε στις όποιες προκλήσεις".

«ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΙ ΣΥΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ»

«Πραγματικά το εισόδημα είναι συνεχώς σε τροχιά ανάπτυξης όλα αυτά τα τελευταία έτη και όχι μόνο» σημειώνει τονίζοντας πως οι παραγωγοί θα πρέπει να επιμείνουν στη σωστή φροντίδα της καλλιέργειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρχει ρευστότητα και για τους παραγωγούς, προς αυτή την κατεύθυνση: «Επομένως αυτό το οποίο έχει αναγγελθεί ως μέτρο στήριξης της ρευστότητας των παραγωγών που είναι η μία προκαταβολή της ενίσχυσης που πρόκειται να λάβουν από την από το ΟΣΔΕ και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική όσο πιο σύντομα δοθεί θα βοηθήσει γενικότερα τους παραγωγούς ότι σε όλες τις καλλιέργειες όχι μόνο στης συκιάς".

ΕΩΣ ΚΑΙ 50% ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΚΙΚΗ

Στις εγκαταστάσεις της στο 6ο χλμ. Καλαμάτας - Μεσσήνης, στον Αριστομένη αλλά και σε νέο γραφείο στη Μεσσήνη εξυπηρετεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Μεσσηνίας η ΣΥΚΙΚΗ, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης. Στόχος είναι η μείωση του κόστους της διαδικασίας για τον κάθε παραγωγό και κτηνοτρόφο, μέλος ή μη μέλος της ΣΥΚΙΚΗΣ, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού Γιώργος Αγγελόπουλος. Η ανταπόκριση των παραγωγών είναι σημαντική και ήδη έχουν προχωρήσει τη διαδικασία οι μισοί παραγωγοί που ανταποκρίθηκαν συνολικά κατά το προηγούμενο έτος.

Συμπληρωματικά αναφορικά με το ΟΣΔΕ, ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί πολύ σύντομα προκαταβολή της ενίσχυσης, προκειμένου οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ειδικά όσον αφορά στην υποστήριξη των καλλιεργειών τους. "Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική όσο πιο σύντομα δοθεί θα βοηθήσει γενικότερα τους παραγωγούς ότι σε όλες τις καλλιέργειες όχι μόνο στης συκιάς" τονίζει.

Ειδικότερα όσον αφορά στις αιτήσεις ΟΣΔΕ που διεκπεραιώνει η ΣΥΚΙΚΗ, εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος πως "Ακόμα και εν μέσω της καραντίνας που είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα έως και τώρα σε μεγάλο βαθμό η ΣΥΚΙΚΗ κατάφερε, παρ'  ότι εργαζόμασταν σε καθεστώς τηλεργασίας για τις υπόλοιπες ενασχολήσεις μας, να γίνουν σχεδόν οι μισές αιτήσεις από αυτές τις οποίες είχαμε κάνει το περασμένο έτος". Και αυτό επετεύχθη "Με συνεχή επικοινωνία με τους παραγωγούς".

Πλέον, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών, λειτουργούν, πέραν των κεντρικών εγκαταστάσεων και το ΚΥΔ στον Αριστομένη, όπως ξεκινά και το υποκατάστημα στη Μεσσήνη, ώστε να μπορούν όλοι οι παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή να έχουν μία πιο άμεση πρόσβαση κι εξυπηρέτηση.

Σημειώνει δε πως: "Τα μέλη μας ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα μας να κάνουν την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στην ΣΥΚΙΚΗ. Πάγια θέση της διοίκησης και του προέδρου Παναγιώτη Παπαγεωργίου ήταν η ενασχόληση μας με αυτό το αντικείμενο για να μειώσουμε το κόστος. Έχουμε ένα ανταγωνιστικό τιμοκατάλογο και όταν μιλάμε για τα μέλη της ΣΥΚΙΚΗΣ, υπάρχει μια αισθητή μείωση της τάξης του 50%".

ΑξΊζει μάλιστα να σημειωθεί πως η ενασχόληση της ΣΥΚΙΚΗΣ με αυτό το αντικείμενο είχε στόχο πέραν της μείωσης του κόστους και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός πως "σε αποτυπώσεις αποσφαλμάτωσης η ΣΥΚΙΚΗ κατείχε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες".

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΑ ΦΥΤΑ ΣΥΚΙΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΣΥΚΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ - ΑΠΕΙΛΗ Η ΞΗΡΑΣΙΑ

Σημαντική είναι η ανταπόκριση των παραγωγών στοκάλεσμα της ΣΥΚΙΚΗΣ για ανανέωση των συκεώνων ή για νέες καλλιέργειες. Πολλοί αντικαθιστούν γερασμένα δέντρα με νεαρά φυτά, αλλά δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που αντικαθιστούν ολόκληρες εκτάσεις με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτό οφείλεται στο ότι «η συκοκαλλιέργεια είναι σε πολύ καλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια» και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για να αυξηθεί.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό για αναδιάρθρωση, ο κ. Αγγελόπουλος εξηγεί: «Εμείς σαν ΣΥΚΙΚΗ ζητούμε συνεχώς να εγκριθεί μια εκπονημένη μελέτη σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχουμε υποβάλει, αλλά όμως επειδή δεν ξέρουμε σε πόσο χρόνο να επιτευχθεί, με δικά μας μέσα κάθε χρόνο αλλά και φέτος, φυτεύουμε πολλές δεκάδες χιλιάδες νέα φυτά τα οποία γίνονται ανάρπαστα από τους παραγωγούς». Φέτος η ΣΥΚΙΚΗ δημιούργησε το νέο της φυτώριο και τα φυτά θα διατεθούν σχετικά σύντομα στους παραγωγούς καθ' ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Τα φυτά, ποικιλίας «Καλαμών» διατίθενται στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ στα μέλη του συνεταιρισμού.

«ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΚΗΣ ΜΕ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ»

Ο προϊστάμενος του γεωτεχνικού τμήματος της ΣΥΚΙΚΗΣ Απόστολος Αγγελόπουλος δίνει συμβουλές για τη φροντίδα της συκοκαλλιέργειας τονίζοντας πως: «Η εξέλιξη της συκοπαραγωγής για φέτος πηγαίνει καλά. Η μόνη μας ανησυχία είναι η έλειψη βροχοπτώσεων το χειμώνα που μπορεί να έχει επίδραση πάνω στην παραγωγή».

Ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει την ανάγκη ότι αντιληφθεί στην καλλιέργειά του ο παραγωγός να το γνωστοποιεί στην ΣΥΚΙΚΗ καθώς το γεωτεχνικό της τμήμα δύναται να πραγματοποιήσει άμεσα αυτοψία στα αγροτεμάχιά για να διαπιστώσει αν υπάρχει πρόβλημα. Εάν μάλιστα χρειαστεί ακόμα και σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ή άλλα ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία στέλνονται δείγματα, για να υπάρχει άμεσα  έγκυρη απάντηση. Επίσης υπάρχει συνεχής συνεργασία  με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας.

«Οι ενδείξεις μας είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα που χρειάζεται να ανησυχεί ο παραγωγός μέχρι στιγμής, πέρα από την ανομβρία" σημειώνει εκφράζοντας ελπίδα ο καιρός να ευνοήσει στη συνέχεια.

Για τους εντομολογικούς εχθρούς αναφέρει ειδικότερα: "Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε στη βιβλιογραφία, ούτε από ενημερώσεις του Υπουργείου. Άλλωστε εάν υπήρχε κάποιος καινούργιος εχθρός δεν θα φαινόταν στην αρχή μιας παραγωγής, αλλά θα φαινόταν στο αποτέλεσμα, από έρευνα κάποιων ετών νωρίτερα. Οι εχθροί της συκιάς είναι σταθεροί γενικά και αυτό είναι καλό στοιχείο για την συκοκαλλιέργεια και φυσικά με εγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους».

Εξηγεί δε πως: «Δεν είναι σημαντικό το κόστος και αυτό είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την συκοκαλλιέργεια. Όποιες παρεμβάσεις γίνονται σε επίπεδο φυτοπροστασίας δεν είναι ακριβές».

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Οι παραγωγοί πρέπει να επισκέπτονται όσο μπορούν πιο συχνά τα αγροτεμάχιά τους και έχουν την εμπειρία και τη γνώση οτιδήποτε παρατηρούν ή διαφοροποιείται στην καλλιέργειά τους, να το παρατηρήσει και να το αναφέρει στο γεωτεχνικό τμήμα, καταλήγει ο κ. Απ. Αγγελόπουλος

Διαβάστε ακόμα
ΣΥΚΙΚΗ: Κανένας εντομολογικός εχθρός δεν απειλεί τη συκοπαραγωγή - Προβληματίζει η ανομβρία (ΒΙΝΤΕΟ)
ΟΣΔΕ: Έγκυρα, έγκαιρα και με μειωμένο κόστος έως και 50% στη ΣΥΚΙΚΗ (Βίντεο)
Υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ στη ΣΥΚΙΚΗ
Παρατείνεται έως τις 15 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ
2.500 οικογένειες ζουν από το σύκο στη Νότια Πελοπόννησο - Ελπίζουν στην αναδιάρθρωση με το νέο ΕΣΠΑ (Βίντεο)

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα