Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 09:20

Ακόμα ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στην Ελλάδα – Η βίλλα (Χ)ΚΗΙ στη Μεθώνη

Στη Μεθώνη Μεσσηνίας βρίσκεται η εντυπωσιακή βίλλα (Χ)ΚΗΙ που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο LASSA Architects για ένα ζευγάρι συλλεκτών έργων τέχνης.

Η βίλλα (Χ) ΚΗΙ είναι τοποθετημένη σε μια ήπια πλαγιά ελαιώνων. Το έργο αποτελείται από έναν ενιαίο κυματιστό τοίχο ο οποίος περικλείει τις προστατευμένες αυλές που βρίσκονται τοποθετημένες στο άκρο κάθε πτέρυγας. Το σχήμα Χ της βίλλας επιμερίζει το χώρο σε 4 διακριτά μέρη, προσφέροντας στην ανατολική πλευρά οπτική ηρεμία και μεταβαλλόμενη σκίαση στη διάρκεια της μέρας.

Η βίλλα ΚΗΙ σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Θεόδωρου Σαραντόγλου-Λάλη και της Dora Sweijd LASSA Architects (lassa-architects.com) με έδρα το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Η οροφή του έργου καθορίστηκε από την κορυφή των ελαιόδεντρων που το αγκαλιάζουν, ενώ η εύκολα προσπελάσιμη ταράτσα της σκεπής εξασφαλίζει την πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Το ύψος του τοίχου που το περιβάλλει, ποικίλει καθώς σταδιακά βυθίζεται στη γη μειώνοντας το ύψος της πρόσοψης στην άκρη κάθε πτέρυγας στα 1,2 μέτρα. Το χώμα της εκσκαφής χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας μετάβασης τοπίου που ενσωματώνει καλλίτερα το κτίριο στο αγροτικό περιβάλλον. Η δυτική πτέρυγα αποτελείται από τους κοινούς χώρους, το μεγάλο άνοιγμα προς τη θάλασσα και τη νότια ταράτσα. Εσωτερικά, κάθε δωμάτιο βλέπει προς μια εσωτερική βεράντα και αυλή. Ο τοίχος του δωμάτιου εκτείνεται προς τα έξω και πλαισιώνει μια λεμονιά. Η απουσία γωνιών και η συνέχεια του τοίχου προσφέρουν σημαντική διεύρυνση των χώρων. Οι καμπύλες των τοίχων καδράρουν τις εναλλαγές του φωτός και του χρώματος του ουρανού επιτείνοντας την παρουσία στον εσωτερικό χώρο.

«Η βίλλα ΚΗΙ», λέει ο Θόδωρος Σαραντόγλου-Λάλης, «συνδυάζει δύο αντίρροπα στοιχεία τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται - οι αυλές προσφέρουν τη δυνατότητα στοχαστικής απομόνωσης ενώ η δυτική πτέρυγα και η οροφή προσφέρουν άπλετη, πανοραμική θέα στη θάλασσα”.

Η επιφάνεια του εξωτερικού τοίχου κινητοποιείται από τσιμεντένιες πτυχώσεις διακυμάνσεις, το εύρος των οποίων μειώνεται κατά μήκος της πρόσοψης. Η τροχιά του ήλιου δημιουργεί ένα παιχνίδι με τις σκιές στη διάρκεια της μέρας, ενώ ο κυματιστός τοίχος λειτουργεί επίσης ως σκηνικό πάνω στo οποίo προβάλλεται η σκιά των δένδρων.

«Η βίλλα ΚΗΙ», προσθέτει ο κ. Σαραντόγλου- Λάλης, «σχεδιάστηκε για ένα ζευγάρι συλλεκτών έργων τέχνης και συνδυάζει την τυπολογία ενός εκθεσιακού χώρου με την μοναστηριακή αντίληψη των κλειστών εσωτερικών κήπων».

Το έργο εκτελέστηκε από τοπικούς εργολάβους στους οποίους η LASSA πρoσέφερε την εμπειρία της σε ψηφιακό σχεδιασμό και παραγωγή. Η στρατηγική αυτή επέτρεψε την εκτός έργου παραγωγή μεγάλων δομικών κομματιών από φελιζόλ με την τεχνική του hot-wire cutting, όπως το καλούπι για τον κυματιστό τοίχο, στοιχεία για το φωτισμό της οροφής και τμήματα της επίπλωσης, αυξάνοντας το επίπεδο των φινιρισμάτων καθώς και σημαντικά μειώνοντας τον προϋπολογισμό. Ο τρόπος αυτός οδήγησε στην ελάχιστη δυνατή χρήση βιομηχανικών δομικών υλικών, βοηθώντας παράλληλα την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ελαφρότητα του καλουπιού διευκόλυνε τη μεταφορά του και την τοποθέτηση του από ολιγομελή ομάδα σε δυο μόνο μέρες. Μετά τη χύτευση του σκυροδέματος το καλούπι κόπηκε και ξαναχρησιμοποιήθηκε ως μονωτικό υλικό στον τοίχο και την οροφή. Για το έργο χρησιμοποιήθηκαν ελληνικό τσιμέντο και μωσαϊκό από την ελληνική βιομηχανία μαρμάρου.

CREDITS:

Project Name:                                      KHI House
Location:                                                Methoni, Greece
Area:                                                        200 m2
Design Architect:                                 LASSA - Theo Sarantoglou Lalis and Dora Sweijd, with Jonathan Cheng (project Architect) , Nikolas Klimentidis, Jocelyn Arnold, Raz Keltsh
Local Architect:                                  V. Kosmopoulos
Structural Engineer:                            Metep - L. Babilis
Formwork production Design:         LASSA
Mechanical Engineer:                         D. Mantas
General Contractor:                             V. Spyropoulos
Formwork production:                        Rizakos
Floor finishes:                                        Votsalota - Zoidis Polyzois
Marble:                                                    The Art of stone - D. Paraskevas
Steel Window frames:                         TD.Steel - D.Detilleux
Aluminium Window frames:             Alumet-petroulakis / Valvis
Mechanical systems:                           Fourseasons-Klimaengineering
Electrical systems:                               V. Psicharis
                           
SOCIAL MEDIA:
Web:                      Lassa-architects.com 
Hashtags:             #khihouse #lassaarchitects #lassa_architects  #naaro 
Instagram:           Lassa_Architects
Facebook:            Lassa Architects  
Photography:      NAARO (Naaro.com)

 

Διαβάστε ακόμα: 

Villa Ypsilon: «Η αρχιτεκτονική δεν χρειάζεται βαρετά καλούπια» (video εκπομπής "Εύφορη Γη")

Villa Ypsilon: Impressive simplicity with geometry and economy!

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα