Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2018 11:55

Ελαιόλαδο: Συνεργασία για τη μείωση των υδρογονανθράκων στη Μεσσηνία (βίντεο)

Με στόχο να κρατηθούν οι αγορές άνοιξαν οι διαδικασίες για μια νέα προσπάθεια ελαιοπαραγωγών που θα βάλουν στόχο να παράξουν ελαιόλαδο χωρίς υδρογονάνθρακες. Η νέα αυτή προσπάθεια ξεκίνησε στην περιοχή της κεντρικής Μεσσηνίας, με τη συνεργασία του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας και των ελαιοτριβείων της οικογένειας Αναγνωστόπουλου.

Στόχος είναι από αυτή κιόλας την ελαιοσυγκομιδή, οι παραγωγοί με απλές πρακτικές να μειώσουν την περιεκτικότητα των υδρογονανθράκων στο ελαιόλαδο, καθώς αποτελούν την αιτία που το μεσσηνιακό ελαιόλαδο κινδυνεύει να χάσει αγορές του εξωτερικού.

Δείτε το βίντεο:

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν έναν περίπου χρόνο με τις πρώτες αγορές να κλείνουν τις πόρτες τους σε προϊόν με υδρογονάνθρακες πέραν των επιτρεπτών ορίων. Δυστυχώς, η πρακτική που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί αυτού του τόπου οδηγεί σε σημαντικά ποσοστά που θέτουν σε κίνδυνο την εξαγωγή. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε η ενημέρωση των παραγωγών, προκειμένου να μάθουν να χρησιμοποιούν φυτικά λιπαντικά και να λαμβάνουν απλά μέτρα για την προστασία του προϊόντος.

Η ενημέρωση έγινε σε μεγάλο αριθμό παραγωγών της ευρύτερης περιοχής Μάνεσι και Τρίκορφο, στο ελαιοτριβείο Αναγνωστόπουλου στο Μάνεσι, όπου μίλησαν αρχικά ο χημικός, συνιδρυτής του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Νίκος Κουτσούκος κι εν συνεχεία ο πρόεδρος του Α.Σ. "Ελαιώνας" Γαργαλιάνων Νίκος Αθανασόπουλος, η ομάδα παραγωγών του οποίου έχει αντιμετωπίσει το θέμα των υδρογονανθράκων μετά από πείραμα που έγινε σε συνεργασία με το σχολείο.

Από τη μεριά των παραγωγών, εμπόρων και ελαιοτριβέων υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον, ενώ στην ημερίδα, που είχε θέμα «Παραγωγή & Υγεία: Υδρογονάνθρακες στο Ελαιόλαδο» παρέστησαν της ΔΑΟΚ και της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον Αποστόλη Αναγνωστόπουλο, αυτή τη χρονιά η εταιρεία προχωρά σ' αυτή την προσπάθεια σε συνεργασία με τους παραγωγούς, παρέχοντας δωρεάν τα φυτικά λιπαντικά, που είναι κατάλληλα για τρόφιμα, σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν σ' αυτό το εγχείρημα για καθαρότερο ελαιόλαδο. Μια προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε υψηλότερες τιμές για το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο. 

Κέλλυ Δημητρούλια

Η Εύφορη Γη έχει ανοίξει τον φάκελο "Υδρογονάνθρακες". Σε αυτό το πλαίσιο σύντομα, με νέες αναρτήσεις θα αναδειχθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος.

Διαβάστε ακόμα: 

“Παραγωγή & Υγεία: Υδρογονάνθρακες στο Ελαιόλαδο”

Φάκελος "Υδρογονάνθρακες": Γιατί το ελαιόλαδό μας μπορεί να γίνει το καλύτερο! - Η "Εύφορη Γη" ερευνά και παρουσιάζει (βίντεο)

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα