Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 07:25

Φάκελος "Υδρογονάνθρακες": Γιατί το ελαιόλαδό μας μπορεί να γίνει το καλύτερο! - Η "Εύφορη Γη" ερευνά και παρουσιάζει (βίντεο)

Η "Εύφορη Γη" ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην έρευνα, με στόχο το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδo του τόπου μας να αποκτήσει την αναγνώριση που του πρέπει. Οι υδρογονάνθρακες, όσο αόρατοι είναι με γυμνό μάτι, τόσο ορατές συνέπειές έχουν στην προώθηση του προϊόντος στις ξένες αγορές.

Η γνώση, η συνεργασία και η προσπάθεια είναι τα "μυστικά" που μπορούν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια και προβληματίζει τους εξαγωγείς, με συνέπειες στην τοπική οικονομία.

Δεν είναι λίγοι οι τυποποιητές που ψάχνουν για καλό λάδι, αναζητώντας το πιο καθαρό προϊόν για τυποποίηση,ε με συχνά δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού οι υδρογονάνθρακες, όπως και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων δεν είναι αποδεκτά στις ξένες αγορές.

Μια σημαντική προσπάθεια έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα από το Σχολείο Ελαιολάδου Καλαμάτας, σε συνεργασία με επαγγελματίες που έχουν δείξει διάθεση να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τη βελτίωση του μεσσηνιακού προϊόντος. 

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με το Νίκο Κουτσούκο, χημικό και συνιδρυτή του Σχολείου Ελαιολάδου Καλαμάτας, οι υδρογονάνθρακες είναι ένα καινούργιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο ως προς την γευσιγνωσία. Όπως εξηγεί: "Αν βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, η εξαγωγή θα πρέπει να θεωρείται μόνο το τυποποιημένο προϊόν. Η τυποποίηση πρέπει να είναι μονόδρομος. Και βέβαια να είναι καθαρό και να μην έχει το ελαιόλαδο υπολλειμματικότητα ούτε σε φυτοφάρμακα, ούτε σε υδρογονάνθρακες".

Όπως λέει: "Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια γιατί είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι, ξεκινώντας από τους παραγωγούς. Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος στον τόπο μας. Προτιμούν ότι είναι πιο εύκολο. Αλλά οι κρητικοί δεν έχουν υδρογονάνθρακες γιατί είναι μικρά τα δέντρα τους και δε χρειάζονται κόψιμο. Εμείς έχουμε μεγάλα δέντρα που χρειάζονται κόψιμο και ίσως πρέπει να αλλάξουμε τακτική και να κόβουμε λιγότερο ή μετά τη συγκομιδή". Τονίζει δε πως χρειάζονται συνέργειες, υπογραμμίζοντας πως μόνος του κανένας δεν μπορεί αν κάνει κάτι ουσιαστικό.

Από την άλλη, δεν υπάρχει δυστυχώς κάποιο συντονιστικό όργανο, μόνο, όπως εξηγεί: "Εμείς σαν Σχολείο ξεκινάμε με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε -με τους όχι πάρα πολλούς αλλά αρκετούς- που δέχονται να μπουν σε ένα μοντέλο με κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να παραμείνει στη ζώνη του νομού η τυποποίηση. Χρειάζεται να μιλήσουμε και να ακούσουν οι άνθρωποι που θέλουν να συμβάλλουν στη προσπάθεια να κάνουμε κάτι καλύτερο για το προϊόν μας".

Κ.Δ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα