Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 15:39

Ελαιόλαδο: Αντιμετωπίστε έγκαιρα το γλοιοσπόριο και τους εντομολογικούς εχθρούς (Βίντεο)

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητα της αναμενόμενης ελαιοπαραγωγής είναι αυτή η περίοδος και οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την ανάγκη να γίνουν επεμβάσεις, όπου και όταν χρειάζεται για τους μυκητολογικούς κι εντομολογικούς εχθρούς της ελιάς. Αφενός πρέπει να γίνουν επεμβάσεις πριν την άνθιση για το γλοιοσπόριο αλλά να γίνονται και τακτικοί έλεγχοι για το ενδεχόμενο επεμβάσεων -με βιολογικά σκευάσματα ή μη, ανάλογα την περίπτωση- για εντομολογικούς εχθρούς, όπως καλόκορη, πυρηνοτρήτης και αργότερα ο ρυγχίτης.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος τονίζει σε κάθε περίπτωση την ανάγκη ορθολογικής χρήσης των φυτοφαρμάκων για να μην υπάρξουν υπολείμματα στο παραγόμενο προϊόν, καθώς ζητούμενο είναι η ποιότητα του ελαιολάδου. Τονίζει δε τη σημασία δημιουργίας συλλογικών δράσεων παραγωγών για το μέλλον του ελαιολάδου.

Μάθετε πως γίνεται ο έλεγχος και πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για την κάθε επέμβαση.
Δείτε το βίντεο:

Για τους εντομολογικούς εχθρούς οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το ποσοστό των ακμαίων, μετά από έλεγχο, διαπίστωση και συνεννόηση με τον γεωπόνο που εμπιστευόμαστε.

Λάβετε υπόψη πως η διατήρηση των ζιζανίων στο έδαφος αυτή την περίοδο κάνει καλό!

Ειδικά γα το γλοιοσπόριο, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς. Αποτέλεσμα των προσβολών είναι σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Όπως αναφέρεται ακόμα στη σχετική ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας: "Η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται στα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας.

Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και στα φύλλα. Η προσβολή των ανθέων θεωρείται σημαντική για τις περαιτέρω μολύνσεις και εξέλιξη της ασθένειας. Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους. Τα προσβεβλημένα άνθη ξηραίνονται, ενώ στα φύλλα εμφανίζονται καστανόχρωμες κηλίδες οι οποίες συχνά καλύπτουν μέχρι και το μισό του ελάσματος.

Οι προσβολές από το παθογόνο ξεκινούν την άνοιξη, καθώς υπάρχει διαθέσιμο μόλυσμα στους μουμιοποιημένους καρπούς, οι οποίοι βρίσκονται είτε επί των δέντρων είτε στο έδαφος στα φύλλα και στους κλαδίσκους.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι προσβολές μπορεί να συνεχίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Την περίοδο που διανύουμε υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία και η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 10-20°C, οπότε υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του παθογόνου μύκητα και κίνδυνος προσβολής των ανθέων.

Για την αντιμετώπιση του παθογόνου συνιστάται να γίνουν επεμβάσεις με εγκεκριμένα σκευάσματα μυκητοκτόνων σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας. Θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή σκευασμάτων με σκοπό την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών πληθυσμών του παθογόνου.

Διαβάστε ακόμα:

Γλοιοσπόριο: "Ραβδίστε ότι ξέμεινε, ραντίστε πριν την άνθιση" - Οδηγίες για τους παραγωγούς από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας (εκπομπή Εύφορη Γη)

«Οδηγός» για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Διαβάστε το 9ο τεύχος της Εύφορης Γης (έντυπο & ηλεκτρονικό)

Προτάσεις και συμβουλές για το λάδι και την ελιά από γνώστες και ειδικούς (Βίντεο)

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα