Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 00:45

«Οδηγός» για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη σημαντική αυτή μυκητολογική ασθένεια της ελιάς καταγράφονται στο 4σέλιδο που συντάχθηκε μετά την έρευνα που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και του διευθυντή της Αντώνη Παρασκευόπουλου με του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών των καθηγητών Κ. Αλειφέρη (τμ. Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Γεωργικής φαρμακολογίας) -  Δ. Τσιτσιγιάννη (τμ. Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Φυτοπαθολογίας) κι των μεταπτυχιακών φοιτητών Γεωργικής φαρμακολογίας Στ. Κολαϊνή και Αν Κωλέττη.

Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε είναι ελληνική

Αναλυτικά:

  1. ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

(Ανθράκωση, Παστέλλα)

Το γλοιοσπόριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικίλια συμπτώματα σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς. Αποτέλεσμα των προσβολών είναι η σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμηση της παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2016 μέχρι σήμερα, έχουν καταστραφεί εκτεταμένες προσβολές καρπών ελιάς σε ελαιώνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ιδιαίτερα των Π.Ε. Λακωνίας και Μεσσηνίας. Κύρια αιτία αποτέλεσε η επικράτηση ευνοΐκών συνθηκών για την ανάπτυξη του παθογόνου, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της παραγωγής να καταστραφεί και να σημειωθούν απώλειες ύψους άνω των 200 εκ. ευρώ. Η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας.

  1. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το γλοιοσπόριο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλια συμπτώματα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και φύλλα. Η προσβολή τον ανθέων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τις περαιτέρω μολύνσεις και την εξέλιξη της ασθένειας. Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους. Προσβεβλημένοι καρποί εμφανίζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως νεκρωτικές κηλίδες ποικίλου μεγέθους, βύθιση των προσβεβλημένων ιστών, καθολική σήψη και μουμιοποίηση.
Τα προσβεβλημένα άνθη αποκτούν καστανό-κεραμιδί μεταχρωματισμό, λόγω των καρποφοριών του παθογόνου, και ξηραίνονται, ενώ στα φύλλα εμφανίζονται καστανόχρωμες κηλίδες οι οποίες συχνά καλύπτουν μέχρι και το μισό του ελάσματος. Συμπτώματα παρατηρούνται και στους κλαδίσκους οι οποίοι ξηραίνονται.

  1. ΠΑΘΟΓΟΝΟ ΑΙΤΙΟ

Διαφορετικά είδη του γένους Colletotrichum προκαλούν την ασθένεια: C. acutatum, C. gloesporioides, C. clavatum, C. cingullata κ.α.

  1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Οι προσβολές από το παθογόνο ξεκινούν την άνοιξη, καθώς υπάρχει διαθέσιμο μόλυσμα κυρίως στους μουμιοποιημένους καρπούς οι οποίοι βρίσκονται είτε επί των δέντρων είτε στο έδαφος. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι προβολές μπορεί να συνεχίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Συνήθως ο μύκητας παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση τους θερινούε μήνες. Η κρίσιμη περίοδος της έξαρσης των μολύνσεων αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών (Οκτώβριος-Νοέμβριος), οπότε είναι και πιο ευαλωτοι στις προσβολές και παρατείνεται έως το τέλος Δεκεμβρίου. Προσβολές από δάκο διευκολύνουν τις δευτερογενείς προσβολές από το παθογόνο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι βροχοπτώσεις είναι άφθονες, υπάρχει ύψηλή σχετική υγρασία και η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 10-16°C, οπότε υπάρχουν ευνοΐκές συνθήκες για την ταχεία ανάπτυξη του μύκητα μέσα στον καρπό.

  1. ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Εγκεκριμένα από τα ΥπΑΑΤ είναι 7 δραστικές ουσίες και 87 εμπορικά σκευάσματα όπως παρουσιάζονται στον Πίνακα 1. Συστήνονται επεμβάσεις σε ελαιώνες με προσβολές, κατά τη διάρκεια της άνθησης, του καρπιδίου και το φθινόπωρο κατά την ωρίμανση του ελαιοκάρπου και ιδιαίτερα μετά από περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.
Θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή σκευασμάτων με σκοπό αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών πληθυσμών του παθογόνου.

 

Πίνακας 1. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση του γλοιοσπόριου της ελιάς (Νοέμβριος 2018)

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΟΥ

/ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

Bordeaux mixture

Χαλκούχα/Μη εξειδικευμένος

27

Copper hydroxide

Χαλκούχα/Μη εξειδικευμένος

28

Copper oxychloride

Χαλκούχα/Μη εξειδικευμένος

27

Dodine

Γουανιδικά/ Διάσπαση κυτταρικών μεμβρανών

1

Pyroclostrobin

Στρομπιλουρίνες/ Συμπλοκο ΙΙΙ: κυτόχρωμα bc1 θέση Qo

1

Tribasic copper sulfate

Χαλκούχα/Μη εξειδικευμένος

3

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα