Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018 14:39

Η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης της Τριχωνίδας αποτελεί μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση

Στην αξιοποίηση της λίμνης Τριχωνίδας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω της ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης. Ήδη προκηρύχθηκε η μελέτη της ανάπλασης, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, χαρακτήρισε το έργο, «ως μία μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση, που μπορεί να αυξήσει την τοπική οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας», προσθέτοντας ότι «αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα αθλήματα μέσα στο νερό και την αστική ανάπλαση που έχουμε κατευθύνει με πόρους και έργα.»

Όμως, όπως σημείωσε, «πρόκειται ουσιαστικά μια νέα αντίληψη που είναι μέσα στο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στοιχεία, επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, τονίζει ότι «η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης, σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής κατά την οποία η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούσε να αναδείξει και να αξιοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιοζήλευτα οικοσυστήματα της Ευρώπης».

Παράλληλα, η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, «το μοχλό για την βιώσιμη ανάπτυξη, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής Τριχωνίδας, αλλά και όλης της Αιτωλοακαρνανίας».

 Όπως εξηγεί, «μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και φιλικά προς το περιβάλλον έργα, ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να συνδέσουμε το μεγάλο αυτό οικοσύστημα με τις τοπικές κοινωνίες, με σεβασμό στην αειφορία».

 Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε, όπως λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χριστίνα Σταρακά, «με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το 2016, μέσω του οποίου καθορίζεται η όχθη και η παρόχθια ζώνη και πλέον γνωρίζουμε τα όρια εντός των οποίων θα μπορούν να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα έργα, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον».

Έτσι λοιπόν, συνεχίζει «μπορέσαμε να δημοπρατήσουμε τη μελέτη ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης, ενώ είναι ζήτημα χρόνου να αναδειχθεί ο ανάδοχος».

Αντικείμενο αυτής της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός παραλίμνιας διαδρομής και αναπλάσεων στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της λίμνης Τριχωνίδας, σε συνολικό μήκος όχθης 24 χιλιομέτρων.

Ειδικότερα, προβλέπονται δύο είδη παρεμβάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο της λίμνης.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, του τύπου πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου.

Ο νέος αυτός δρόμος θα περιλαμβάνει τμήματα βελτίωσης του υφιστάμενου παραλίμνιου αγροτικού δρόμου, σε μήκος περίπου 18 χιλιομέτρων, ενώ θα προβλέπεται και η χάραξη ενός νέου δρόμου μέσα στην παραλίμνια ζώνη, μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων. Επίσης, προβλέπεται η σύνδεση της παραλίμνιας διαδρομής με το σημερινό επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε συνολικό μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων.

 Η δεύτερη παρέμβαση είναι ο σχεδιασμός μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πρόσβασης προς το υδάτινο μέτωπο της λίμνης, αλλά και αναψυχής, σε 12 επιλεγμένα σημεία του παραλίμνιου δρόμου.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η μελέτη δύο τύπων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων.

Ο πρώτος τύπος αφορά την μελέτη για την κατασκευή παρατηρητηρίου θέασης, πάνω από τη λίμνη, ώστε οι επισκέπτες να έχουν την δυνατότητα για απρόσκοπτη θέαση του οικοσυστήματος.

Ο δεύτερος τύπος αφορά την μελέτη για κατασκευή χώρου ανάπαυσης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού.

 Σύμφωνα με την Χριστίνα Σταρακά, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αλλάξει προς το καλύτερο το παραλίμνιο μέτωπο». Στο πλαίσιο αυτό έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού μελετών, με σκοπό την στρατηγική χωροταξική ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, την οποία η κ. Σταρακά την χαρακτηρίζει «τράπεζα ιδεών», όπου θα συγκεντρωθούν «όλες οι εκείνες οι προτάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις και έργα με αναπτυξιακή προοπτική».

Πάντως, όπως αναφέρει, «ήδη ιδιώτες έχουν κάνει επενδύσεις μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ενώ ετοιμάζονται και νέες».

Στην προσπάθεια για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού, αφού πλέον η πρόσβαση είναι γρηγορότερη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης σχετικά με την Ιόνια Οδό, «από τα στοιχεία που έχουμε, καταγράφεται ήδη αύξηση της επισκεψιμότητας στην Αιτωλοακαρνανία» και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα "δυνατά χαρτά" της περιοχής, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Ιονία Οδός διασχίζει όλη την Αιτωλοακαρνανία και ήδη μία από τις περιοχές που έχουν επωφεληθεί είναι τα δυτικά παράλια, στο Ιόνιο πέλαγος.» 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα