Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 12:39

Πράσινος δήμος θα γίνουν οι Πρέσπες!

Εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων αυτοπαραγωγής σε επιλεγμένα αντλιοστάσια του Δήμου καθώς και την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα μικρότερης κατανάλωσης που θα περιορίζουν την φωτορύπανση και τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους και την άγρια ζωή,περιλαμβάνουν οι δράσεις στις Πρέσπες, στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «net-metering», INTERREG-IPA, Ελλάδας Αλβανίας, η εναρκτήρια συνάντηση  για το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου.

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ποιοτικών δημοτικών υπηρεσιών (ύδρευση, δημόσιος φωτισμός) με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικονομικό κόστος. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 448.000€ ενώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Πρεσπών είναι 274.000€.

Το πρόγραμμα αυτό, μαζί με ένα ακόμα που αφορά ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές αποτελούν βασικούς πυλώνες της προσπάθειας να επιτευχθεί ο στόχος να γίνουν οι Πρέσπες πράσινος Δήμος υλοποιώντας και ξεπερνώντας τις δεσμεύσεις του συμφώνου των Δημάρχων. 

Στην Αλβανική πλευρά το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παροχή δημοτικού φωτισμού με αυτόνομα συστήματα φωτοβολταϊκών συνδυασμένων με αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας σε περιοχές των Δήμων Pustec και Kolojne.

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος συνέπεσε με την εβδομάδα σκοτεινών ουρανών στην οποία κορυφώνεται η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης της κακής επίδρασης δηλαδή του νυχτερινού φωτός στους ανθρώπους και στην άγρια ζωή. Το πρόγραμμά «net metering» είναι πρωτοποριακό με αυτή την έννοια διότι θα μελετήσει την επίπτωση του δημοτικού φωτισμού στα χωριά των Πρεσπών στην άγρια ζωή αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της ΕΠΠ ενώ όλα τα φωτιστικά σώματα που θα εγκατασταθούν θα είναι πιστοποιημένα συμβατά με τα πρότυπα σκοτεινών ουρανών.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα