Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 19:14

Μεγάλο ενδιαφέρον για το 18o Πανελλήνιο Συνέδριο Σκυροδέματος

Ξεκίνησε σήμερα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, το τριήμερο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκυροδέματος.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με πολλές συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια που διοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – (ΤΕΕ - Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος), το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) έως τις 31 Μαρτίου 2018, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, με θέμα «Αειφόρος κατασκευή από σκυρόδεμα και η συμβολή της τεχνολογίας του στην προστασία του περιβάλλοντος».

«Η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τους μηχανικούς αλλά και οι μηχανικοί δεν μπορούν να προκόψουν αν δεν αναπτυχθεί η χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας έναν «ολοκληρωμένο οδικό χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης», κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Στους άξονες του «ολοκληρωμένου οδικού χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης» ο πρόεδρος του ΤΕΕ προέταξε τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει και προωθεί το ΤΕΕ. Ταυτοχρόνως ο κ. Στασινός παρουσίασε αναλυτικά τις πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις του ΤΕΕ προς την πολιτεία, ώστε να αξιοποιηθεί το υψηλού επιπέδου τεχνικό δυναμικό της χώρας, να καταπολεμηθούν οι παθογένειες της αναποτελεσματικότητας, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να απελευθερωθούν οι πολύτιμοι πόροι, που θα οδηγήσουν την χώρα στην πραγματική ανάπτυξη. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «ζητάμε εφαρμόσιμες και πρακτικές πρωτοβουλίες. Χορτάσαμε όλοι από λόγια. Για να το πω απλά: χρειάζεται δουλειά, ώστε να δημιουργηθούν δουλειές. Όμως χρειάζεται δουλειά με σχέδιο, με πρόγραμμα, με χρονοδιάγραμμα, με γνώση των συνθηκών, με ρεαλιστικούς στόχους αλλά με φιλοδοξία και συνεχή προσπάθεια».

Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών, που προωθεί το ΤΕΕ ο κ. Στασινός τόνισε ότι είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης ONEclickLIS του ΤΕΕ, ως αναπτυξιακή μεταρρύθμιση. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε αναλυτικά για τις ψηφιακές πρωτοβουλίες του ΤΕΕ, που είναι έτοιμες, ζητώντας την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας και των αρμοδίων υπουργών για να ενεργοποιηθούν οι λειτουργίες:

 • της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών,
 • του συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου,

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα

 • η Ηλεκτρονική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση και
 • οι Ηλεκτρονικές Διαδικασίες και τα Μητρώα των έργων και μελετών του κατασκευαστικού τομέα.

«Το ΤΕΕ ξέρει και μπορεί να υλοποιήσει αυτά τα έργα» είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί αν γίνει χωρίς επιπλέον πόρους, αναφέροντας ως απόδειξη και χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι το ΤΕΕ σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων προχωρά και σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων.

Ο κ. Στασινός παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις ανάθεσης από το κράτος στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς τόσο εργασιών υποστήριξης στις ωριμάνσεις και επιβλέψεις έργων (π.χ. σε μικρούς δήμους) όσο και ελεγκτικών και αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων.

Παράλληλα έθεσε σε γραμμή πρώτης προτεραιότητας την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και αποτύπωσε το πλέγμα των αναπτυξιακών προτάσεων και μεταρρυθμίσεων που προτείνει το ΤΕΕ, ενώ παρουσίασε τις προτάσεις του ΤΕΕ που προβλέπουν να αξιοποιηθούν σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία:

 • στους οδικούς άξονες με χρήση μελλοντικών εσόδων, και
 • για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου με δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με προεξόφληση των ροών του Πράσινου Ταμείου.

Επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι πρέπει να δοθούν επενδυτικά κίνητρα:

 • σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας όπως η χορήγηση visa, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας,
 • για αγορά κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.

Επίσης ζήτησε:

 • Να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή της Τράπεζας Γης, μέσω ενός αντικειμενικού, ηλεκτρονικού συστήματος, για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών, και τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων.
 • Να δοθούν κίνητρα χρηματοδότησης από επενδυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών, με έμφαση στον αειφόρο και βιοκλιματικό σχεδιασμό και στη χρήση πράσινων και καινοτόμων υλικών στις νέες αυτές πολεοδομήσεις.
 • Να προχωρήσει η αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων για τη δημιουργίας πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις, μέσω της Τράπεζας Γης και της μεταφοράς συντελεστή εκτάσεων παλαιών στρατοπέδων σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού.

 

Μιλώντας στο 18ο Συνέδριο Σκυροδέματος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση αλλά όντας και ο ίδιος χημικός μηχανικός με πολυετή δραστηριοποίηση στο ΤΕΕ, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, σημείωσε με έμφαση ότι είναι μεγάλη ανάγκη να διασυνδέσουμε την έρευνα και την καινοτομία με την παραγωγή και τη διακίνηση των προϊόντων, δημιουργώντας αλυσίδες αξίας. Ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε ότι ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας σημείωσε καθίζηση στα χρόνια της κρίσης, ότι έχουμε τεράστιο και ανεκμετάλλευτο κτιριακό απόθεμα (που αυτή τη στιγμή αρχίζει μέσω Airbnb να αξιοποιείται), ενώ υπογράμμισε πως μπορεί να γίνει αξιοποίηση της τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού και στην κατασκευή ποιοτικών κτιρίων.

 

Στην εισαγωγή της καινοτομίας και της έρευνας στη βιομηχανία, και ειδικότερα της νέας τεχνολογίας παραγωγής τσιμέντου και της νέας τεχνολογίας σκυροδέματος, έτσι ώστε να ενισχύσει την αειφόρο κατεύθυνση της βιομηχανίας, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, καθηγήτρια του ΕΜΠ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αντωνία Μοροπούλου. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν είναι μόνο η βιομηχανία το πεδίο στο οποίο κρίνεται η αειφορία του σκυροδέματος και των κατασκευών από σκυρόδεμα. Είναι και οι ίδιες οι κατασκευές. Η αειφορία της κατασκευής δεν συνδέεται μόνο με το σχεδιασμό της και στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά να προσφέρουμε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση και το σχεδιασμό τής κατασκευής και κυρίως στην προστασία της από το μεγάλο σεισμικό κίνδυνο». Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ο διαρκής κίνδυνος στη διάρκεια του χρόνου, από το περιβάλλον, να μειωθεί η ανθεκτικότητα του σκυροδέματος και συνεπώς και η αντοχή της κατασκευής και σήμερα βρισκόμαστε σε μια εποχή που χωρίς κανείς να χρειαστεί να κινδυνολογεί για να δώσει έμφαση στο αντικείμενο, μπορούμε να πούμε ότι το μεταπολεμικό αστικό περιβάλλον, δηλαδή το μείζον μέρος του δομημένου περιβάλλοντος που οικοδομήθηκε μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, διανύει την οριακή φάση, δηλαδή το τέλος του χρόνου της ζωής του».

Όπως ανέφερε η κ. Μοροπούλου, «η συνύπαρξη στο 18ο Συνέδριο Σκυροδέματος, αλλά και στο πλαίσιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τόσο των ηγετικών ιδρυμάτων, όπως των Πολυτεχνείων της χώρας, αλλά και των ίδιων των μηχανικών της πράξης πεδίο αυτό, θα παίξει ένα καθοριστικό ρόλο, μόνο που για να υποστηριχθεί, απαιτεί την ενίσχυση της πολιτείας στη δημιουργία νέων δομών. Νέες δομές του τύπου, διεπιστημονικών κινητών εργαστηρίων αποτίμησης της ανθεκτικότητας και της αντοχής των κατασκευών στις σύγχρονες πόλεις και η Αθήνα είναι στο επίκεντρο, όπως και η Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα του συνδυασμού αυτών των δομών με τη δραστηριότητα επί τούτου μηχανικών, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν προτάσεις για τον ανασχεδιασμό».

 

«Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ηγείται στην εκπαίδευση και έρευνα για το σκυρόδεμα σε όλες τις φάσεις που αφορούν στην παραγωγή του, το σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή έργων από σκυρόδεμα, αλλά και στην ανάλυση και αποτίμηση της συμπεριφοράς των υλικών και των κατασκευών από σκυρόδεμα, με έμφαση στον αντισεισμικό σχεδιασμό, τον έλεγχο και την αποκατάστασή τους», επεσήμανε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Γκόλιας. Ο κ. Γκόλιας ανέφερε ακόμη, ότι το ΕΜΠ μετέχει σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν σε πρότυπα, μηχανισμούς, οδηγίες που σχετίζονται τόσο με την εφαρμογή όσο και με τον έλεγχο ποιότητας. Καθοριστική είναι επίσης η συμβολή του ΕΜΠ στην καινοτομία που εισάγει ο μη καταστρεπτικός και ενόργανος έλεγχος παρακολούθησης της συμπεριφοράς υλικών και κατασκευών από σκυρόδεμα. Επίσης, στο επίπεδο έργων πρότυπων για την αειφόρο συμπεριφορά τους, το ΕΜΠ έχει καθοριστικό ρόλο σε πολλά μεγάλα έργα, που αφορούν είτε σύγχρονες υποδομές και κατασκευές, είτε αποκαταστάσεις, ενισχύσεις και συντηρήσεις ιστορικών κατασκευών και μνημείων.

 

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου – ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία του ΕΤΕΚ με το ΤΕΕ και στις μεταξύ τους σχέσεις που βασίστηκαν στην αμοιβαία υποστήριξη και αναπτύχθηκαν με την ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εμπειριών. Ο κ. Αχνιώτης επεσήμανε ακόμη ότι: «Ως μηχανικοί έχουμε ελάχιστοι χρέος προς τον τόπο μας, να επικεντρωθούμε στην επιτακτική ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών μας. Ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου ανάπτυξης, βιώσιμης και αειφόρου με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, στην πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση και ένα τρόπο σκέψης διαφορετικό από αυτό του παρελθόντος. Οι μηχανικοί μπορούν και πρέπει να ηγηθούν μιας προσπάθειας της οποίας το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από την οικονομική ευμάρεια».

 

Μιλώντας εκ μέρους του Ελληνικού Τμήματος Σκυροδέματος του ΤΕΕ και της οργανωτικής επιτροπής, ο πρόεδρος του ΕΤΣ, Ευάγγελος Μακρυκώστας, σημείωσε ότι με μία ιστορία 45 ετών, το Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των μηχανικών ως ένας φορέας με σημαντική συμβολή στη διάδοση της γνώσης και ενημέρωσης και στη συνεχή επιμόρφωση των μηχανικών στον τομέα του οπλισμένου σκυροδέματος. «Το Τεχνικό Επιμελητήριο υπέστη σημαντική απώλεια πόρων, αλλά και έμψυχου υλικού, τόνισε. Οι υπηρεσίες του αποδυναμώθηκαν. Οι συνάδελφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με οξύτατα επαγγελματικά προβλήματα και ασφαλιστική και φορολογική ασφυξία. Είχε παγιωθεί μια αρνητική κατάσταση οικονομικά και ψυχολογικά. Η διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου σκυροδέματος, κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν πρόκληση και καθήκον, γιατί πιστεύουμε πως σε κάθε περίπτωση το επιστημονικό δυναμικό της χώρας έχει δικαίωμα στη συνεχιζόμενη ενημέρωση και πληροφόρηση και ανεξάρτητα δυσχερειών, πρέπει να διατηρήσει το υψηλό του επίπεδο, συμβαδίζοντας με τους συναδέλφους στον διεθνή χώρο». Ακόμη ο κ. Μακρυκώστας υπογράμμισε ότι «σήμερα διαθέτουμε πολύ πιο εξελιγμένα υπολογιστικά εργαλεία, που μας δίνουν τη δυνατότητα πιο εκλεπτυσμένης ανάλυσης. Έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής σκυροδεμάτων υπερ-υψηλής αντοχής, αυτοσυμπηκνούμενα σκυροδέματα, ινοπλισμένα, χρήση μη μεταλλικών οπλισμών, ειδικές τεχνολογίες, και πρόσμεικτα που αυξάνουν την ανθεκτικότητα, παραγωγή τσιμέντων φιλικών προς το περιβάλλον. Παράλληλα, και η κοινωνία απαιτεί έργα όχι μόνον ασφαλή, αλλά και με αυξημένη διάρκεια χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον».

 

Χαιρετίζοντας το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκυροδέματος ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στα 35 χρόνια προσφοράς του οργανισμού στον μηχανικό και στον Έλληνα πολίτη, στη συνεισφορά του στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας, στη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων και στη θεσμοθέτηση κωδίκων, καθώς και στην άμεση παρέμβαση του δυναμικού του σε περιπτώσεις καταστροφικών σεισμών.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με πληθώρα επιστημονικών παρουσιάσεων και συζητήσεων.

Το Συνέδριο Σκυροδέματος αποτελεί το βήμα, από το οποίο παρουσιάζονται οι εξελίξεις στην έρευνα και στην καινοτομία, στη μελέτη και στην κατασκευή έργων από σκυρόδεμα, ενώ οι διπλωματούχοι μηχανικοί συνθέτουν τις απόψεις τους διεπιστημονικά για την επίλυση προβλημάτων και υποστηρίζουν επιστημονικά τη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς της παραγωγής και της διοίκησης.

Αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να δείτε εδώ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα