Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 01:35

Ελιές Καλαμάτας ή Καλαμών από την... Κίνα καταγγέλλει ο ΣΥΜΕΠΟΠ και ζητά εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας του προϊόντος

«Να σταματήσει το αίσχος της παραεμπορίας και να εφαρμοστεί αυστηρά και άμεσα η ιχνηλασιμότητα στην διακίνηση των επιτραπέζιων ελιών, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί» ζητά επίμονα ο Σύνδεσμος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ). Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές του προέδρου του Συνδέσμου Θανάση Μαυρούλη, αυτό κρίνεται αναγκαίο υπάρχουν στοιχεία «μαζικών εισαγωγών την φετινή χρονιά, με σκανδαλώδεις τριγωνικές διακινήσεις, στην μεγάλη τους πλειοψηφία», ακόμα και μ ελιές προέλευσης Κίνας, Χιλής κι Αιγύπτου, χωρίς όμως να διαπιστώνεται στη διεθνή αγορά σήμανση προέλευσης πλην της ελληνικής.

Ο κ.Μαυρούλης τονίζει ακόμα πως «η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας και των συνωνύμων της, στην επισήμανση του συμβατικού προϊόντος, αποκλείεται εφόσον μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή ή να εκμεταλλευτεί την φήμη της προστατευόμενης ένδειξης .

Αναλυτικά επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ:

Oι εισαγωγές ελιών καλαμών και η διαγραφή από τον Κυπριακό κατάλογο ποικιλιών του όρου Καλαμάτα ως συνώνυμο της ποικιλίας που τουναντίον θέλει να καταγράψει η χώρα μας  μας αναγκάζουν να ξαναγυρίσουμε στο θέμα του φαύλου κύκλου ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Ως γνωστό και οι πρωτοβουλίες  της τελευταίας διετίας του ΥΠΑΑΤ υπό την νέα Κυβέρνηση γύρω από την αναζήτηση λύσης του φαύλου κύκλου, που δημιουργήθηκε κατά την τελευταία εικοσαετία γύρω από την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας,  αποδείχτηκαν άκαρπες.

Χάθηκε ένας χρόνος συζήτησης  στο τραπέζι με τους μνηστήρες της Πηνελόπης γύρω από 4-5 υποθέσεις λύσης που εξ αντικειμένου ήταν νομικά ανέφικτες, με μόνο στόχο να αποδειχθεί ότι εξετάστηκαν όλες δυνατότητες και δεν έμενε παρά  η λύση που εκκολαπτόταν από το 1996 να εγγραφεί ένα ακόμη συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών (το επιθυμητό συνώνυμο από τους δράστες της παρεμπορίας) και να δοθεί ελευθερία χρήσης του παγκοσμίως ώστε να εκκενωθεί εκ των έσω η προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Έτσι στο αυλάκι της εικοσαετούς προσπάθειας παράκαμψης των κανονισμών και η νέα Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ έφτασε στην περιβόητη πώληση της δοράς του θηρίου πριν ακόμη το σκοτώσουν, στην εγγραφή του όρου Καλαμάτα ως συνώνυμου της ποικιλίας που εμφανώς παραπλανάει, πιο άμεσα ·κι  από την ονομασία Καλαμών, τον καταναλωτή κι εκμεταλλεύεται την φήμη της ΠΟΠ. Όπως επιβεβαιώνεται κι από την Κυπριακή διαγραφή  του όρου αυτού από τον κατάλογο ποικιλιών ύστερα από έκκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ευτυχώς ο Υπουργός κ. Αποστόλου πρέπει να αντιλήφθηκε ότι μένοντας το θηρίο ζωντανό το πρόβλημα έμενε ατόφιο και ανακάλεσε την Υπουργική απόφαση του Υφυπουργού κ. Κόκκαλη (μετά άλλου ενός χρόνου εγκυμοσύνης). Το γεγονός όμως ότι  έχει περάσει ακριβώς ένα εξάμηνο χωρίς προφανώς να την κοινοποιήσει στην ΕΕ το νέο συνώνυμο υπάρχει ακόμη εγγεγραμμένο στο ευρωπαϊκό Μητρώο. Ένδειξη της δυσκολίας απαγκίστρωσης  από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε το ΥΠΑΑΤ. Και αυτό  μας ανησυχεί πολύ!

Γι αυτό με την σημερινή μας συνάντηση θέλουμε να απευθύνθούμε στην κοινή γνώμη και στον Υπουργό κ. Αποστόλου υπενθυμίζοντας ότι ο δρόμος της απελευθέρωσης της χρήσης της ονομασίας για την παράκαμψη της προστασίας της ΠΟΠ και  των κανονισμών λείπει κάθε νομικού ερείσματος.

Με βάση τους ισχύοντας κανονισμούς:

-η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας και των συνωνύμων της, στην επισήμανση του συμβατικού προϊόντος, αποκλείεται εφόσον μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή ή να εκμεταλλευτεί την φήμη της προστατευόμενης ένδειξης (ΠΕ)· Είτε το συνώνυμο προϋπήρχε της κατοχύρωσης της ΠΟΠ, είτε μπήκε αργότερα στους καταλόγους ποικιλιών, παράτυπα· όπως στην περίπτωσή μας

-δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου να νομοθετήσει  σχετικά με το αν η χρήση μιας ονομασίας παραπλανεί τον καταναλωτή ή εκμεταλλεύεται την φήμη μιας ΠΕ. Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Κι ως εκ τούτου τον τελευταίο λόγο για το αν η χρήση μιας οποιασδήποτε ονομασίας καταγραμμένης στου καταλόγους ποικιλιών παραπλανάει τον καταναλωτή η εκμεταλλεύεται την φήμη της ΠΕ τον έχει η δικαιοσύνη. Και η υπουργική απόφαση του κ. Κόκκαλη ανέθετε ντε φάκτο την λύση του προβλήματος στα Δικαστήρια. Αριστούργημα πολιτικής δραστηριότητας το να μην λύνεις αλλά δημιουργείς προβλήματα!

-μια τέτοια επιλογή βάζει στην πράξη επι τάπητος το θεμιτό της χρήσης όχι μόνο του όρου Καλαμάτα αλλά και των άλλων συνωνύμων που μπορούν να παραπλανήσουν τον καταναλωτή ή να χρησιμοποιηθούν προς εκμετάλλευση της φήμης της ΠΕ. Με κίνδυνο να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, σε αυτογκόλ, η εγγραφή του όρου Καλαμάτα  στον κατάλογο των ποικιλιών.

Σε αυτή την νομική βάση πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση σε ένα τραπέζι με την αλυσίδα παραγωγής της ΠΟΠ κι όχι με τους μνηστήρες της. Όπως εδώ και πέντε χρόνια ζητά ο ΣΥΜΕΠΟΠ:

Το εθνικό συμφέρον επιβάλει την αξιοποίηση του μπραντ νέιμ της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας κι όχι το ξεπούλημα ενός δημόσιου αγαθού πνευματική ιδιοκτησία μιας περιοχής. Όπως επιβάλει την πάταξη της παραεμπορίας, πηγή σοβαρών επιπτώσεων σε όλο τον τομέα της ελιάς Καλαμών ενισχύοντας σοβαρά την εξωευρωπαϊκή παραγωγή της μαζί με την απώλεια της θωράκισης της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η πτώση της φετινής παραγωγής έπληξε σοβαρά το εισόδημα όλων των ελλήνων  παραγωγών της ποικιλίας Καλαμών. Η αύξηση των τιμών δεν κάλυψε παρά ελάχιστο ποσοστό των απωλειών. Κι οι απώλειες θα ήταν λιγότερες αν η παρεμπορία δεν πρόσφερε μεγάλες ευκαιρίες εύκολου κέρδους με την ελληνοποίηση των εισαγομένων ποσοτήτων.

Δεν αποτελεί σκάνδαλο η προσπάθεια εκτελωνισμού χαμηλής ποιότητας τουρκικού προϊόντος στην Καλαμάτα. Θα αποτελούσε κι αποτελεί  σκάνδαλο η διακίνηση του προϊόντος αυτού ως προϊόν Kalamata Olives ή ελιές Καλαμών, κι όχι μόνο ως ΠΟΠ, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η εξαγωγή του ως Kalamata Olives δεν εξαπατάει μόνο τους «κουτόφραγκους» αλλά εξαπατάει και βλάπτει ακόμη περισσότερο όλους τους Έλληνες  παραγωγούς γιατί συμπιέζει το εισόδημά τους και υποβαθμίζει την εικόνα του ελληνικού προϊόντος στις αγορές.

Έχουμε στοιχεία μαζικών εισαγωγών την φετινή χρονιά ·με σκανδαλώδεις τριγωνικές διακινήσεις, στην μεγάλη τους πλειοψηφία. Πχ από την έρευνα μας προκύπτει ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εισάχθηκαν πρόσφατα 12 παρτίδες  ελιών. Μία με δήλωση  προέλευσης Αιγύπτου και άλλες με προέλευση Κίνα και Χιλή. Μάταια μήνες τώρα αναζητούμε, στις εθνικές και ξένες αγορές, την σήμανση της προέλευσης (εκτός από την ελληνική) του προϊόντος.

Ζητάμε  το Υπουργείο να ανακοινώσει που καταλήγουν οι εισαγόμενες στην Ελλάδα ελιές ποικιλίας Καλαμών; Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί το επιβάλλουν. Δεν είναι λοιπόν μόνο ζήτημα συνέπειας αλλά και καθήκον της Πολιτείας.

Και δεν χρειάζεται υψηλός δείκτης διανοητικότητας  για να καταλάβει κανείς ότι πίσω απ’ αυτή την παράλληλη παράκαμψη των ευρωπαϊκών  κανονισμών βρίσκεται ο ίδιος ευγενής σκοπός με βάση τον οποίο ζητείται η κατάργηση της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας: να αυξήσουμε τις εξαγωγές, κι όποιον πάρει η μπάλα!!

Γι αυτό ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζητά να σταματήσει αυτό το αίσχος της παραεμπορίας και να εφαρμοστεί αυστηρά και άμεσα η ιχνηλασιμότητα στην διακίνηση των επιτραπέζιων ελιών. Όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Δεν είναι σκανδαλώδες το αίτημα μας άμεσης  παύσης της παρεμπορίας! Σκανδαλώδες είναι να ζητείται μόνο από την Μεσσηνία η απαγόρευση της διακίνησης του συμβατικού  προϊόντος με την επισήμανση Ελιές Καλαμάτας και να επιτρέπετε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με αποκλειστικό σκοπό  να διαιρέσει τους Μεσσήνιους  και να περιθωριοποιήσει την παραγωγή της ΠΟΠ.

Επι του θέματος αυτού ανησυχητική είναι και  η σιωπή των τοπικών περιφερειακών αρχών!Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα