Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 23:22

Αγωνία για την ελαιοπαραγωγή: Καθυστέρηση και άγονοι διαγωνισμοί για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία

Μέσα Ιουνίου και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της παγιδοθεσίας, ενώ καθυστερεί σημαντικά και η έναρξη των δακοψεκασμών, λίγους μόλις μήνες μετά την εκτεταμένη ζημιά από δάκο σε μεγάλο αριθμό ελαιώνων της Μεσσηνίας. Την ίδια ώρα οι διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν για τα 160 χωριά του νομού, αλλά  για σχεδόν 20 χωριά δεν υπάρχει εργολάβος, καθώς ο διαγωνισμός απέβη άγονος ή οι υποψήφιοι δεν πληρούσαν τους όρους.

Η αγωνία για τους ελαιοπαραγωγούς είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει ανησυχία για έξαρση του δάκου, εάν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι παραγωγοί στο σύνολό τους θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των εχθρών της ελιάς και τυχόν μυκητολογικών ή άλλων ασθενειών, με ίδια μέσα, ενώ υπάρχει δέσμευση από την περιφερειακή ενότητα για έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών προκειμένου να λάβουν μόνοι τους μέτρα δακοπροστασίας, εάν δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Για την πορεία του προγράμματος, τις καθυστερήσεις και τα όσα προβλέπονται από εδώ και πέρα μίλησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος.

Τα χωριά στα οποία υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εργολάβους δακοκτονίας ή όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον φαίνεται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι τα εξής: Ανδρούσα, Αγριλιά, Αμφιθέα, Μαγγανιακό, Καρποφόρα, Κωνσταντίνοι, Μεθώνη, Ευαγγελισμός, Καινούργιο Χωριό, Φοινίκη, Φοινικούντα, Πύλα, Μεσοχώρι, Χωματάδα,  Καλλιθέα και Βρύσες Κυπαρισσίας. Από πλευράς του ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε πως θα εξαντλήσει όλα τα ενδεχόμενα ώστε να ξεκινήσουν έγκαιρα οι ψεκασμοί σε όλες τις περιοχές.

Για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, η κ. Αλειφέρη ανέφερε «πως θα πρέπει να υπάρξει μια κινητοποίηση ανθρώπων της περιοχής καθώς και ενδιαφερομένων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξουν άνθρωποι που θα εκτελέσουν το συγκεκριμένο έργο. Από πλευράς διοικητικών υπηρεσιών θα γίνει -όπως είπε- αγώνας δρόμου προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η γραφειοκρατία για τις αναθέσεις.

Αναφορικά με τους ψεκασμούς ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι η έναρξη τους αναμένεται να γίνει το διάστημα από τις 20-25 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου ανάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής. Όπως είπε, η χρονιά φέτος φαίνεται πως είναι πιο όψιμη από την περσινή, ενώ οι διαδικασίες δε μπορούν να γίνουν νωρίτερα, πριν την υπογραφή συμβάσεων για την παγιδοθεσία και πριν την ανάδειξη των προσωρινών μειοδοτών για τους ψεκασμούς.

Οσον αφορά στα χρήματα των απαιτούμενων ψεκασμών καταπολέμησης του δάκου, ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε: «Ο διαγωνισμός επιτρέπει την εκτέλεση κατά μέσο όρο λίγο παραπάνω από δυο ψεκασμούς. Στη μεγάλη πλειοψηφία των κοινοτήτων δυο και σε κάποιες περιοχές που είναι λίγο ευαίσθητες τρεις ψεκασμούς. Δηλαδή κατά μέσο όρο 2,2 ψεκασμούς. Εάν επικρατήσουν συνθήκες ανάλογες με το 2016, αυτός ο αριθμός δεν είναι αρκετός. Βεβαίως, έχει δοθεί μια επιπλέον χρηματοδότηση των 300.000 ευρώ, όχι η αιτούμενη από εμάς, αφού εμείς ζητούσαμε περίπου 580.000 ευρώ, και τώρα διερευνώνται οι δυνατότητες ένταξης του συγκεκριμένου ποσού στις διαδικασίες της εκτέλεσης του προγράμματος δακοκτονίας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκτέλεση συμπληρωματικών ψεκασμών».


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα