Πέμπτη, 11 Μαϊος 2017 18:51

Η νοθεία του μελιού στους άξονες της εθνικής στρατηγικής για τη μελισσοκομία

Με τη συζήτηση ζητημάτων αιχμής για τη μελισσοκομμία, όπως η αντιμετώπιση της νοθείας του μελιού  έγινε η συνάντηση στην οποία συμμετείχα επιστημονικοί φορείς της χώρας και του αν. Υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνη, σχετικά με τις  δράσεις του νέου Προγράμματος Μελισσοκομίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα όπως η ανάγκη εξειδικευμένων αναλύσεων για τη διαπίστωση της νοθείας στη γεωγραφική προέλευση του μελιού, η ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών από  τα υπάρχοντα διαπιστευμένα εργαστήρια για κάλυψη του εύρους των απαιτούμενων αναλύσεων, οι προτεραιότητες για έρευνα θεματικών πεδίων όπως η μελέτη του αμιγούς χαρακτήρα ελληνικών μελιών,  η μελέτη νέων τύπων μελιών, η συστηματική παρακολούθηση των ασθενειών, η δημιουργία εθνικής στρατηγικής για τη παρακολούθηση των ασθενειών, η ανάγκη ισορροπιών ερευνητικών προτεραιοτήτων ανάμεσα στους τρεις άξονες του μελισσοκομικού ενδιαφέροντος «φυτά- μέλισσα- προϊόντα», η γενετική βελτίωση της μέλισσας και το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας για προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαστηρίων Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας συμπράξεων εργαστηρίων για την ανάλυση της προέλευσης του μελιού για τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων, την ανάγκη δημιουργίας κριτηρίων για τη κατηγοριοποίηση της νοθείας και τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση του προγράμματος Μελισσοκομίας. Τόνισε το μεγάλο  ενδιαφέρον του για τον έλεγχο της νοθείας του μελιού με νέου τύπου εργαστηριακές αναλύσεις και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη διάθεσή τους να βοηθήσουν στο έργο της πολιτικής ηγεσίας με προτάσεις και παρατηρήσεις.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί με πρόσκληση όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από το θέμα της μελισσοκομίας, προκειμένου να αποσαφηνιστούν επιμέρους ζητήματα ώστε να δημιουργηθούν οι άξονες μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του κλάδου.


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα