Πέμπτη, 11 Μαϊος 2017 18:23

Απάντηση για την υποχρεωτική παραμονή αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

«Δεν υποχρεούνται να παραμείνουν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για μια τριετία, αλλά από το επόμενο φορολογικό έτος μπορούν να μετατάσσονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών» απαντά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Λακωνίας Στ. Αραχωβίτης για την υποχρέωση παραμονής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών που εντάχθηκαν από 1/1/2017. Η απάντηση αναφέρεται σε «αγρότες οι οποίοι, παρόλο που πληρούν το κριτήριο βάσει των κοινοποιούμενων διατάξεων της παραγράφου 3 για την επανένταξή τους στο ειδικό καθεστώς αγροτών έως τις 12.05.2017, τελικά επιλέξουν να παραμείνουν για το φορολογικό έτος 2017 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ».Ο κ. Αραχωβίτης στην ερώτησή του είχε θέσει τα εξής ζητήματα:

«Μετά την κατάθεση και υπερψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων της τροπολογίας με γενικό αριθμό 1017 και ειδικό 133 από το Υπουργείο Οικονομικών, προστέθηκε σαν περ. γ στην παρ. 3 του Άρθρου 16 στον Νόμο 4467/2017 του Υπουργείου Περιβάλλοντος  με τίτλο «Τροποποιήσεις Διατάξεων της Δασική Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», διάταξη με την οποία, ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται υπ’ όψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο το έτος 2016. Με την ρύθμιση αυτή, έχουν δημιουργηθεί δυο κατηγορίες υπόχρεων.

Η μία είναι αυτή των αγροτών που έσπευσαν να μεταβούν από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στο κανονικό, όπως ο νόμος όριζε πριν την ψήφιση της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης, καθώς το 2016 εισέπραξαν επιδοτήσεις και παλαιότερων ετών και με αυτές συνυπολογιζόμενες υπερέβησαν τις 5.000 ευρώ, και για αυτούς αίρεται πλέον η υποχρέωση μετάβασης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Η δεύτερη είναι αυτή των αγροτών που το 2016 εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ που αφορούν μόνο τη χρήση του 2016 οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι, τόσο με τον παλαιό νόμο, όσο και με τη νέα ρύθμιση, να είναι ενταγμένοι στο Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον Κώδικα ΦΠΑ (νόμος 2859/2000) και το άρθρο 41, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η υποχρέωση παραμονής στο Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών που μετατάχθηκαν σε αυτό είναι υποχρεωτικά 1 έτος, ενώ η αντίστοιχη υποχρέωση όσων αγροτών μετατάχθηκαν εθελοντικά είναι 3 έτη (παρ. 6).

Επειδή όπως ορθά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το έτος 2016 εκκαθαρίστηκαν παλαιές οφειλές επιδοτήσεων στους αγρότες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα,

Επειδή η νομοθετική ρύθμιση απαίτησε χρόνο μέχρι να νομοθετηθεί και στο μεταξύ δημιούργησε δυο ταχύτητες υπόχρεων,

Επειδή υπάρχουν και ορισμένοι αγρότες οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πραγματοποιήσει μετάβαση στο κανονικό καθεστώς και πλέον με τη νέα νομοθετική ρύθμιση δεν θα το πράξουν».

Για τους λόγους αυτούς, είχε θέσει το εξής ερώτημα: «Η μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, πριν την υπερψήφιση της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης, των αγροτών που έλαβαν συνολικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από παλαιότερα έτη, άνω των 5.000 ευρώ εντός του φορολογικού έτους 2016, αλλά οι επιδοτήσεις που αφορούν το έτος είναι μικρότερες των 5.000 ευρώ, νοείται ως υποχρεωτική καθώς έτσι όριζε ο υφιστάμενος νόμος;»Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα