Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 15:07

Νωρίτερα από ποτέ η συγκομιδή πρώιμου καρπουζιού στην Τριφυλία - Αναμενεται παραγωγή 40.000 τόνων

Πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή  καρπουζιών στην περιοχή της Τριφυλίας. Τα 3 κέντρα παραγωγής του δήμου είναι  έτοιμα για συγκομιδή. Την αρχή έκανε εχθές το Λιμενάρι Φιλιατρών, ενώ αύριο θα κοπούν τα πρώτα υπαίθρια καρπούζια στις περιοχές Τερψιθέα Κυπαρισσίας και Αγρίλη Φιλιατρών.

Σύμφωνα με το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 6.000 στρέμματα -αντίστοιχα με πέρυσι- και αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή της τάξης των 40.000 τόνων.

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση, έχουν συμβάλει στο να υπάρχει πολύ καλή ποιότητα. Τα καρπούζια έχουν εξαιρετικά οργανικά χαρακτηριστικά λόγω της σωστής λίπανσης , της ορθολογικής άρδευσης και των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν οι παραγωγοί της περιοχής.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε, επίσης, πως κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και της εισαγωγικής διαδικασίας, θα πρέπει οι παραγωγοί, οι εξαγωγικοί φορείς αλλά και οι γεωπόνοι ελεγκτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσον αφορά στα κριτήρια ωριμότητας για την αποφυγή προβλημάτων.

Στόχος είναι τα καρπούζια να φύγουν στο εξωτερικό, ώριμα με τα bricks και τις προδιαγραφές που απαιτούνται, ώστε το πρώιμο καρπούζι της Τριφυλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης να κερδίζει νέες αγορές.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον ζήτησης καρπουζιού της Τριφυλίας από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ενώ σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο «τα καρπούζια της περιοχής μας προωθούνται συνολικά σε 24 χώρες της Ευρώπης και αυτό οφείλεται στην ποιότητα, τη γεύση και τις θρεπτικές τους ιδιότητες».

Αναφορικά με τις τιμές, αν και ακόμη είναι νωρίς δεν υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι, διαμορφώνονται από τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, αλλά εξαρτώνται και από τα καιρικά φαινόμενα που ισχύουν στις αγορές τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.

Επιθυμία όλων των παραγωγών της περιοχής είναι η διατήρηση των τιμών, διότι το κόστος παραγωγής είναι πού υψηλό λόγω της πρωιμότητας.

Στην Ηλεία, τώρα, ετοιμάζονται για την συγκομιδή των υπαίθριων καλλιεργειών, όπου σύμφωνα με παραγωγό της περιοχής, θα ξεκινήσει μετά τις 20 Μαΐου.

Να σημειωθεί πως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα, δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε οι καλλιέργειες καρπουζιών μέσα στα θερμοκήπια να ωριμάσουν και να ξεκινήσει η συγκομιδή τους, με τις τιμές να κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή.
Φ.Χ.


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα