Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 23:42

Νέα προκήρυξη για τη βιολογική κτηνοτροφία μετά το… αδιαχώρητο για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες»

Σε νέα προκήρυξη για τη βιολογική κτηνοτροφία θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τις 64.000 αιτήσεις και τριπλάσιο από τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό για τις 4 δράσεις του Μέτρου «Βιολογικές Καλλιέργειες». Στην παρούσα φάση δικαιούχοι εντάσσονται μόνο στη βιολογική γεωργία.

Ειδικότερα, σε νέα προκήρυξη για τη βιολογική κτηνοτροφία αλλά σε ένταξη δικαιούχων βιολογική γεωργία οδηγεί η  μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες -  βιοκαλλιεργητές που βρήκε η πρόσκληση του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» με τις 4 διαφορετικές δράσεις (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία, νεοεισερχόμενοι στη βιολογική κτηνοτροφία, «παλιοί» στη βιολογική γεωργία, «παλιοί» στη βιολογική κτηνοτροφία). Συνολικά υποβλήθηκαν 64.016 αιτήσεις με αιτούμενο προϋπολογισμό άνω του 1,5 δις ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο από εκείνον που μπορεί να καλύψει το μέτρο.

Ετσι, λόγω της αδυναμίας ένταξης του συνόλου των αιτούντων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε:

·       Την ένταξη, σε αυτή τη φάση, όσων είχαν υποβάλλει αίτημα στις δύο δράσεις, 11.1.1 και 11.2.1, της βιολογικής γεωργίας (νεοεισερχόμενοι και «παλιοί») και πληρούν το κριτήριο του να έχουν ποσοστό της εκμετάλλευσής τους σε περιοχές Natura. Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.

·         Την εκ νέου προκήρυξη του Μέτρου. Το διαθέσιμο ποσό θα είναι στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ και τα κριτήρια ένταξης θα επαναπροσδιοριστούν.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται πως: Η ανταπόκριση αυτή αποτελεί μια θετική εξέλιξη, δημιούργησε ωστόσο αδυναμία  ένταξης όλων των δικαιούχων, καθώς ο αιτούμενος προϋπολογισμός από τους ενδιαφερόμενους υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του Μέτρου σχεδόν στο τριπλάσιο.

Ακόμα και οι ενδιαφερόμενοι βιοκαλλιεργητές που πληρούν το κριτήριο του να έχουν ποσοστό της εκμετάλλευσής τους σε περιοχές Natura (ένα κριτήριο που εξασφαλίζει προτεραιότητα ένταξης με βάση το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα και την πρόσκληση του Μέτρου), ήταν περισσότεροι από εκείνους που μπορούσε να καλύψει ο προϋπολογισμός του Μέτρου.



Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα