Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 23:18

Εν αναμονή πορίσματος και πόρων για τις πλημμύρες (βίντεο-φωτογραφίες)

Εν αναμονή πορίσματος και πόρων για τις πλημμύρες (βίντεο-φωτογραφίες)

Τα δημοσιονομικά της χώρας θα καθορίσουν το ύψος των αποζημιώσεων των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος ελπίζει σε μια σημαντική συμβολή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι ζημιές ανά την Ελλάδα είναι πάρα πολλές. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ευρεία σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα παραστούν εκπρόσωποι φορέων από τους πληγέντες νομούς της Πελοποννήσου και της υπόλοιπης Ελλάδας.  


Πάντως, με τη διαπίστωση πως οι ζημιές στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα είναι πραγματικά πολύ μεγάλες αναχώρησαν από τη Μεσσηνία, συνεχίζοντας την περιοδεία τους στην Πελοπόννησο ο υπουργός κ. Αποστόλου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές. Δεσμεύτηκαν πως θα εξετάσουν σοβαρά το ζήτημα για να υπάρξουν αποζημιώσεις στο σύνολο των καταστροφών, είτε από ΕΛΓΑ είτε από ΠΣΕΑ, ενώ ο υπουργός εκτίμησε πως ίσως η διαδικασία θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να κινηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς επλήγησαν αρκετές περιοχές και η προσοχή να στραφεί μέσω αυτής της διαδικασίας προς τους πόρους του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι παραγωγοί δεν πρέπει να περιμένουν χρήματα πριν από Νοέμβριο - Δεκέμβριο.

Ωστόσο, μεταξύ των ζητημάτων που θα εξετάσουν είναι κι εκείνο της αποζημίωσης των ανασφάλιστων και αδήλωτων καλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, λόγω του υψηλού κόστους ασφάλισης στον ΕΛΓΑ, στο οποίο δε μπορούν να ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί.

Οι αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα ενώ αύριο Τετάρτη όλα αυτά τα ζητήματα και πολλά ακόμα που έχουν να κάνουν με τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, σχετικά άμεσα αναμένεται μια ελάχιστη οικονομική ανάσα προς τους πληγέντες για τη προμήθεια ζωοτροφών. Ομως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «από εκεί και πέρα, εφόσον και οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέψουν θα βγει μια υπουργική απόφαση που θα καλύπτει τις ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω των καιρικών φαινομένων σε όλη την Ελλάδα».

Από τη μεριά του ο κ. Κουρεμπές επιβεβαίωσε πως έστω και με προκαταβολές  θα δοθεί μια ανάσα στους παραγωγούς «για να κινηθεί η αγορά και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά». Οπως όμως εξήγησε, οι πληρωμές δε μπορούν να αρχίσουν πριν το Νοέμβριο, καθώς αναμένεται στον ΕΛΓΑ το αρχείο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ υπάρχει πλήθος ζημιών ανά την Ελλάδα και έλλειψη προσωπικού».









Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022