Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 09:09

Καταστράφηκε μεγάλη θερμοκηπιακή μονάδα τομάτας (βίντεο-φωτογραφίες)Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να πλημμυρίσει η μεγάλη θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας τομάτας στη Μεσσήνη και να κινδυνεύσουν άμεσα οι 25 εργαζόμενοι, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τον απίστευτα μεγάλο όγκο νερού που πολύ γρήγορα έφτασε σε ύψος δύο μέτρων.

Ευτυχώς κινήθηκε άμεσα η διαδικασία εκκένωσης κάθε μέσο και όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Όμως η ζημιά ανέρχεται σε ιδιαίτερα σημαντικό χρηματικό ποσό, καθώς πέρα από τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που καταστράφηκαν, πρέπει ν΄ αντικατασταθεί το σύνολο του φυτικού κεφαλαίου, που περιλαμβάνει πολλές δεκάδες χιλιάδες ρίζες τομάτας. Και αυτό καθώς πρόκειται για πιστοποιημένο προϊόν, το οποίο μετά την πλημμύρα είναι ακατάλληλο προς διάθεση.

Οσο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι η μονάδα, με τους 25 Ελληνες εργαζόμενους να επιστρέψει σε κανονική λειτουργία, υπολογίζεται στους 3 μήνες.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Αριστείδη Ευσταθίου, η καταστροφή ήρθε γύρω στις 9 το πρωί της Τετάρτης, μετά τον κατακλυσμό. Ενώ το νερό είχε φτάσει σε 30 περίπου εκατοστά ύψος, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία, όταν - όπως επισημαίνει- επιχειρήθηκε αποσυμφόρηση του πλημμυρισμένου αεροδρομίου στα δυτικά των εγκαταστάσεων του.

Τα λεπτά που ακολούθησαν ήταν δραματικά, καθώς τα νερά ανέβαιναν διαρκώς. Χάρις την άμεση κινητοποίηση σώθηκαν οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια βοήθησαν στην απομάκρυνση τσιγγάνων από τον γειτονικό καταυλισμό.

Τα θερμοκήπια και το σύνολο της υποδομής έγινε μια τεράστια λίμνη βάθους 2 περίπου μέτρων. Ακόμα και τ’ αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί από την αυλή στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, βρίσκονταν κάτω από το νερό, όπως και πολλά ακόμα μηχανήματα.

Η πρόσβαση ήταν δυνατή πλέον μόνο με κανό. Και πάλι όμως, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να… διαπιστώσουν την καταστροφή από το νερό και τη λάσπη.

Η μονάδα παράγει 1.400 τόνους τομάτας, παρέμεναν 400 τόνοι προς συγκομιδή και αναμενόταν η κλιμάκωση της παραγωγής το επόμενο διάστημα.

Τώρα, όπως και το σύνολο των επιχειρηματιών που επλήγησαν, ελπίζει και στην κρατική συνδρομή…

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα