Για πρώτη φορά στην θητεία μου, ως Πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΚΙΚΗΣ, συνάντησα συκοπαραγωγούς να κλαίνε κυριολεκτικά.
Συμπάσχω. Στην ίδια μοίρα είμαστε όλοι οι συκοπαραγωγοί. Καταστραφήκαμε, όπως καταστράφηκαν και εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες μας, για τους οποίους εύχομαι η κρατική μηχανή να ενσκήψει στο πρόβλημα τους, να τους αποζημιώσει στο 100% και να εργαστεί, με αμεσότητα, στην κατεύθυνση της οχύρωσης των πλημμυροπαθών περιοχών.
Εκ της θέσεώς μου , είμαι υποχρεωμένος, να αναφερθώ αναλυτικά στα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρότατη κακοκαιρία στην συκοπαραγωγή, στα συκοχώραφα και στο κεφάλαιο των συκοπαραγωγών. Δεν παραγνωρίζω τα προβλήματα που προέκυψαν στις υποδομές, τα οποία και μας αγγίζουν άμεσα. Ελπίζω όμως ότι θα λυθούν και σύντομα.
Μένοντας αποκλειστικά στο θέμα των συκοπαραγωγών, θέλω να ενημερώσω ότι μετά από μια πρώτη, από την πλευρά της ΣΥΚΙΚΗΣ, καταγραφή των ζημιών τα στοιχεία που αναδείχθηκαν είναι δραματικά. Η εναπομείνασα παραγωγή, η οποία κατά μέσο όρο αγγίζει το 50%, καταστράφηκε ολοσχερώς. Σε εκατοντάδες περιπτώσεις παρασύρθηκε και καταστράφηκε παραγωγή, πολλών τόνων, από τις λιάστρες. Επίσης, κεφαλαιουχικός εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται στην συκοκαλλιέργεργεια (ψεκαστικά, φρέζες, πλαστικές κλούβες, πανιά κ.λ.π), υπέστησαν σημαντικές ζημίες είτε και κατεστράφησαν ολοσχερώς. Τέλος, σε πολλούς συκαιώνες καταγράφονται μεγάλες διαβρώσεις και επιχωματώσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της εσωτερικής διαμόρφωσης των συκαιώνων ή ακόμα και την απώλεια δένδρων.
Η ΣΥΚΙΚΗ θα συνεχίσει την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι έτοιμη να παρουσιάσει σε όλους τους αρμοδίους (Πρωθυπουργό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πρόεδρο ΕΛΓΑ) το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Ήδη, βέβαια, έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους αρμοδίους, για τις οποίες θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω, όλους όσους έχουν συμπαρασταθεί και συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας από την πρώτη στιγμή, έχει επικοινωνήσει αλλεπάλληλες φορές με την οργάνωση και έχει τεθεί στην διάθεσή μας προκειμένου να συνεισφέρει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση των πληγέντων συκοπαραγωγών. Επίσης ο τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Γεώργιος Κασσαπίδης, ο οποίος επισκέφθηκε την ΣΥΚΙΚΗ, και υποσχέθηκε ανάδειξη του προβλήματος στο Κοινοβούλιο. Όπως επίσης, και ο Πρώην Βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο Πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης και η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Νατάσα Κυριακοπούλου, οι οποίοι επισκέφθηκαν την ΣΥΚΙΚΗ, ενημερώθηκαν για το εύρος της ζημιάς στην συκοπαραγωγή και υποσχέθηκαν υποστήριξη, με όσες δυνάμεις διαθέτουν.