Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 16:27

Go On: Συνέντευξη με τον Dr. Gerd Lepic: Η τέχνη ως μέσω επικοινωνίας και πολύτιμο εργαλείο της ψυχοθεραπείας

O Dr Gerd Lepic είναι Γερμανός καλλιτέχνης και ψυχοθεραπευτής, ο οποίος ζει 6 μήνες το χρόνο στη Μεσσηνιακή Μάνη. Τον άλλο μισό χρόνο τον περνά στη Γερμανία, όπου ασχολείται με εκθέσεις, καλλιτεχνικά μαθήματα και τους θεραπευόμενούς του.

Με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα που αγγίζει τα 50 χρόνια, ο Dr Gerd βρίσκει στη Μάνη τον δικό του παράδεισο. Παράλληλα η Μεσσηνία γίνεται πλουσιότερη καλλιτεχνικά από έναν μεγάλο αριθμό ξένων καλλιτεχνών που ζουν μόνιμα στην περιοχή και δημιουργούν ενεργές κοινότητες.
Ο Dr Gerd μιλά στο Go On για τη σημασία της τέχνης στη ζωή του καθώς και για την ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση της με την ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία.

Συνέντευξη:
Camilla Anna Sofia Adamo
Caterina Carlini
Μετάφραση/Επιμέλεια:
Αντωνία Πτερνέα


Τι είναι η τέχνη για εσάς;
Η τέχνη είναι κάτι πολύ προσωπικό. Είναι η απόλυτη ατομική έκφραση και κάτι που συνδέει τον άνθρωπο με την κοινωνία. Έχει μεγάλη σημασία καθώς επικοινωνούμε με τους άλλους αλλά και τους εαυτούς μας.

Ποια είναι η πρώτη σας σύνδεση με την τέχνη;
Θυμάμαι 2 ετών να κάθομαι και να ζωγραφίζω στο τραπέζι και ήταν σαν να κοιτάζω σε έναν καθρέφτη. Το χαρτί αντικατόπτριζε τα συναισθήματά μου καθώς δημιουργούσα δικούς μου κόσμους. Όλη μου τη ζωή φτιάχνω τέτοιους κόσμους και τους επικοινωνώ με τον έξω κόσμο.

Γιατί επιλέξατε να δουλέψετε ως ψυχολόγος;
Ήταν κάτι σχεδόν τυχαίο! Ο μεγάλος μου αδερφός σπούδασε μουσική και με προέτρεψε να σπουδάσω κάτι για να μπορώ να βιοποριστώ αλλά και να μπορώ να δημιουργώ τέχνη. Διάλεξα την ψυχολογία γιατί είναι το πιο σημαντικό πράγμα μετά τη φιλοσοφία, κατά τη γνώμη μου. Είναι η τέχνη της κατανόησης της ανθρώπινη συμπεριφοράς. Τα πρώτα 6 χρόνια δεν είχα σκεφτεί καθόλου την ψυχοθεραπεία, έκανα έρευνα. Ήθελα να ερευνήσω την αντίληψη του ανθρώπου για τον κόσμο μέσω των πέντε αισθήσεων.
Όμως αργότερα μου δόθηκε μια ευκαιρία να δουλέψω με ανθρώπους και με την τέχνη μου. Ήταν ένα διαχρονικό μου όνειρο να συνδυάσω την ψυχολογία με την τέχνη και να δουλέψω με παιδιά. Για να γίνει πραγματικότητα έπρεπε να εξειδικευτώ στην ψυχοθεραπεία καθώς δεν είναι το ίδιο πράγμα με την ψυχολογία.

Θεωρείτε ότι η τέχνη είναι ωφέλιμη για τα παιδιά;
Ναι, η τέχνη έχει μεγάλη δύναμη. Μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να εκφραστεί και να μοιραστεί την σκέψη του με τον κόσμο. Δεν υπάρχει όμως τρόπος να δώσει κάτι η τέχνη σε κάποιον που δεν μπορεί να συνδεθεί μαζί της. Όμως είναι σίγουρα ένα σημαντικό εργαλείο στην ψυχοθεραπεία.Πως συνδυάσατε την τέχνη με την ψυχοθεραπεία;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι, εγώ έχω υιοθετήσει δύο από αυτούς. Ο πρώτος τρόπος είναι να εισάγω εικαστικά εργαλεία στην γνωστική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία (CBT). Είναι μια μέθοδος που υπάρχει από την δεκαετία του 60 και είναι ακόμη μια από τις καλύτερες μεθόδους για ανθρώπους που πάσχουν από μετατραυματικό στρες. Πολλές φορές χρησιμοποιώ την τέχνη ως έκφραση με ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν καλά τη γλώσσα μου. Έχω δουλέψει για αρκετά χρόνια με πρόσφυγες για παράδειγμα. Τη δεκαετία του ΄90 είχαμε πρόσφυγες από τη Γιουγκοσλαβία. Αυτή τη δεκαετία οι πρόσφυγες είναι από την Αφρική, τη Συρία, το Αφγανιστάν κ.λπ.
Η άλλη μέθοδος είναι η εικαστική ψυχοθεραπεία (art therapy) που βασίζεται στο υποσυνείδητο, όπου δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει τα προβλήματά του. Σε αυτή την περίπτωση ρωτάω τον/ην θεραπευόμενο/η τι νιώθουν και πως βλέπουν τα πράγματα. Εκεί ο θεραπευόμενος είναι ο ειδικός και όχι ο ψυχοθεραπευτής. Έχει μεγάλη διαφορά από τη μέθοδο CBT. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μην βρουν λόγια να ειπωθούν, αλλά μπορούν να βγουν προς τα έξω μέσω της εικόνας.

Πως είναι η ζωή σας στην Ελλάδα και στη Μάνη;
Ζω 6 μήνες στη Γερμανία και 6 μήνες στην Ελλάδα. Βρίσκομαι στη Γερμανία κάθε Μάιο. Εκεί κάνω ψυχοθεραπεία και έχω και μια σχολή τέχνης που διδάσκω παιδιά όλων των ηλικιών και ηλικιωμένους, πολλές φορές με άνοια. Στην Ελλάδα γράφω βιβλία, φτιάχνω πίνακες και σχεδιάζω εκθέσεις. Ζω σαν ερημίτης πολλές φορές, οι μόνες μου επαφές είναι με άλλους καλλιτέχνες στη Μάνη. Πέρα από τα βιβλία, συντάσσω προτάσεις επιχορήγησης, κάτι πολύ σημαντικό, ειδικά για το group “Artists in Masks” που οργανώνουμε εδώ και δύο χρόνια. Είμαστε μια ομάδα καλλιτεχνών και σχεδιάζουμε project και εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη, οπότε χρειαζόμαστε συνεχώς χρηματοδότηση. Περνάω πολύ χρόνο γράφοντας μέσα στον ελαιώνα.

Σας αρέσει η ζωή στη Μάνη;
Μου αρέσει πολύ. Η αγάπη μου για την Ελλάδα άρχισε πριν 50 χρόνια, όταν ο θείος μου μου έδωσε ένα παιδικό βιβλίο που λεγόταν «Πως ζούσαν οι αρχαίοι Έλληνες» και με επηρέασε πραγματικά. Αργότερα διάβασα κάποια βιβλία για την Αρχαία Ελληνική ιστορία και φιλοσοφία. Το ντοκτορά μου είναι στη φιλοσοφία και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο Αρχαιοελληνικός τρόπος ζωής. Αυτό ακριβώς βρήκα στη Μάνη, έναν ιστορικό τόπο. Κάθε φορά που κοιτάω έξω από το σπίτι μου αντικρίζω την ιστορία. Υπάρχουν τόσα ιστορικά μέρη κοντά όπως ο Μυστράς και η Καρδαμύλη, η οποία αναφέρεται στα Ομηρικά Έπη. Η Αρχαία Μεσσήνη είναι επίσης εκπληκτική, περπατάς πάνω στις ίδιες πέτρες που περπατούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Το αγαπημένο μου πράγμα στην Ελλάδα είναι η φιλοσοφία και ο αγαπημένος μου φιλόσοφος είναι ο Επίκουρος, του οποίου η σχολή κράτησε για πάνω από 700 χρόνια.

English summary:
Dr. Gerd Lepic is a German artist and psychotherapist that has been permanently living half the year in Mani, Messinia. The other half of the year he spends his time in Germany working with his patients while giving art lessons and doing exhibitions. His love for Greece spans 50 years and in Mani he finds his own historical paradise. Messinia is the home of lots interesting foreign artists that have moved in the region and became locals.
Dr. Gerd talks about the importance of art as a form of expression for both children and adults. Moreover he is able to combine working with patients as a psychotherapist with his artistic ventures. He describes how he uses artistic mediums with Cognitive Behavioral Therapy and of course Art Therapy. Along with that he keeps creating his own paintings and has been a part of the collective “Artists in Masks”, organizing exhibitions all over Europe. Last but not least he speaks fondly about Mani and the ancient history of the region along with his favorite subject, philosophy.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #27

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα