Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 12:30

Go On: Pamvotis Lake Project: Για τις «Καλλιμάρτυρες» του χθες και του σήμερα (Βίντεο)

Τον περασμένο Ιανουάριο διοργανώθηκε ως προοίμιο ένα διήμερο αφιέρωμα – μνημόσυνο στις «Καλλιμάρτυρες», 222 χρόνια μετά από τον πνιγμό των 17 γυναικών, μαζί με την Κυρά Φροσύνη, στη λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων (11 Ιανουαρίου 1801), γνωστές ως «Καλλιμάρτυρες», σύμφωνα με τον επίσημο όρο που τους έχει απονείμει η τότε τοπική Μητρόπολη.

Η δράση είναι αφιερωμένη και στις «Καλλιμάρτυρες» των ημερών μας, ως ένα σχόλιο για την έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες...

Δείτε το βίντεο:



«Ήταν ένας τρόπος να δοθεί έμφαση στην αρμονική συνύπαρξη των φύλων, τη διαρκή διεκδίκηση και διατήρηση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, μέσα από ιστορικές αναφορές που χάνονται στα βάθη των αιώνων και που, δυστυχώς, επαναλαμβάνονται με άλλους τρόπους και άλλες αφορμές», επισημαίνεται από την Kalliergon, που εμπνεύστηκε το Pamvotis Lake Project, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα από μια σειρά δράσεων που έχουν σχεδιαστεί για την πόλη των Ιωαννίνων και είναι βασισμένο σε μια καινοτόμα προσέγγιση της Χριστίνας Τζιάλλα. Είναι μάλιστα ενταγμένο στο πλαίσιο του Pamvotis Festival της Kalliergon, που προγραμματίζεται, για πρώτη φορά, 28 με 30 Ιουλίου στην πόλη των Ιωαννίνων, με στόχο να γίνει θεσμός.
Τη διοργάνωση υπογράφουν η επιχείρηση πολιτισμού Kalliergon και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών. Τον Ιανουάριο, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας Γυναικείων Πορτρέτων με τίτλο «Καλλιμάρτυρες», που επιμελήθηκε η Βασιλική Κατέρη. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα πορτρέτα ήταν τα κοσμήματα από ασημοκούφετα που φορούσαν οι γυναίκες αυτές. Την κατασκευή τους υπογράφει η Βασιλική Κατέρη, βασισμένη σε μια ιδέα της Χριστίνας Τζιάλλα. Παράλληλα, γυναίκες και άντρες «κέντησαν» βουτήματα με ασημοκούφετα και προσφέρθηκαν ως «συχώριο» στους παρευρισκόμενους στη δράση της επόμενης ημέρας, ενώ καταγράφηκαν, πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και απόψεις ανδρών και γυναικών του χωριού, καθώς και των επισκεπτών.
Την επομένη, στην Πλατεία Μαβίλη, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, οι παριστάμενοι έγιναν μάρτυρες μιας μοναδικής, πρωτότυπης ιεροτελεστίας, συμμετέχοντες στην οποία φορούσαν παραδοσιακές ηπειρώτικες φορεσιές.
Ο σκοπός ενός ηπειρώτικου μοιρολογιού από αριστοτέχνες μουσικούς. Ένας βαρκάρης σε μια ξύλινη ψαρόβαρκα που εναπόθεσε στα χέρια ενός άνδρα, ένα κομμάτι υφάσματος που παρέπεμπε στο νερό της λίμνης, μέσα στο οποίο «κρυβόταν» μια «Καλλιμάρτυρας» και το μοιρολόι «Μαργιόλα» από τα μέλη του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Δυο άντρες βοήθησαν την «Καλλιμάρτυρα» να αναδυθεί μέσα από το «νερό»… Το ολόσωμο πορτρέτο της γυναίκας κρατούσαν, σημειολογικά, δύο άνδρες, κι έγινε περιφορά του. Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος της Άννας Δερέκα από την ποιητική της συλλογή που φέρει τον τίτλο «Υδάτινες φλέβες», έκδοσης του 2000 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, αφιερωμένη στη μνήμη εκείνων των άγνωστων γυναικών, των «Καλλιμάρτυρων».
Ένα σημαντικό ακόμη κομμάτι της εκδήλωσης και γενικά του Pamvotis Lake Project είναι η προσθήκη του στο Μουσείο Κυρά Φροσύνης Ιωαννίνων. Εκεί πια εκτίθεται ένα έργο της Βασιλική Κατέρη από ασημοκούφετα μαζί με το ποίημα της Χριστίνας Τζιάλλα για τις «Καλλιμάρτυρες».

Διαβάστε περισσότερα στο Go On #25 που κυκλοφορεί.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα