Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 17:00

Go On: Ο Μεσσήνιος chef Ηλίας Δουλάμης στο Go On #21

 

“Η ελληνική κουζίνα κάνει διεθνή καριέρα” λέει μιλώντας στο Go Οn ο Μεσσήνιος executive chef του ξενοδοχείου Conrad Dubai Ηλίας Δουλάμης, ο οποίος έχει δουλέψει σε εστιατόρια που έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin στη Ντόχα του Κατάρ, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στο Κρανίδι Αργολίδας, το Λονδίνο, το Παρίσι, την Ολλανδία. Το υλικό που δεν λείπει ποτέ από τα πιάτα του είναι το ελαιόλαδο, γιατί γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Επίσης, προσπαθεί σε όλα τα μενού του να υπάρχουν ελληνικές συνταγές και προτρέπει να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα ελληνικά προϊόντα και την γαστρονομική ιστορία και την κουλτούρα μας.


Executive Chef στο ξενοδοχείο Conrad Dubai και πρώην Executive Chef στο Grand Hyatt Muscat του Ομάν. Τι σας έφερε τόσο μακριά από την Ελλάδα;

Πρωταρχικά οι προσωπικοί στόχοι που είχα βάλει από την πρώτη στιγμή που περπάτησα στην πρώτη επαγγελματική μου κουζίνα. Ήθελα να εξελιχθώ, να αποκτήσω όσο περισσότερες γνώσεις μπορώ και θεώρησα ότι η εμπειρία του εξωτερικού ήταν μονόδρομος. Δεν το έχω μετανιώσει καθόλου και αν γύρναγα το χρόνο πίσω πάλι το ίδιο θα έκανα.

Η συνεργασία με το Conrad Dubai πώς προέκυψε;

Μετά από 2,5 χρόνια ένιωσα ότι ο κύκλος μου με το Grand Hyatt στο πανέμορφο Μουσκάτ είχε κλείσει και βρισκόμουν σε αναζήτηση μια καινούριας στέγης. Το Conrad Dubai είναι το Luxury Brand της Hilton, ενός ξενοδοχείου που βρίσκεται στην πιο ανταγωνιστική περιοχή του Ντουμπάι (Financial district) και σε μια από τις πιο δυναμικές αγορές στον πλανήτη. Επίσης είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο σε όλα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της εταιρίας Hilton με 555 δωμάτια, εγκαταστάσεις 6.000 τ.μ. για events & conferences και πλήθος βραβευμένων εστιατορίων. To να αναλάβω εξολοκλήρου το επισιτιστικό κομμάτι και τις κουζίνες εκεί ήταν μεγάλη πρόκληση και όταν προέκυψε το ενδιαφέρον για συνεργασία, μόνο αδιάφορο δεν μπορούσε να με κρατήσει.

Έχετε δουλέψει, επίσης, στη Ντόχα του Κατάρ, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στο Κρανίδι Αργολίδας, το Λονδίνο, το Παρίσι, την Ολλανδία. Είναι η μαγειρική και η γαστρονομία εν γένει σημείο συνάντησης των λαών;

Φυσικά και είναι σημείο συνάντησης λαών πλέον ο πλανήτης ταξιδεύει όχι μόνο για να δει μνημεία και αξιοθέατα αλλά και να γνωρίσει την τοπική γαστρονομία, τα προϊόντα και την κουλτούρα της κάθε χώρας. Ο γαστρονομικός τουρισμός έχει τα τελευταία χρόνια εκτοξευθεί και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι ταξιδεύουν θέτοντας ως προτεραιότητα το φαγητό και τις εμπειρίες μέσω της γαστρονομίας. Προσωπικά είμαι ένας από αυτούς.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η μαγειρική σας ταυτότητα;

Η μαγειρική μου ταυτότητα πλέον αποτυπώνεται κυρίως στο σπίτι και στην οικογένειά μου όταν μαγειρεύω και σίγουρα είναι καθαρά μεσογειακή κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Σε αυτή τη στιγμή της καριέρας μου η δουλειά μου είναι να φροντίζω όλα τα εστιατόρια του ξενοδοχείου να είναι ανταγωνιστικά να ακολουθούν το concept, φυσικά να είναι επικερδή και το πιο σημαντικό το προσωπικό να δουλεύει σε ένα περιβάλλον το οποίο θα τους προσφέρει εκτός από εργασία περιθώρια εξέλιξης προσωπικής και επαγγελματικής. Προσωπικά σαν executive chef θέλω οι μάγειρές μου να δημιουργούν φαγητό, το οποίο θα είναι νόστιμο, θα είναι ευπαρουσίαστο, δημιουργικό και υγιεινό.

Ποια υλικά δεν λείπουν ποτέ από τα πιάτα σας;

Ελαιόλαδο φυσικά, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμάτα…

Πιστεύετε ότι η ελληνική κουζίνα θα μπορούσε να κάνει διεθνή καριέρα;

Η ελληνική κουζίνα κάνει διεθνή καριέρα. Ειδικά εδώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ευρέως διαδεδομένη και όλα τα ελληνικά εστιατόρια προωθούν το προϊόν μας με μεγάλη επιτυχία, σίγουρα υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης και αυτό πρέπει να γίνει με το να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε πρώτα απ' όλα τα προϊόντα μας και φυσικά την γαστρονομική ιστορία και την κουλτούρα μας. Προσωπικά προσπαθώ σε όλα τα μενού μου να υπάρχουν ελληνικές συνταγές και ελληνικά προϊόντα.

Ένα μεσσηνιακό πιάτο που σας εκφράζει;

Δεν θα ήθελα να ονομάσω ένα πιάτο που με εκφράζει αλλά θα πω ότι απολαμβάνω όλες τις μεσσηνιακές συνταγές, ειδικά αν είναι εκτελεσμένες με αγάπη, παραδοσιακά, με προϊόντα που δεν έχουν ταξιδέψει από πολύ μακριά και χωρίς πολλούς πειραματισμούς.

Από τι εμπνέεται η σύγχρονη γαστρονομία;

Προϊόντα και πρώτες ύλες το πιο σημαντικό και φυσικά δημιουργικότητα, καινοτομία, όπως και η επιστήμη τα τελευταία χρονιά. Αυτά τα 4 για εμένα είναι η βασική πηγή έμπνευσης της σύγχρονης γαστρονομίας και των chef του σήμερα.

Τι θα πρέπει να γνωρίζει ένας νέος chef;

Ο νέος chef πρέπει να κατέχει τις μαγειρικές βάσεις, να γνωρίσει τα προϊόντα και την διαχείριση τους, να έχει ευαισθησία για το περιβάλλον και τον πλανήτη και φυσικά να έχει πειθαρχία, υπομονή και επιμονή.

Ξεφύλλισε το Go On #21 - Back to school

ENG
Ilias Doulamis is a Messinian born executive chef that works in Conrad Hotel in Dubai and have worked in various Michelin star holding restaurants in both Asia and Europe. Olive oil is always present in his cousine and he always tries to use Greek products and the Greek gastronomic culture.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022