Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 12:15

Προληπτικά μέτρα για τη νόσο της οζώδους δερματίτιδαςΗ εμφάνιση κρούσματος οζώδους δερματίτιδας σε εκτροφή βοοειδών στην Αχαΐα κινητοποίησε τους αρμόδιους φορείς της ευρύτερης περιοχής. Στη Μεσσηνία είναι σε εξέλιξη ενημέρωση με στόχο την πρόληψη της νόσου, η οποία, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».
Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη, με θέμα την λήψη μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου της οζώδους Δερματίτιδας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βοοειδών της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας Περικλής Παπαδόπουλος, οι εκπρόσωποι του συλλόγου κτηνιάτρων Μακρής Χαράλαμπος και Νικόλαος Μαθιόπουλος και ο βοοτρόφος Ευστάθιος Μάντζαρης.
Κατά τη συζήτηση τονίστηκαν η σοβαρότητα της νόσου για τον πληθυσμό των βοοειδών της ΠΕ Μεσσηνίας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και  η αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης από την πλευρά των κτηνοτρόφων προς αποτροπή μετάδοσης της νόσου με ταχύτερο αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού μετά και την σχετική απόφαση της αντιπεριφερειάρχη και την ταχεία κινητοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προμήθεια των εμβολίων.
Επισημάνθηκε ακόμα το γεγονός ότι αμέσως μετά την εμφάνιση κρούσματος της νόσου στην Πελοπόννησο, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας, ενεργοποιήθηκαν αμέσως για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής για τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης.
Τα συμπτώματα της νόσου, όπως αναφέρθηκαν από τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας είναι τα εξής : 1. Οζίδια, (κεφαλή, αυχένα, μαστό, περίνεο κλπ τα οποία γίνονται σταδιακά έλκη-πληγές) 2. Έλκη στους Βλεννογόνους του στόματος (μάτια, μύτη, οισοφάγος, λάρυγγα κλπ) 3. Ρινικό & Οφθαλμικό έκκριμα το οποίο γίνεται πυώδες
 4. Πυρετός (4-14 ημέρες μέχρι 41 βαθμούς Κελσίου) 5. Πτώση γαλακτοπαραγωγής 6. Χωλότητα-απίσχανση- θάνατος( όχι συχνά) Απαιτείται Ταχεία διάγνωση και Επιδημιολογική διερεύνηση, Εντομοπροστασία & Εμβολιασμός καθώς επίσης Μέτρα Βιοασφάλειας στις Εκτροφές και κατά τη Διακίνηση των Βοοειδών. 
Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στοχεύοντας κυρίως στην πρόληψη της νόσου παραμένουν στη διάθεση των κτηνοτρόφων για όποια άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση. 


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα