Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 20:57

Τα αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά σε πρώτο πλάνο

Τα αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά σε πρώτο πλάνο

Με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον παραγωγών, ιδίως νέων σε ηλικία να ασχοληθούν με τις εναλλακτικές καλλιέργειες, κυρίως με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, έχει καταρτιστεί Ομάδα Εργασίας, με στόχο τον ανασχεδιασμό του κλάδου μέσα από την δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου και την οργάνωση της μεταποίησης και της εμπορίας. Στόχος είναι ο κλάδος να δώσει «σημαντικό εισόδημα στον αγροτικό χώρο και ένα νέο εξαγωγικό ανταγωνιστικό προϊόν».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας θα επιχειρήσουν σε πρώτη φάση να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση, τα τυχόν προβλήματα που απορρέουν από παραγωγικές, χρηματοδοτικές και εμπορικές δυσλειτουργίες καθώς και τις προοπτικές των καλλιεργειών των ΑΦΦ.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε ο συντονισμός των επιμέρους δράσεων της ομάδας που είναι:

* Η επίλυση θεσμικού τύπου δυσλειτουργιών και η ενιαιοποίηση του νομικού πλαισίου.

* Η αξιοποίηση των κύριων καταγεγραμμένων ειδών και ποικιλιών και η διευκόλυνση των καλλιεργειών .

* Η οργάνωση της μεταποίησης και της εμπορίας . Ο ρόλος της κοινωνικής Οικονομίας στον κλάδο.

* Οι προοπτικές και δυνατότητες χρηματοδότησης σε όλα τα στάδια .

Σε δήλωσή του ο Συντονιστής της Ομάδας Θανάσης Δημάκης αναφέρει τα εξής: «Δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των παραγωγών, ιδίως των νέων, για εναλλακτικές καλλιέργειες και κυρίως για την καλλιέργεια ΑΦΦ, κρίνεται απαραίτητη η συστηματική αποτύπωση και καθοριστικός ο ανασχεδιασμός του κλάδου .

Το ενδιαφέρον αυτό που πολλαπλασιάζεται στις περιπτώσεις επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας των ΑΦΦ, αναμφισβήτητα δημιουργεί την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος, δυναμικός, καθετοποιημένος κατά το δυνατόν κλάδος παραγωγής προϊόντων, ο οποίος μπορεί να δώσει σημαντικό εισόδημα στον αγροτικό χώρο και ένα νέο εξαγωγικό ανταγωνιστικό προϊόν».

Η 1η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας σχετικά με τον προγραμματισμό δράσεων για την καλλιέργεια και προώθηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ), σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/07/2016 στα γραφεία της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Περισσότερα εδώ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022