Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 11:26

Γιώργος Σταθάκης: «Στόχος της Ελλάδας η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια»

Την μετάβαση της Ελλάδας στην καθαρή ενέργεια με την βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας και την χρήση φυσικού αερίου, τόνισε ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο της 2ης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών "Visegrad-4 plus Balkan-4 plus" στα πλαίσια του κύκλου εργασιών για την ενέργεια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, την περασμένη Παρασκευή στο Σούνιο.
Ο ΥΠΕΝ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, καθώς και του «χειμερινού πακέτου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε επίσης, ότι θέτουμε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους στο πλαίσιο της εκπόνησης του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού.
Συνέχισε λέγοντας ότι παρότι η Ελλάδα παραδοσιακά ήταν σημαντικά εξαρτημένη από το λιγνίτη, καθότι αντιπροσώπευε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ενέργειας, προχωράμε στα εξής βήματα:
-μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ώστε να προσεγγίσει περίπου το 20%
-αύξηση του μεριδίου των Α.Π.Ε. ώστε μελλοντικά να φτάσει το 50%
-βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 30%
Ειδική αναφορά έκανε στον κεντρικό ρόλο του φυσικού αερίου, το οποίο και θα λειτουργήσει ως το «καύσιμο-γέφυρα» στη διαδικασία μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Δεδομένου ότι η σημαντική εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από εισαγωγές φυσικού αερίου εγείρει ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για τα κράτη-μέλη, παρουσίασε τις τρεις βασικές αρχές που διέπουν την σχετική ευρωπαϊκή και την εθνική πολιτική.
1. Διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων
2. Αύξηση του αριθμού των προμηθευτών
3. Ανάπτυξη των διασυνδέσεων
Ενημέρωσε στη συνέχεια τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών Visegrad-4 plus Balkan-4 plus για τα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία εμπλέκεται η χώρα και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον εταιρειών, με μεγάλη εμπειρία στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στη σταδιακή ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), στον Αγωγό East Med, στην αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας, στην επικείμενη κατασκευή του πλωτού Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης και τέλος, στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης έκλεισε την παρουσίαση λέγοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργείται ένα μεγάλο πεδίο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι διασυνδέσεις, η ανάπτυξη έργων υποδομών που να λειτουργούν συμπληρωματικά, καθώς και η δημιουργία περιφερειακών αγορών ενέργειας».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα