Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 14:44

«Πράσινο φως» από το Υπουργείο για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

Την άμεση εκκίνηση της εξέτασης της αίτησης για την  τροποποίηση επικαιροποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας ζήτησε ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου, στο υπουργείο.

Με ανακοίνωση του ΣΥΜΕΠΟΠ σημειώνει μεταξύ άλλων πως έγινε αναφορά στην  επιτροπή  που με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου εργάζεται για την σύγκλιση όλων των απόψεων σε μια μόνο αίτηση, με στόχο το αναλλοίωτο της προστασίας της ονομασίας και την διερεύνηση της δυνατότητας επέκτασης σε γειτνιάζουσες περιοχές. Επίσης, τονίζεται πως η κατοχύρωση του συγκεκριμένου ΠΟΠ «αποτελεί ένα σημαντικό όπλο θωράκισης της ευρωπαϊκής αγοράς 500 εκατομμυρίων καταναλωτών και ευνοεί τον ανταγωνισμό του ελληνικού προϊόντος «μπροστά στο προβλεπόμενο διεθνές αρνητικό σενάριο που διαγράφεται με τις συμβάσεις ελευθέρωσης εμπορίου που υπογράφει η ΕΕ οι οποίες  ελαττώνουν ή εξαφανίζουν την προστασία της ονομασίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σε μια συνάντηση που έγινε χθες το μεσημέρι 30 τρέχοντος στο ΥΠΑΑΤ Ο ΣΥΜΕΠΟΠ, με την συμμετοχή μιας πολυπληθούς αντιπροσωπεία του, τεκμηρίωσε το ασύστατο των θέσεων όσων όλο αυτό τον καιρό προσπαθούσαν να υποστηρίξουν ως αθέμιτη τη χρήση του όρου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» εκ μέρους μόνο της Προστατευόμενης Ονομασίας ΠΟΠ και ως εκ τούτου την κατάργηση της ΠΟΠ. Αναγνώρισε ότι είναι αναμφισβήτο γεγονός ότι πρέπει να  αποτελέσει στόχο της αγροτικής μας πολιτικής η αναζήτηση μιας καλύτερης και πιο αποτελεσματικής αξιοποίησης της υπόλοιπης παραγωγής της ποικιλίας καλαμών. Υπογράμμισε δε ότι αντί μα ασχολούμαστε για 20 ολόκληρα χρόνια να οργανώνουμε πειρατικές επιδρομές κατάχρησης της ονομασίας Ελιές Καλαμάτας  και μάχες για την κατάργησή της ξοδεύαμε τον καιρό μας στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων (όπως έξ άλλου έχουν κάνει πολλές φορές άλλες χώρες) ο τομέας της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών δεν θα βρισκόταν στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο ΣΥΜΕΠΟΠ απέκλεισε την διεύρυνση της οριοθετημένης ιστορικής περιοχής προέλευσης σε εθνικό επίπεδο , ή σχεδόν,  λόγω  έλλειψης του απαραίτητου ιστορικού δεσμού των νέων περιοχών. Διεύρυνση που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί αποκλείουν. Η δε μετατροπή της σε Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη αφήνει εκτός της οριοθετημένης εθνικής ή μη  γεωγραφικής ζώνης μια η περισσότερε φάσεις της παραγωγικής αλυσίδας. Ποιες; Όπως θεώρησε την ζητούμενη από κάποιους μετονομασία της ονομασίας για να εμπορικοποιηθεί η χρήση του όρουKALAMATA OLIVES ως εσωτερικό άδειασμα της ΠΟΠ καταλήγοντας στην πράξη στην κατάργηση της προστασίας. Υπογράμμισε δε ότι η ονομασία ΚΑΛΑΜΑΤΑ καθιερώθηκε κατά του δυο προηγούμενους αιώνες με αναφορά στο λιμάνι των  εξαγωγών κι όχι στη ποικιλία. Υπενθύμισε επ΄ αυτού ότι ακόμη και η ΕΕ δια του στόματος του επιτρόπου HOGAN απόκλεισε κατηγορηματικά ότι ο όρος αναφέρεται στην ποικιλία και κάλεσε τους βιομήχανους εκτός οριοθετημένης περιοχής να σέβονται τον κανονισμό και να μη παρατυπούν.

Μπρος στο προβλεπόμενο διεθνές αρνητικό σενάριο που διαγράφεται με τις συμβάσεις ελευθέρωσης εμπορίου που υπογράφει η ΕΕ οι οποίες  ελαττώνουν ή εξαφανίζουν την προστασία της ονομασίας η κατοχύρωση της  ΠΟΠ Ελία Καλαμάτας στις τρίτες χώρες η κατοχύρωση της ΠΟΠ αυτής αποτελεί ένα σημαντικό όπλο θωράκισης της ευρωπαϊκής αγοράς 500 εκατομμυρίων καταναλωτών και ευνοεί τον ανταγωνισμό του ελληνικού προϊόντος. Είναι λοιπόν εμφανές ότι το θέμα της  κατοχύρωση της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας λαμβάνει εθνικές διαστάσεις και στην νέα κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζήτησε την άμεση εκκίνηση της εξέτασης της αίτησης του για την  τροποποίηση επικαιροποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σημειώνοντας, επίσης, ότι με πρωτοβουλία και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αυτές τις ημέρες μια επιτροπή  εργάζεται για την σύγκλιση όλων των απόψεων σε μια μόνο αίτηση με στόχο το αναλλοίωτο της προστασίας της ονομασίας και την διερεύνηση της δυνατότητας επέκτασης σέ γειτνιάζουσες περιοχές σε θέση να τεκμηριώσουν τον ιστορικό τους δεσμό με την ονομασία.

Ο Υπουργός εκτίμησε τις προσπάθειες του του ΣΥΜΕΠΟΠ για την συμμετοχή όλων των παραγωγικών τάξεων στα συστήματα ποιότητας των παραδοσιακών μας προϊόντων και δεσμεύτηκε για την άμεση εκκίνηση  της εξέτασης της αίτησης και της προώθησης της στην ΕΕ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα