Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 08:11

Ελπίδα για τουριστικό σχεδιασμό δίνει η στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου | Γράφει η Κέλλυ Δημητρούλια

Με μια ειλικρινή παρουσίαση προσέγγισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα στατιστικά αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν από τα ερωτηματολόγια που διατέθηκαν σε τουρίστες από το τουριστικό περίπτερο (infokiosk) -ένα από τα 5 στην Περιφέρεια- το οποίο έχει εγκατασταθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος".

Σε μια εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από την παρουσία πλήθους εκπροσώπων φορέων, το απόγευμα της Παρασκευής, μεταξύ των στατιστικών στοιχείων έγινε και μια πραγματικά σημαντική αναφορά στις παρατηρήσεις επισκεπτών, αναφορικά με κρίσιμα ζητήματα, μικρά και μεγαλύτερα που πρέπει επιτέλους να επιλυθούν. Άλλα αφορούν στη μη ύπαρξη υποδομών ΑμεΑ και σε άλλες ελλείψεις του αεροδρομίου (καθαριότητα, διαδίκτυο, κλιματισμός, κ.α.), είτε στην έλλειψη φωτισμού σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου του νομού Μεσσηνίας, ή ακόμα και στην κακή κατάσταση δρόμων, το πλήθος των αδέσποτων ζώων, στην έλλειψη σηματοδοτήσεων, δρομολογίων αστικής/υπεραστικής συγκοινωνίας, αδυναμίες σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως κλειστοί χώροι ή μη πληρωμή εισητηρίων με κάρτα κ.λπ. σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.

Σημαντικές επισημάνσεις τουριστών για προβλήματα, η παραδοχή των οποίων από την Περιφέρεια, μόνο στον σχεδιασμό λύσεων μπορεί να οδηγήσει.

Όσον αφορά στα στατιστικά αποτελέσματα, σε δημοσίευσή μας (www.eforigi.gr)  μια ημέρα νωρίτερα, με διάθεση εποικοδομητικής κριτικής είχαμε αναφέρει -με τίτλο: Ποια στατιστικά για τον τουρισμό που παρουσιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου: "Ελπίζουμε πέρα από το τι απάντησαν όσοι πήραν στα χέρια τους -και παρέδωσαν με κάποιον τρόπο- το έντυπο, να μάθουμε πόσοι από πόσους αναχωρούντες συνολικά τουρίστες το απάντησαν, πού το εναπόθεσαν ή με ποιον τρόπο το υπέβαλαν. Χρήσιμες πληροφορίες για όσους έχουμε την απορία για το πώς έστειλαν τις απαντήσεις οι τουρίστες, ενώ δεν υπήρχε κάποια ένδειξη e-mail ή QR κ.λπ. στο έντυπο. Ούτε όμως κάποιο κουτί στο περίπτερο της Περιφέρειας στο αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται έξω από την πύλη των... αφίξεων. (...) Μπράβο πάντως για την κινητοποίηση και τη συλλογή στατιστικών, πέρα από τα όποια πιθανά λάθη και παραλείψεις τα οποία μπορούν να βελτιωθούν. Θετικά μπορεί να λειτουργήσει η συλλογή στατιστικών, όταν και αν γίνεται ουσιαστικά."

Όπως απαντήθηκε, όντως στη διάρκεια της εκδήλωσης, η συλλογή των ερωτηματολογίων έγινε μόνο τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2022, τα ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν ήταν μόνο 205, οι επιστήμονες που στελεχώνουν το τουριστικό περίπτερο χρειάστηκε να αναζητούν τους τουρίστες ακόμα και στις αναχωρήσεις για να θέσουν τα ερωτήματα, οι απαντήσεις δόθηκαν μόνο χειρόγραφα, όμως ειπώθηκε πως σχεδιάζεται την επόμενη φορά να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής μέσω QR κ.α.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου αρχίζει συζητά πλέον για να σχεδιάσει την τουριστική ανάπτυξη μέσα από σύγχρονες πρακτικές λαμβάνοντας επί της ουσίας σοβαρά την ανάγκη εμπλοκής ενός Destination Managment System, το οποίο μπορεί να μην αρκεί, ωστόσο αποτελεί ένα βήμα για να αρχίσει ο ουσιαστικός σχεδιασμός της τουριστικής διαχείρισης, συνολικά της περιοχής της εν λόγω περιφέρειας. 

Στη σύσκεψη παρέστη και τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σημειώνοντας μεταξύ άλλων τη σημασία της συλλογής των στοιχείων και της αξιοποίησης όσων έγιναν γνωστά, την παρουσίαση έκανε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου με τη συμβολή των επιστημόνων που στελεχώνουν το περίπτερο, ενώ στις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι φορέων αναφέρθηκαν στο αεροδρόμιο, τις αδυναμίες τους και την επικείμενη ιδιωτικοποίησή του και σε άλλα ζητήματα αναφορικά με τον σχεδιασμό. Συγχαρητήρια δόθηκαν στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης για τις υπηρεσίες και τη στάση τους όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή και του τουρίστα. 

Κέλλυ Δημητρούλια

Διαβάστε ακόμα:

Ποια στατιστικά για τον τουρισμό που παρουσιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα