Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 17:24

Ένα παλιό Δημοτικό Σχολείο Χώρος Ανάδειξης Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Βίντεο, Φωτογραφίες)

"Τα μαθήματα συνεχίζονται" στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου καθώς το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτήριο, που επί πολλές δεκαετίες στέγασε το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, έγινε και πάλι επισκέψιμο μετά τη δημιουργία ενός μοναδικού χώρου που αναδεικνύει την κληρονομιά μας.

Έτσι, το σχολείο από το οποίο έχει αποφοιτήσει πλήθος μαθητών, σήμερα συνεχίζει το διδακτικό έργο και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει πολλαπλές δραστηριότητες, με στόχο να παραμείνει άσβεστη στη μνήμη η σημασία του τόπου και η συνεισφορά του στον πολιτισμό και την αγροτική παραγωγή.

Δείτε το βίντεο:
{yendifplayer type=video youtube=https://youtu.be/XtgyKOz__Qk}

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν προ ημερών και το κοινό για πρώτη φορά ξεναγήθηκε στον πολυχώρο εκδηλώσεων στο ισόγειο και στην Έκθεση Ερμηνείας στον 1ο όροφο, η οποία απέσπασε τα θετικά σχόλια ειδικών και απλών πολιτών.

Δείτε το βίντεο:
{yendifplayer type=video youtube=https://youtu.be/o7AUXwHku2w}

Η Έκθεση Ερμηνείας πραγματεύεται την αρμονική συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού στο Δήμο Μεσσήνης, με έμφαση στον μεσσηνιακό ελαιώνα, στην ελιά ως παραγωγή και ως στοιχείο πολιτισμού, στα σημαντικά μνημεία αρχαιοελληνικής και βυζαντινής εποχής του Δήμου, στην Αρχαία Μεσσήνη και στο αρχαίο δράμα.

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες συνδέουν τα πολιτιστικά και τα φυσικά στοιχεία του Δήμου μέσω εκθεματικών επιφανειών, σκηνογραφιών και διοραμάτων, πολυμεσικών και διαδραστικών εγκαταστάσεων.

Στους στόχους της Έκθεσης είναι:

  • Η προβολή των φυσικών και ανθρωπογενών χαρακτηριστικών που κάνουν ξεχωριστή την περιοχή.
  • Η ενημέρωση για το φυσικό περιβάλλον και τα ιστορικά της στοιχεία.
  • Η ενίσχυση της έννοιας της κληρονομιάς σε πολλαπλά επίπεδα (Φύση, Πολιτισμός, Παραγωγή) και μέσω αυτής η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος της.
  • Η προσέλκυση επισκεπτών και η παρακίνηση να γνωρίσουν αξιόλογες θέσεις φύσης και πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η εκπλήρωση της παιδαγωγικής αποστολής μέσω της ενημέρωσης των επισκεπτών του.

Πιο αναλυτικά οι θεματικές της Έκθεσης αναπτύσσονται ως εξής:

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η γνωριμία με την περιοχή συντελείται μέσα από στοιχεία γεωγραφίας και τοπογραφίας. Οι δρόμοι του νερού: το Πολυλίμνιο, το ρέμα της Καρυάς, ο Πάμισος και οι εκβολές του, κρήνες, πηγάδια, νερόμυλοι και πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σημαντικά γεωργικά προϊόντα, εκτός από την ελιά και το λάδι, είναι τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, το κρασί, οι πατάτες και τα οπωροκηπευτικά, τα αποξηραμένα σύκα και η μαύρη σταφίδα, τα ρόδια αλλά και οι δημοφιλείς αραχίδες, πιο γνωστές ως «αράπικα φιστίκια» και οι φραγκοσυκιές. Σημαντική και η κτηνοτροφία, πουλερικά και αιγοπρόβατα, αλλά και ιδιαίτερα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ΕΛΙΑ

Η πορεία στην  Έκθεση συνεχίζεται με πρωταγωνιστή την ελιά.

  • Το τοπίο της ελιάς και ο μεσσηνιακός ελαιώνας στην πάροδο του χρόνου. Η αρχιτεκτονική του τοπίου της ελιάς: Αγροτόσπιτα, πεζούλες, ξερολιθιές.
  • Το αγροοικοσύστημα του ελαιώνα: Η χλωρίδα και η πανίδα ενός τεχνητού οικοσυστήματος που διατηρεί πλούσια βιοποικιλότητα.
  • Η ελιά, το δέντρο. Οι ρίζες, ο κορμός, τα φύλλα, οι ξεχωριστές ποικιλίες της περιοχής.
  • Οι γέρικες ελιές με έναν ή και περισσότερους αιώνες ζωής αποκτούν επάξια τον τίτλο του Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης.

Η ελιά, ο καρπός:

Οι διαδικασίες συλλογής και επεξεργασίας της ελιάς και του λαδιού τότε και τώρα. Παραδοσιακά και σύγχρονα ελαιοτριβεία της περιοχής.

Η ελιά και η καθημερινή ζωή:

Τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις για την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου, η λαϊκή σοφία (γνωμικά και παροιμίες), οι χρήσεις της ελιάς.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει το λάδι στη Μεσογειακή Διατροφή και η παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων.

Ελιά και Πολιτισμός:

Ως διαχρονικό σύμβολο λατρεύτηκε στις Τέχνες και στα Γράμματα.

Στην έκθεση υπάρχουν αναφορές από έργα σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Παλαμάς, ο Ελύτης, ο Σικελιανός, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης, ο Παναγιωτόπουλος κ. ά.

Η ενότητα ολοκληρώνεται με ειδική αναφορά στη ζωή και το έργο του χαράκτη Αναστάσιου Αλεβίζου (Α. Τάσσου).

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Στη δεύτερη ενότητα η Πολιτιστική Κληρονομιά, τοπία πολιτισμού στη διαδρομή του χρόνου.

  • Ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος Νιχωρίων, τα Κάστρα Ανδρούσας, Σαφλαούρο, Πέρα, Ντεμπρίζ, Σπιταλίου.
  • Μεγάλα μοναστήρια, όπως η Παλαιά και Νέα Μονή Βουλκάνου, το σημαντικότερο ίσως μοναστηριακό καθίδρυμα της Μεσσηνίας, η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Ανδρομονάστηρο).
  • Στα βυζαντινά μνημεία του Δήμου Μεσσήνης συγκαταλέγονται επίσης αξιόλογες εκκλησίες ―όπως του Αγίου Ανδρέα στη Λογγά ή του Αγίου Γεωργίου στην Ανδρούσα― οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα λειτουργικά ενταγμένες στη θρησκευτική ζωή των κατοίκων.
  • Το αρχαιοελληνικό ίχνος του Δήμου Μεσσήνης. Η Αρχαία Μεσσήνη, η Αρχαία Ιθώμη, η Αρχαία Κορώνη.

Η Αρχαία Μεσσήνη, που ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα και κατάφερε να αναδειχθεί σε σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο της εποχής, κατέχει το δικό της ξεχωριστό χώρο στην  Έκθεση.

Αποτελεί στις μέρες μας μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις της αρχαιότητας.

Το ανασκαφικό έργο ξεκίνησε το 1895 από τον Θεμιστοκλή Σοφούλη. Από το 1986, με υπεύθυνο των εργασιών ανασκαφής και αναστήλωσης τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ήρθαν στο φως όλα εκείνα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα, που εντυπωσίασαν ακόμα και τον Παυσανία και συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν και τον σημερινό επισκέπτη.

Ξεχωρίζουν το Θέατρο, η Αγορά, το Εκκλησιαστήριο, το Στάδιο, το Γυμνάσιο, η Κρήνη Αρσινόη, το Ηρώο και τμήματα του εντυπωσιακού περιβόλου των τειχών της πόλης με σήμα κατατεθέν την Αρκαδική Πύλη.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, τραγωδίες και κωμωδίες που έχουν διασωθεί εξακολουθούν να μεταφράζονται, να διαβάζονται και να ξαναζωντανεύουν σε θεατρικές παραστάσεις στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου.

Στο τμήμα αυτό της έκθεσης, στο μέτρο του δυνατού για μιας τέτοιας σημαντικότητας και εμβέλειας ζήτημα, ο επισκέπτης ενημερώνεται για το θεσμό, το περιεχόμενο, την εκτέλεση, το θεατρικό οικοδόμημα, τους συντελεστές και τα τεχνικά μέσα, τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων.

Με αφετηρία τη διαπίστωση, ότι το αρχαίο δράμα επιτελεί έναν πολύτιμο παιδαγωγικό ρόλο, το 2012 ιδρύθηκε στη Μεσσήνη το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, το οποίο διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία και αποσκοπεί στη βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και την πολιτιστική κληρονομιά. Για τις παραστάσεις χρησιμοποιείται το Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, γεγονός που προσδίδει στο θεσμό ιδιαίτερη αίγλη.

 

Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε από την ένωση εταιρειών ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ και TETRAGON Μελετητική & Κατασκευαστική ΑΕ, με την επίβλεψη των Υπηρεσιών του Δήμου Μεσσήνης. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το πρόγραμμα ΠΑΑ 2007 – 2013, προσέγγιση LEADER μέσω του Τοπικού Προγράμματος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022