Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 18:10

Go On: ΟAK 4*4: Εθελοντισμός με ιππο...δύναμη και ψυχή (Βίντεο, Φωτογραφίες)

 

Όσο δύσκολο ή απαιτητικό και να είναι, προσφέρουν ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, μέσα κι εξοπλισμούς, με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΟΑΚ) 4*4 ιδρύθηκε το 2009 και σήμερα αποτελείται από 34 μέλη, πολλοί εκ των οποίων είναι οικογενειάρχες, εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αφήνουν κάθε δουλειά, υποχρέωση ή διασκέδαση για να σπεύσουν σε κάθε συμβάν.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

Δείτε το βίντεο

 

ΑΠΟ 4*4 ΚΑΙ DRONE ΜΕΧΡΙ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ

Τους συναντάμε με το γνωστό πλέον λογότυπο στα οχήματά τους, σε πεδιάδες, θάλασσες και βουνά, όπου υπάρχει ανάγκη. Οι εθελοντές της ΟΑΚ 4*4 συμμετέχουν ενεργά με τα 4*4 οχήματά τους, το πλωτό τους σκάφος, το νέο 5τονο πυροσβεστικό τους όχημα αλλά και drone, σε κάθε φυσική καταστροφή ή διάσωση. Όλα τα μέσα που διαθέτουν, είτε ανήκουν στα ίδια τα μέλη είτε αγοράστηκαν με έρανο μεταξύ των μελών, όπως έγινε με το πυροσβεστικό όχημα. Μια αγορά, η οποία αποδείχθηκε πραγματικά πολύ σημαντική για το κοινό καλό αυτό το καλοκαίρι, όταν -όπως μας περιγράφουν οι εθελοντές- το όχημα λόγω του μεγάλου όγκου νερού που κουβαλάει, τροφοδοτούσε διαρκώς πυροσβεστικά οχήματα στη φωτιά της Άνθειας, τα οποία με αυτό τον τρόπο δεν μετακινούνταν για εφοδιασμό και συνέχιζαν αδιάλειπτα την κατάσβεση.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σεισμοί, φωτιές, πλημμύρες, διασώσεις και αναζητήσεις σε θάλασσα και βουνό… Οι εθελοντές είναι πάντα εκεί. Όμως, περιμένουν κάποια στιγμή, εκτός από το μεγάλο «ευχαριστώ» των αξιωματικών και των πολιτών, να βοηθήσει και η Πολιτεία. Περιμένουν να υπάρξει απόφαση για βοήθεια σε μέσα, εξοπλισμό και καύσιμα, αφού μέχρι στιγμής καλύπτουν όλα τα έξοδα από την τσέπη τους ή από χορηγίες επιχειρήσεων. Ακόμα και το drone που χρησιμοποιείται για έρευνα και διάσωση ή για επιτήρηση σε ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, το έχουν αποκτήσει μέσω χορηγιών, ενώ η συμβολή της Πολιτείας ακόμα αναμένεται, καθώς οι διαδικασίες κυλούν πολύ αργά. Ελπίζουν όμως πως αυτό θα γίνει σύντομα για να τους διατεθεί εξοπλισμός, όπως μάσκες, ασύρματοι, σωλήνες κ.λπ., καθώς είναι σε αναμονή η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Άλλωστε, «η Πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει πως ο εθελοντισμός πρέπει να ενισχυθεί με εξοπλισμό και μέσα για να έχει αποτέλεσμα. Η διάθεση μπορεί να υπάρχει, αλλά οι διαδικασίες κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Όλα αυτά την ώρα που οι φυσικές καταστροφές είναι εδώ, είναι ραγδαίες. Γι’ αυτό ζητάμε από την Πολιτεία εξοπλισμό, μέσα και την κάλυψη των καυσίμων των οχημάτων», εξηγεί ο πρόεδρος της ομάδας  Κώστας Βλαχονικολός, ελεύθερος επαγγελματίας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

Επόμενο βήμα της ΟΑΚ είναι η δημιουργία ακαδημιών για την εκπαίδευση παιδιών στον εθελοντισμό. «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο στην έννοια του εθελοντισμού. Και εθελοντής δεν είναι μόνο ο μάχιμος που θα ανέβει στο πυροσβεστικό. Είναι κι εκείνος που θα πιάσει τον συνάνθρωπο να τον περάσει απέναντι» λέει ο κ. Βλαχονικολός, επισημαίνοντας πως κι εκεί θα χρειαστεί η συμβολή της Πολιτείας, με εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικούς.

Οι καλοκαιρινές φωτιές μπορεί να έχουν σβήσει, αλλά η φλόγα παραμένει αναμμένη στους ανθρώπους αυτούς, που έχουν βαλθεί να βοηθάνε τον συνάνθρωπο, ενισχύοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δημόσιοι φορείς.

Η ομάδα μεγάλωσε, μετεξελίχθηκε, απέκτησε πλωτό -πάλι με την οικονομική συμβολή και χορηγία των μελών- που παίζει καθοριστικό ρόλο σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, ενώ πρόσφατα αγόρασε και το πυροσβεστικό όχημα, ώστε η εμπλοκή της ομάδας να είναι πιο ουσιαστική και ως προς τη συνδρομή στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και με περιπολίες.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΖΩΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ

Ο Γιάννης Ίσσαρης, επίσης ελεύθερος επαγγελματίας «ζήλεψε» από την ιδέα να μπορεί να βοηθήσει στον ελεύθερό του χρόνο. Έτσι, όσο δύσκολο και αν είναι, βρίσκει τρόπο να τα καταφέρει, γιατί όπως λέει, διαφορετικά δεν θα υπήρχε ο εθελοντισμός.

Επίσης ελεύθερος επαγγελματίας ο Θανάσης Ντάκουρης, συμμετέχει από την επιθυμία του να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Όπως εξηγεί: «Στόχος είναι σταματήσει κάποιος να είναι παρατηρητής και αυτόν τον ελάχιστο χρόνο -που όλοι νομίζουμε ότι ούτε καν έχουμε- να αποφασίσει κάποια στιγμή να τον διαθέσει εκεί που θα χρειαστεί. Μπαίνεις σε μια ομάδα που όλοι έχουν κοινό παρανομαστή ότι θέλουν να προσφέρουν. Έτσι θέλεις να γίνεις παραγωγικός, πιο χρήσιμος και αυτό είναι μεγάλο κίνητρο». Όπως περιγράφει, ένας εθελοντής αφήνει, οικογένεια, δουλειά, όποια υποχρέωση ή ακόμα και χόμπι για να εμπλακεί σε ένα συμβάν. Όταν όμως τελειώνει όλο αυτό, μένει η χαρά και η αισιοδοξία. Ακόμα και στην οικογένεια, που αγωνιά όσο διαρκεί το συμβάν.

Για να έχει επιτυχία όλο αυτό, όλα λειτουργούν ομαδικά. Υπάρχει κοινός στόχος που είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο, αφιλοκερδώς, με ομαδικό πνεύμα. Διαφορετικά, όπως επισημαίνει, αν δεν υπάρχει ομαδικότητα, μπορεί να μπουν σε κίνδυνο τα μέλη της.

Ο Τάσος Κελέσης, και ο ίδιος ελεύθερος επαγγελματίας, συμφωνεί πως δεν είναι εύκολο καθώς πάντα πρέπει να αφήσεις κάτι για να σπεύσεις σε συμβάν, αλλά υπάρχει αγάπη για τον εθελοντισμό. Μιλώντας για έντονα περιστατικά στη διάρκεια αυτών των ετών, χωρίς δεύτερη σκέψη αναφέρεται σε φετινό συμβάν στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, οπότε η φωτιά έφτασε μόλις 150 μέτρα πριν από το δικό του σπίτι!

Ο Σταύρος Ξυνός είναι τεχνικός στην Πολεμική Αεροπορία. Όπως λέει, από τη μεριά του εντάχθηκε στην ομάδα για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια.

Πρώτη δημοσίευση: Free Magazine Go On #12

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα