Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 16:20

Στην Καστοριά το πρώτο Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στην Ελλάδα

Την λειτουργία ενός από τα πρώτα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΥ) στην Ελλάδα εγκαινίασε σήμερα στην ακριτική Καστοριά ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 354.600 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg στο πλαίσιο της δράσης WASTE REACT και στο οποίο συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και το ΕΚΕΤΑ, ενώ από τη πλευρά της Αλβανίας οι περιφέρειες Αργυροκάστρου Αυλώνας, Μπεράτι και Κορυτσάς.

Ο κ Γραφάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, της ανακύκλωσης, αλλά και της επαναχρησιμοποίησης που επιτυγχάνεται με την δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας. Όπως ανέφερεο κ Γραφάκος η λειτουργία του ΚΕΥ στην ΠΕ Καστοριάς «θα μειώσει τα παραγόμενα απορρίμματα στην περιοχή και θα συμβάλει στη σταδιακή αλλαγή της κουλτούρας των πολιτών σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων μας». Συμπλήρωσε δε ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι «να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των υλικών και να εκτρέπουμε όσο το δυνατόν περισσότερα απορρίμματα από την ταφή».

Το ΚΕΥ αποτελεί μία νέα εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας που σκοπό έχει την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση πολλών εξ αυτών. Η μονάδα είναι εγκατεστημένη στο χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπου οι πολίτες θα μπορούν χωρίς καμία δέσμευση η επιβάρυνση να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν υλικά όπως βιβλία, οικιακά σκεύη, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαλιά, παιχνίδια αλλά με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ο Γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ Δημοσθένης Μαυρίδης, σημείωσε ότι στον άμεσο σχεδιασμό της εταιρίας είναι το 2021 «να κατασκευαστούν 4 ΚΕΥ στις περιοχές Φλώρινας, Γρεβενών, Εορδαίας και Κοζάνης», τα οποία σε συνδυασμό με τα Πράσινα Σημεία που θα κατασκευάσουν οι Δήμοι θα αποτελέσουν το δίκτυο πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας.

Υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής και των υπόλοιπων ΚΕΥ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η εταιρία προσδοκά «να αποτελέσουν ένα χώρο όπου οι πολίτες θα επισκέπτονται και μέσω της ανταλλαγής υλικών, της αλληλεπίδρασης και της επανάχρησης των αντικειμένων, θα μειώνεται η παραγωγή αποβλήτων». Πρόσθεσε ακόμη ότι «από την λειτουργία των 5 ΚΕΥ θα δημιουργηθούν 7 νέες θέσεις εργασίας» ενώ οι εγκαταστάσεις τους θα λειτουργούν ως χώρος ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα αναφορικά με την πρόληψη και την διαχείριση των αποβλήτων.

Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί τους Δήμους Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Νεστορίου ενώ μέσα από την χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι διασυνδεδεμένη με τις λοιπές εγκαταστάσεις του ΟΣΔΑ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ και δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, Νεστορίου Χ. Γκοσλιόπουλος, Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες Κάλι Κυριακίδου και Δημήτρης Σαββόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα