Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 08:55

Εργαστήρια για πρόσφυγες: Εκεί οι άνθρωποι φαίνονται διαφορετικοί, πιο ικανοί... (Φωτογραφίες)

Μία γωνιά της Αθήνας, εκεί που όλα αλλάζουν και οι άνθρωποι φαίνονται πιο διαφορετικοί, πιο "χρήσιμοι" και πιο ικανοί να αλλάξουν τον κόσμο και να τον κάνουν καλύτερο. Η Line και η Sara είναι δύο γυναίκες, οι οποίες έρχονται από τον Λουξεμβούργο και έχουν δημιουργήσει στην Αθήνα ένα εργαστήρι εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και διάφορων χρήσιμων τεχνών, ώστε να ενταχθούν οι πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία και να καταφέρουν να εργαστούν, αλλά και να προσφέρουν σ’αυτό τον τόπο, το ANKAA Project.

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το μαγικό αυτό ταξίδι ξεκίνησε το 2016, όταν ως φοιτήτρια η Line βλέποντας στις ειδήσεις την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τους μετανάστες, αποφάσισε να έρθει στην χώρα για να επιβεβαιωθεί ότι αυτή η κατάσταση ήταν και η πραγματικότητα, κυρίως όταν επισκέφθηκε την Ειδομένη στη Μακεδονία, όπου υπήρχαν 10.000 πρόσφυγες.

Στη συνέχεια, λοιπόν, ως εθελόντρια στην Χίο συνειδητοποιεί πως προσφέροντας ρούχα και τρόφιμα στους ανθρώπους που ζουν στον καταυλισμό δεν τους εξασφαλίζει μία σταθερή και ασφαλή κατάσταση για την ζωή τους. Έτσι, αποφασίζει με την φίλη της, Sara να δημιουργήσουν ένα κέντρο, μέσω του οποίου θα μπορούν οι πρόσφυγες να μάθουν την ελληνική γλώσσα και μία τέχνη, η οποία στη συνέχεια θα τους βοηθήσει να βρουν μία θέση στον τομέα της εργασίας, να ενταχθούν στην κοινωνία και να ζουν πλέον ανεξάρτητοι προσφέροντας στον εαυτό τους αλλά και στην ίδια τη χώρα. Η Line, λοιπόν, ενώ εργάζεται στο Βέλγιο έρχεται για μια εβδομάδα κάθε ενάμισι μήνα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρει και να μεγαλοποιεί συνεχώς αυτό το έργο.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ

Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήρι αυτό ονομάζεται ANKAA Project , βρίσκεται στην περιοχή του Βοτανικού και περιλαμβάνει τμήμα με μαθήματα υπολογιστών, φωτογραφίας, δημιουργίας ταινιών, ντοκιμαντέρ “stop motion”, μαγειρικής, ραπτικής, ξυλουργικής, μεταλλουργίας, ηλεκτρολογίας, επεξεργασίας κοσμημάτων, γραφιστικής και παρασκευής σαπουνιού, στα οποία στόχος είναι τα προϊόντα να πωληθούν σε μικρές αγορές, για να εξασφαλίζονται κάποια χρήματα για το ANKAA και τους πρόσφυγες που τα παρασκευάζουν. Επιπλέον, υπάρχουν τμήματα κομμωτικής και barista, τα οποία θα λειτουργήσουν στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τμήμα της μαγειρικής και του καφέ παρέχεται γεύμα και καφές στους πρόσφυγες πριν παρακολουθήσουν το μάθημά τους.

Στόχος, του ANKAA είναι να προσφέρει στους πρόσφυγες χρήσιμα εφόδια τα οποία μπορεί να μην διαθέτουν, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν ένα βιογραφικό και να εργαστούν στην συνέχεια με αμοιβή στη χώρα μας.

"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΠΑΖΛ"

Όπως ανέφερε μιλώντας μας η Line, "Οι άνθρωποι είναι σαν παζλ. Για παράδειγμα ένα Σύρος είχε όλα τα κομμάτια του παζλ όταν ήταν στην χώρα του. Είχε εργασία και σπίτι, αλλά στο δρόμο για την Ελλάδα έχασε κάποια κομμάτια του παζλ, όπως τη γλώσσα. Έτσι, εμείς κατά κάποιο τρόπο προσπαθούμε να ενώσουμε τα κομμάτια ξανά".

Η Line αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκά Ένωση, από την οποία το πρόγραμμα δεν έχει δεχθεί μέχρι τώρα καμία χρηματοδότηση και βοήθεια και στηρίζεται κυρίως σε κάποιους μικρούς οργανισμούς και ιδιωτικές χορηγίες. Έτσι, όποιος επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα ή κάποια τέχνη.

"ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ"

Όπως τόνισε η Line “Δεν θέλω να διαβάσω με τα παιδιά μου σε 20 χρόνια στα βιβλία της Ιστορίας, ότι υπήρχε μία προσφυγική κρίση και κανείς δεν έκανε τίποτα. Θέλω να είμαι ικανή να πω ότι δεν ήμουν μέρος αυτού του τίποτα… Και αυτό είναι το κίνητρο για να κάνω κάτι, ελπίζοντας πως θα δω αποτέλεσμα."

Τίποτα δεν είναι αδύνατο όπως φαίνεται, κυρίως όταν έχεις αγάπη και θέληση να προσφέρεις μπορείς να προσφέρεις σε κάθε γωνιά του κόσμου με πολλούς τρόπους κάνοντας κάθε μέρα τον κόσμο καλύτερο.

Αφροδίτη Βέλμαχου

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες:

Διαβάστε περισσότερα στο 12ο τεύχος της "Εύφορης Γης"

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα