Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 11:51

Η Εθνική Συλλογή Συκιάς "θησαυρός" για το μέλλον της καλλιέργειας (βίντεο)

Με νέες ποικιλίες και περισσότερα δέντρα θα εμπλουτιστεί η εθνική συλλογή συκιάς, καθώς θα εγκατασταθεί σε νέα έκταση.

Το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, προκειμένου να διαφυλαχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι διαθέσιμες ποικιλίες και τα αποτελέσματα της έρευνας να συμβάλλουν μελλοντικά στην ανάπτυξη της καλλιέργειας.

 Η συλλογή εγκαταστάθηκε το 1980 σε αγρόκτημα στην Εύα Μεσσηνίας και σήμερα, 40 χρόνια μετά, τα δέντρα είναι πλέον γερασμένα.

Σύμφωνα με τον δόκιμο ερευνητή στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ – Δήμητρα (Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας) Βασίλη Στουρνάρα, η διαδικασία της μετεγκατάστασης θα γίνει με τη συμβολή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με την προσθήκη και άλλων ποικιλιών, στην περιοχή της Βελίκας, όπου θα εγκατασταθούν και περιλαμβάνει τη φύτευση δέντρων 100 περίπου ποικιλιών με 5 δέντρα ανά ποικιλία, απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή και οργανωμένη έρευνα.

Δείτε το βίντεο:

 

Η Εθνική Συλλογή Συκιάς

Του 

*Δρ Βασιλείου Στουρνάρα

Η συκιά (Ficus carica L.), που αποτελεί μία σημαντική δενδρώδη καλλιέργεια για τη χώρα μας, καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, σε νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, έχει εξαπλωθεί και σε άλλες βορειότερες περιοχές της Ελλάδας.

Το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, που υπάγεται στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, είναι ο εθνικός διατηρητής των ποικιλιών συκιάς, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο. Η Συλλογή Συκιάς, που βρίσκεται εγκατεστημένη στην περιοχή Εύα Μεσσηνίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, διαθέτει σήμερα περίπου 50 ποικιλίες ελληνικής, κυπριακής, ιταλικής, ισπανικής και τουρκικής προέλευσης. Οι ποικιλίες που υπάρχουν στη Συλλογή καλύπτουν τις ανάγκες των παραγωγών και των καταναλωτών για σύκα με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με διαφορετικές χρονικές περιόδους ωρίμανσης. Ειδικότερα, στη Συλλογή υπάρχουν ποικιλίες μονόφορες (π.χ. Βασιλικά Μελισσί), δίφορες (π.χ. Gentile Bianco), λευκές (π.χ. Λευκά Μεγάλα Ανδρούσης), έγχρωμες (π.χ. Βασιλικά Μαύρα), για νωπή κατανάλωση (π.χ. Mission), για ξηρή κατανάλωση (π.χ. Καλαμών), καθώς και ποικιλίες άγριας συκιάς (απαραίτητες στην επικονίαση). Τη φετινή χρονιά ξεκίνησε η μετεγκατάσταση της υπάρχουσας Συλλογής, σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό με άλλες ποικιλίες συκιάς, σε νέα έκταση στην περιοχή Βελίκα Μεσσηνίας, ώστε τελικά να δημιουργηθεί μία νέα Συλλογή συκιάς που να περιλαμβάνει περίπου 100 ποικιλίες.

Η ύπαρξη της Συλλογής είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια της συκιάς στην Ελλάδα, καθώς επιτρέπει την καταγραφή, αξιολόγηση και ανάδειξη ποικιλιών με αξιόλογα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, καθώς και με αντοχές σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Επίσης, η ύπαρξη της Συλλογής συμβάλλει στη διατήρηση και προστασία του γενετικού υλικού της συκιάς, ενώ  είναι αναγκαία για την υλοποίηση προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης, για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των ποικιλιών συκιάς, καθώς και για τον εφοδιασμό των φυτωρίων και των παραγωγών με αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό.

* Ο Δρ Βασίλειος Στουρνάρας είναι Δόκιμος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας).

 

Λακωνικής 87, Τ.Κ. 24100, Καλαμάτα, Μεσσηνία

Τηλ: 2721029812

Fax: 2721027133

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα