Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 14:31

Δωρεά 24,5 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα "Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά" από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Νέα, σπουδαία μεγάλη δωρεά για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων στον αγροδιατροφικό κλάδο στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η δωρεά του ΙΣΝ προς το Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υποστηρίζει μία νέα, σημαντική πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση ενός εκ των πιο κρίσιμων τομέων της Ελληνικής οικονομίας, τον αγροδιατροφικό, μέσα από την εκπαίδευση και υποστήριξη της νέας γενιάς αγροτών καθώς και την ενίσχυση νέων επιχειρηματιών που απασχολούνται στους κλάδους της γεωργίας και των τροφίμων.
Πρόκειται για τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης το οποίο υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του Rutgers University-New Brunswick, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) στη Θεσσαλονίκη. Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Rutgers, το ΓΠΑ και την ΑΓΣ έχει ως στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα, το δεύτερο μεγαλύτερο τομέα απασχόλησης στην Ελλάδα, να προετοιμάσει τους νέους εργαζόμενους για την απασχόληση τους σε αγροκτήματα και επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, καθώς και να υποστηρίξει νέους επαγγελματίες στα δικά τους επιχειρησιακά εγχειρήματα.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δωρεά αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ, με τίτλο «Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων», συνολικού ύψους €100 εκατομμυρίων, που στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας.
«Αφετηρία για αυτή την πρωτοβουλία-ορόσημο, ήταν η επιθυμία μας να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων, οι οποίοι έχουν απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος και συνέχισε: «Η πρωτοβουλία είναι πολύ παραπάνω από ένας απλός μοχλός απασχόλησης. Έχει τη δυνατότητα, ελπίζουμε, να δώσει περαιτέρω ώθηση σε ένα από τα σημαντικότερα και με απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης αγαθά της χώρας, τη γεωργία. Μέσα από αυτή τη μεγάλη δωρεά, δεν επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις πιθανότητες να γίνει η γεωργία ξανά η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης και της προόδου».

Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά


«Πρόκειται για μία ισχυρή συνεργασία για την υλοποίηση ενός σύνθετου και κρίσιμης σημασίας έργου. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η έρευνά μας ωφελεί την κοινωνία, καθώς και το εύρος των διεπιστημονικών δεξιοτήτων μας στην αναζήτηση λύσεων εντός και εκτός της Αμερικής», δήλωσε ο Πρύτανης του Rutgers–New Brunswick, Debasish Dutta.
Το 2015, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε εγκρίνει δωρεά ύψους σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ προς το Πανεπιστήμιο Rutgers και τους τοπικούς συνεργάτες του, για την εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης ενός πολυετούς προγράμματος. Σε πρώτη φάση, το διδακτικό προσωπικό και η διοίκηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Rutgers, διεξήγαγαν 20 μελέτες σε διάφορους τομείς, όπως οι εναλλακτικές καλλιέργειες φρούτων, τα φυτώρια, ο αγροτουρισμός, το ελληνικό κρασί και τα ελληνικά οινοπνευματώδη ποτά, η τεχνολογία και η υδατοκαλλιέργεια. Στόχος της πρώτης φάσης ήταν να προσδιοριστεί η σημερινή κατάσταση αυτών των τομέων, οι δυνατότητες ανάπτυξής τους καθώς και η βιωσιμότητά τους ως προς την απασχόληση της ελληνικής νεολαίας.
Στη συνέχεια, το ΙΣΝ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Rutgers, το ΓΠΑ και την ΑΓΣ να προετοιμάσουν μία πρόταση για την εφαρμογή της επόμενης φάσης του έργου, με τίτλο Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά. Η νέα δωρεά του ΙΣΝ, συνολικού ύψους σχεδόν 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Πανεπιστημίου Rutgers.
«Αυτή η ιστορική δωρεά φέρνει στο φως το έργο που κάνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers για να αλλάξουν και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Rutgers, Robert Barchi.
«Η γεωργία ήταν ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, η γεωργία αποτελεί ευκαιρία για πολλούς νέους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελληνική περιφέρεια και να αναβιώσουν το έργο και τη γη των προγόνων τους. Η δωρεά του ΙΣΝ έχει ως στόχο να προσφέρει στους υφιστάμενους και τους νέους αγρότες την κατάλληλη κατάρτιση και τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στη βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας καθώς και την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής ποιότητας. Το ταλέντο υπάρχει ήδη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους προσφέρουμε το δίκτυο και την καθοδήγηση που χρειάζονται για να πετύχουν. Είναι αναμφίβολα ένα περίπλοκο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί την υποστήριξη όλων των φορέων και παραγόντων του συγκεκριμένου τομέα. Η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Rutgers και δύο από τα πιο γνωστά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, προσφέρει την απαραίτητη γνώση για τις βέλτιστες πρακτικές και εγγυάται ένα λαμπρό μέλλον για τη γεωργία στην Ελλάδα», δήλωσε σχετικά η υποδιευθύντρια Διαχείρισης Προγραμμάτων του ΙΣΝ, Εύα Πολυζωγοπούλου.
«Ως ένας από τους ιδρυτικούς εταίρους αυτής της πρωτοβουλίας, το ΓΠΑ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον αγροδιατροφικό τομέα και τη νέα γενιά, αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες ανάγκες και παρέχει θέσεις και προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΓΠΑ στην πρωτοποριακή έρευνα, στα ολοκληρωμένα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην αγροτική επιχειρηματικότητα μπορεί να στηρίξει τις επιχειρηματικές προσπάθειες νέων στον αγροδιατροφικό τομέα», δήλωσε η Μαρία Καψοκεφάλου, Αναπληρώτρια Πρύτανη και Καθηγήτρια του ΓΠΑ.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Πάνος Κανέλλης, είπε: «Μέσα από αυτή την συνεργασία, δεσμευόμαστε για τη δημιουργία νέων πεδίων μάθησης που θα φέρουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής καινοτομίας στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων και θα δημιουργήσουν ένα γόνιμο και βιώσιμο περιβάλλον για την επιχειρηματική ενασχόληση των νέων στο συγκεκριμένο τομέα ―με το έργο αυτό θα αλλάξουμε τα δεδομένα για την ελληνική νεολαία και θα δημιουργήσουμε μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τις αγροτικές κοινότητες».

Θέτονται οι βάσεις νέας
συμβουλευτικής υπηρεσίας


Μεταξύ άλλων, η ομάδα εργασίας σχεδιάζει να θέσει τις βάσεις για μία υπηρεσία παροχής συμβουλευτικών και αναπτυξιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο Robert M. Goodman, Πρύτανης του Τμήματος Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Rutgers «Οι ερευνητές της Σχολής Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών και του Σταθμού Αγροτικών Πειραμάτων New Jersey (New Jersey Agricultural Experiment Station) προσφέρουν τη γνώση τους σε ένα πλήθος πεδίων που είναι απαραίτητα για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το έργο μας στην Ελλάδα, βασίζεται στη δυναμική εμπειρία που έχουμε σε πολλαπλούς τομείς».
Η επόμενη φάση του έργου θα επικεντρωθεί σε επιλεγμένους υπο-κλάδους του αγροδιατροφικού τομέα που θεωρούνται οι πιο ελπιδοφόροι και ελκυστικοί για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας, και που θα προετοιμάσουν το έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη ―συμπεριλαμβανομένης της έμφασης στην επιχειρηματικότητα και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
«Προωθώντας τη γεωργία ως μία δυναμική και προσοδοφόρα βιομηχανία, δίνοντας προτεραιότητα στην κατάρτιση και την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και υποστηρίζοντας καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον αγροδιατροφικό τομέα, το προτεινόμενο έργο στοχεύει στην προώθηση τομέων με δυναμική ανάπτυξης καθώς και στην μείωση της ανεργίας των νέων», δήλωσε ο Kenneth M. Karamichael, επικεφαλής του έργου στο Πανεπιστήμιο Rutgers.


Ανάπτυξη δικτύου θερμοκοιτίδων


Περίπου το ένα τρίτο της δωρεάς θα διατεθεί για την ανάπτυξη ενός δικτύου θερμοκοιτίδων (incubator) και περιφερειακών κέντρων καινοτομίας τροφίμων, παρόμοιο με το μοντέλο που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Οι θερμοκοιτίδες, οι οποίες αποτελούν βασικές υποδομές για τα προγράμματα κατάρτισης, θα συμπληρωθούν από υπάρχουσες μονάδες, όπως αγροκτήματα και επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν προγράμματα πρακτικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διαχειρίζονται οι Έλληνες πανεπιστημιακοί εταίροι και ιδιωτικοί φορείς.
«Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από αυτή τη διαδικασία είναι ότι η ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων στους τομείς των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, και δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα», εξήγησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ελληνικής ομάδας έργου του Πανεπιστημίου Rutgers, Έφη Λαζαρίδου.

Δείτε εδώ το video για την παρουσίαση του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα