Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 09:44

Λιβανός από Τρίπολη: «Ώθηση στην αγροτική οικονομία με ενισχύσεις 22 δισ. ευρώ»

Για μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στον πρωτογενή τομέα έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός μιλώντας τη Δευτέρα στην Τρίπολη για τη νέα ΚΑΠ, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τα επόμενα χρόνια, όπως είπε ο κ. Λιβανός, το ΥΠΑΑΤ εκπονεί «ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα ενίσχυσης της αγροτικής μας οικονομίας ύψους 22 δισ. €». Σημείωσε ότι η ΚΑΠ «αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, που θα καθορίσει την αγροτική μας οικονομία τα επόμενα 10 χρόνια. Η εφαρμογή της θα έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τους αγρότες και παραγωγούς, αλλά για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, καθώς αποτελεί μια περισσότερο δίκαιη, πράσινη, κοινωνική και ευέλικτη αγροτική πολιτική. Θέτει ακριβώς τις βάσεις για τη διασφάλιση πιο υγιεινών και πιο ποιοτικών τροφίμων για όλους, τη μείωση της σπατάλης, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΑΠ ανακοίνωσε τις εξής μεταρρυθμίσεις:

-Καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα: «Καταργούνται οι ανισότητες των ιστορικών δικαιωμάτων, με στρατηγικό σχεδιασμό, σταδιακά από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026»

-Ενισχύονται οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης

-Στηρίζονται στοχευμένα σημαντικοί τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων

-Ενσωματώνοντται στο Στρατηγικό Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον

-Προωθείται η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού μας πληθυσμού μέσω της προσέλκυσης νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα

-Στηρίζονται οι βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»: «Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ επενδύουν στα βιολογικά για να δοθεί προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξηθούν οι εξαγωγές μας και να επιτευχθούν πιο προσιτές τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή»

-Ενδυναμώνεται η αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση

Ελληνική Διατροφή

«Καθιστούμε την Ελληνική Διατροφή ένα ξεχωριστό brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής» σημείωσε ο κ. Λιβανός. Όπως εξήγησε, η «Ελληνική Διατροφή» αποτελεί για το ΥΠΑΑΤ ένα ευρύ και φιλόδοξο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα «ομπρέλα» για όλες τις δράσεις και πολιτικές, με στόχο την ανάδειξη του διατροφικού μας πλούτου και τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τη υγεία, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τον τουρισμό.

Μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος της «Ελληνικής Διατροφής»,  ο κ. Λιβανός είπε ότι επιδίωξη του ΥΠΑΑΤ είναι:

  • Να δώσουμε νέα προοπτική και ώθηση στην ελληνική αγροτική παραγωγή
  • Να αναβαθμίσουμε τη θέση του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας στην κοινωνική και οικονομική αλυσίδα

  • Να ενδυναμώσουμε την ελληνική περιφέρεια που διαθέτει ανεξάντλητες πηγές δημιουργίας και ανάπτυξης

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα