Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 20:47

Ο ενεργειακός σχεδιασμός στο επίκεντρο ημερίδας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 32% έως το 2030 και η μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς άνθρακα το 2050 είναι οι δύο Ευρωπαϊκοί στόχοι στους οποίους καλείται να προσαρμοστεί και η χώρα μας Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν σήμερα σε ημερίδα για τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη το ευρωπαϊκό πλαίσιο στόχων όπως έχει διαμορφωθεί μετά το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο. Αναφορικά με τον στόχο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο υπουργός ανακοίνωσε ότι διαμορφώνεται συναίνεση γύρω από το 32% στην τελική κατανάλωση ενέργειας, ενώ στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να διαμορφωθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε τη σημασία της Κυκλικής Οικονομίας τόσο για το Περιβάλλον όσο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας στη χώρα. Επίσης, δήλωσε διαθεσιμότητα για ένα δεύτερο στάδιο διαβούλευσης με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος και πρόεδρος της Επιτροπής του ΕΣΕΚ, παρουσίασε τους στόχους του ενεργειακού σχεδιασμού καθώς και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα στο πλαίσιο αυτό.

Και από τις τρεις τοποθετήσεις προέκυψε ότι ο οδικός χάρτης για το 2050 σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια οικονομία πρακτικά χωρίς άνθρακα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι Περιφερειών, δήμων και ενώσεων, καθώς και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Παρουσιάστηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι στη διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση σχετικών δράσεων καθώς και καινοτόμες δράσεις, κυρίως στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της αυτοπαραγωγής, που έχουν υλοποιηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων.

AΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα