Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 17:00

Η συμβολή των Ζωνών Χαμηλών Εκπομπών (LEZ) στον περιορισμό της ρύπανσης

Οι Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών(LEZ) είναι περιοχές όπου απαγορεύεται είτε ελέγχεται η κυκλοφορία των πιο ρυπογόνων οχήματων. Συνήθως αυτό σημαίνει ότι οχήματα με υψηλότερες εκπομπές δεν μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή. Σε ορισμένες ζώνες χαμηλών εκπομπών, τα πιο ρυπογόνα οχήματα πρέπει να πληρώσουν υψηλοτέρα διόδια εάν εισέλθουν στη ζώνη χαμηλών εκπομπών.

Υπάρχουν και Ζώνες Μηδενικών Εκπομπών σε λειτουργία, προετοιμασία ή σχεδιασμό. Αυτές είναι ζώνες όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο οχημάτων μηδενικών εκπομπών. Πρόκειται για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Για ορισμένα plug-in υβριδικά οχήματα μπορεί να επιτραπεί η είσοδος για μια ενδιάμεση περίοδο.

Οι Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών(LEZ) σταματούν τα πιο ρυπογόνα οχήματα που κινούνται σε μια περιοχή και μειώνει τη ρύπανση. Οι Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, συχνά δεν λύνουν το πρόβλημα από μόνες τους. Χρειάζονται και άλλα μέτρα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις διαθέτουν σχέδια δράσης για την ποιότητα του αέρα και για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Συχνά περιλαμβάνουν την εφαρμογή Ζωνών Χαμηλών Εκπομπών, ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. Το τι περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης για την ποιότητα του αέρα εξαρτάται από τις πιο σημαντικές πηγές ρύπανσης στην πόλη και από το πώς μπορούν να μειωθούν.

Η δράση για τη ρύπανση αναλαμβάνεται στο κατάλληλο επίπεδο, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο: Τοπικά μέτρα για την οδική κυκλοφορία. Τοπικά μέτρα για άλλες πηγές ρύπανσης. Μέτρα που λαμβάνονται συχνά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Μέτρα για τη μείωση της κυκλοφορίας. Αυτά περιλαμβάνουν καλές και καθαρές δημόσιες συγκοινωνίες, εγκαταστάσεις χρήσης ποδηλάτων, συστήματα κοινής χρήσης αυτοκινήτων χαμηλών εκπομπών ή κατάλληλο πολεοδομικό σχεδιασμό. Διόδια αστικής οδού, ή κανονισμοί πρόσβασης για διαφορετικά οχήματα για μείωση της κυκλοφορίας.

Περιορισμοί έκτακτης ανάγκης κυκλοφορίας σε περιόδους υψηλής ρύπανσης, για παράδειγμα απαγόρευση όλων ή συγκεκριμένων οχημάτων, απαγορεύσεις ντίζελ, επιτρέποντας μόνο εναλλαγή πινακίδων κυκλοφορίας σε μονές ή ζυγές ημέρες.

Κίνητρα για καθαρότερα οχήματα. Για παράδειγμα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, φθηνότερα διόδια, επιχορηγήσεις για ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα, φθηνότερο ή διαθέσιμο χώρο στάθμευσης.

Εξομάλυνση της ροής της κυκλοφορίας, για παράδειγμα με συγχρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών. Μείωση των ορίων ταχύτητας σε ταχύτερους δρόμους. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη ροή της κυκλοφορίας καθώς και να διασφαλίσει ότι τα οχήματα ταξιδεύουν με πιο καθαρή και αποτελεσματική ταχύτητα

Ενθάρρυνση των πιο καθαρών οχημάτων. Οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ηλεκτρικά, υδρογόνο και plug-in-hybrid οχήματα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα