Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 14:34

Αυγενάκης: «Κυκλική οικονομία για ανάπτυξη και αυτονομία πόρων»

Επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης δημόσιας πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό-τοπικό επίπεδο, χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΝΔ - βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης την πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Αυγενάκης εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, με θέμα «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία» ανέφερε ότι: «Η κυκλική οικονομία είναι ένα περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό σχέδιο που δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία σε συνδυασμό με την οικονομική αποδοτικότητα», ενώ όπως επεσήμανε: «Πρόκειται για τη μετάβαση από το γραμμικό παραγωγικό μοντέλο σε αυτό της κυκλικής οικονομίας. Για τη μετάβαση από το σχήμα «παίρνω, φτιάχνω, πετάω» σε ένα κυκλικό σχήμα «επαναχρησιμοποιώ, επισκευάζω, ανακαινίζω και ανακυκλώνω».

«Η κυκλική οικονομία δεν σημαίνει απλά ανακύκλωση, αλλά είναι μια γενικότερη στρατηγική για μείωση των αποβλήτων και ρύπων και, ως εκ τούτου, συντελεί στην μείωση της σπατάλης των φυσικών πόρων», υπογράμμισε ο γραμματέας της ΝΔ, ενώ τόνισε ότι «η κυκλική οικονομία αποτελεί συστατικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν πρόκειται απλά για έναν «ελκυστικό» όρο, αλλά η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται τόσο με την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων κλάδων, όσο και με την σχετική αυτονομία πόρων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Μάλιστα ο κ. Αυγενάκης, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ότι «η ανάγκη διαμόρφωσης δημόσιας πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό-τοπικό επίπεδο για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι επιτακτική. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Επιτροπή στηρίζει τη στροφή στην κυκλική οικονομία: προωθεί έναν αριθμό μέτρων που περιλαμβάνουν νέες προτάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, δείκτες για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των πόρων, πολιτικές για την προώθηση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των κύκλων ζωής των προϊόντων, πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και κίνητρα για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Τέλος, ο γραμματέας της ΝΔ χαρακτήρισε βασικούς δρώντες τους Ο.Τ.Α. ά και β΄ βαθμού στη διαμόρφωση πολιτικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων «δεδομένου ότι στην αυτοδιοίκηση ανήκει η αρμοδιότητα διαχείρισης απορριμμάτων», ενώ ανέφερε ότι «για την υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Όπως, επεσήμανε ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αποτελούν προβλήματα στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς έχουν ήδη λυθεί. «Η μεταφορά βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες για αυτά τα ζητήματα είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πάντοτε με πολύ θετικό βλέμμα». Υπάρχει εμπειρία, υπάρχει γνώση, υπάρχει τεχνολογία, υπάρχουν καλές πρακτικές».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα