Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 08:59

Γιώργος Δημαράς: Όχι εξορύξεις στις περιοχές Natura

Ως ένα σημαντικό και θετικό βήμα για το περιβάλλον χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, ενώ επανέλαβε την αντίθεση των Οικολόγων Πράσινων αλλά και των Ευρωπαίων Πράσινων, στις σχεδιαζόμενες εξορύξεις στο Ιόνιο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο οικολόγος βουλευτής σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο ενδυναμώνει το σύνολο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Υπογράμμισε, ότι θετικά σημεία του σχεδίου νόμου είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

  1. Την κήρυξη νέων περιοχών Natura. Ο αριθμός των περιοχών ανήλθε από τις 419 σε 446, ενώ η επιφάνεια της χώρας που τέθηκε σε καθεστώς προστασίας αυξήθηκε από 42.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 58.000, σημειώνοντας αύξηση περίπου 27%.
  2. Με το νομοσχέδιο, οι φορείς διαχείρισης καλύπτουν πλέον το σύνολο των περιοχών Natura, ενώ μέχρι σήμερα καλυπτόταν μόνο το 21%. Προς το σκοπό αυτό διευρύνεται η έκταση εποπτείας και διαχείρισης πολλών υφιστάμενων φορέων, ενώ δημιουργούνται ακόμα 8 νέοι φορείς, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 36.
  3. Για πρώτη φορά διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των Φορέων Διαχείρισης. Επίσης, από το Πράσινο Ταμείο διατίθενται 6 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ 25 εκατομμύρια ευρώ.
  4. Μέσα από το διάλογο που προηγήθηκε στις Επιτροπές της Βουλής, κατοχυρώθηκε, ότι οι φορείς διαχείρισης θα έχουν πλέον συμμετοχή στη σύνταξη και αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης, κάτι που έλειπε από το αρχικό σχέδιο νόμου.
  5. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυστηροποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 18 του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της προστασίας από καταπατήσεις και αυθαιρεσίες σε προστατευόμενες περιοχές.

Ο κ. Δημαράς επεσήμανε, ότι το σχέδιο νόμου για τους φορείς διαχείρισης αποτελεί συνέχεια μιας σειράς νόμων και αποφάσεων για το περιβάλλον που προηγήθηκαν, όπως ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, η νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες, η ανακύκλωση για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ο πρόσφατος νόμος για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς κ.ά., επικρίνοντας τη Ν.Δ. για την άρνησή της να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Τέλος, ο βουλευτής ζήτησε την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να απαγορεύονται ρητά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές, ενώ επανέλαβε την αντίθεση των Οικολόγων Πράσινων αλλά και των Ευρωπαίων Πράσινων στις σχεδιαζόμενες εξορύξεις στο Ιόνιο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα