Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 10:14

Ευρωπαϊκό Βραβείο για το ελληνικό έργο Olive Clima LIFE

Το ελληνικό έργο LIFE oLIVE-CLIMA απέσπασε τελικά το ευρωπαϊκό βραβείο Life. Η τελετή βράβευσης των «LIFE AWARDS 2019» έγινε χθες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας περιβάλλοντος «EU GREEN WEEK». Στο έργο συμμετέχει ως εταίρος ο "Νηλέας" από τη Μεσσηνία, με τις ενώσεις Πεζών και Μεραμβέλου, όπως επίσης τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, τον ΑγροΤύπο, τη Ρόδαξ Αγρο, το Πανεπιστήμιο Βασιλακατα Ιταλίας και η Ανατολική Α.Ε. Στόχος του είναι η εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής & προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Το έργο, το οποίο ξεχώρισε ανάμεσα στα 15 καλύτερα έργα σε όλη την Ευρώπη, στις κατηγορίες «Περιβάλλον», «Φύση» και «Κλιματική Αλλαγή», και τελικά διακρίθηκε, σχεδιάστηκε το 2009 από τον αείμνηστο γεωπόνο και σύμβουλο του ΝΗΛΕΑ από το 2002 Γιώργο Μιχαλόπουλο, ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2017. Όπως έχει κάνει γνωστό ο "Νηλέας": "Το olive clima προέκυψε ύστερα από την μακρά ενασχόληση του Γ. Μιχαλόπουλου με την ελαιοκαλλιέργεια μέσω της τεχνικής υποστήριξης που πρόσφερε στις τρεις περιοχές της χώρας μας που προαναφέρθηκαν, Χώρας στη Μεσσηνία, Πεζών και Μεραμβέλου στην Κρήτη. Μοναδικός στην εμβάθυνση και στην μέθοδο, αξιοποίησε την μοναδικότητα του ελληνικού ελαιώνα και τη συνέδεσε με το περιβάλλον μέσω διεθνών και αναγνωρίσιμων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001, EMASEPD περιβαλλοντικό αποτύπωμα ελαιολάδου κτλ). Φιλοσοφία του ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας των παραγωγών για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας, το οποίο θα επιτύγχανε διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού και βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού. Το μότο του ήταν "τρώγοντας ελαιόλαδο και ελιές βελτιώνεις την υγεία σου και το περιβάλλον".

Να σημειωθεί πως το έργο LIFE+11 ENV/GR/000942 oLIVE-CLIMA, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στο «Sparkshow», που διοργανώνεται από το «SparkNews» στο πλαίσιο της ίδιας εβδομάδας στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις κύριες δράσεις και τα κρίσιμα επιτεύγματα του, μέσα σε 3’. Πρόκειται για μια διαδραστική εκδήλωση, που στόχο έχει να ελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και των δημοσιογράφων, διεκδικώντας περισσότερη προβολή για το έργο.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στη σελίδα του προγράμματος, το LIFE oLIVE-CLIMA κατάφερε να μειώσει το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα της ελιάς αποδεικνύοντας πως η καλλιέργεια της μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αντιμετώπισης και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Οι περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές του έργου, εφαρμόστηκαν σε 120 ελαιώνες, για 5 χρόνια, με τη συμμετοχή 52 αγροτών, 3 αγροτικών συνεταιρισμών και 10 εταίρων. Οι περιοχές εφαρμογών εντοπίζονται στην Κρήτη (ΠΕ Ηρακλείου – ΕΑΣ Πεζών, ΠΕ Λασιθίου – ΕΑΣ Μεραμβέλλου, πιλοτικός ελαιώνας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και στην Πελοπόννησο (ΠΕ Μεσσηνίας – ΑΣ Νηλέας).

Συνέβαλε στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος και στα δέντρα του ελαιώνα. Απέδειξε πως οι περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές του είναι οικονομικά πιο βιώσιμες από τις παραδοσιακές. Είχε αντίκτυπο στη γεωργική πολιτική, προσφέροντας λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, συμβάλλοντας στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των ελαιοτριβείων (ΚΥΑ 3924/2016). Προώθησε τη χρηματοδότηση της αγοράς θρυμματιστή ξύλου, η οποία ενσωματώθηκε με την 4η τροποποίηση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Συμμετείχε στην ανάπτυξη του Πρωτοκόλλου για το ελαιόλαδο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την Τεχνική Γραμματεία της ΕΕ για το «PEFCR για το ελαιόλαδο».

Εκπαίδευσε τους αγρότες, και πλέον οι εταίροι του έργου προωθούν την υιοθέτηση των καλλιεργητικών πρακτικών από τους αγρότες και εργάζονται για την πιστοποίηση των καλλιεργητικών πρακτικών του έργου oLIVE-CLIMA, αξιοποιώντας την προσπάθεια της ΕΕ για την ανάπτυξη του PEFCR για το ελαιόλαδο στοχεύοντας σε μια καλύτερη θέση στην αγορά για τα προϊόντα ελιάς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα