Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 16:40

Πρόγραμμα HIRECORD: Kαινοτόμες τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία

Πρόγραμμα HIRECORD:  Kαινοτόμες τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία

H συνάντηση του πρώτου έτους υλοποίησης του προγράμματος HIRECORD: Καινοτόμες Τεχνολογίες Δέσμευσης Διοξειδίου του Άνθρακα από βιομηχανικές μονάδες μέσω μιας καινοτόμας τεχνολογίας, της περιστρεφόμενης κλίνης, έλαβε χώρα στο YORK, Μεγ. Βρετανία, στις 7 & 8 Νοεμβρίου 2023. H συνάντηση οργανώθηκε από το Νewcastle University με την συμμετοχή του επικεφαλής εταίρου ΕΚΕΤΑ – Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και των λοιπών εταίρων του προγράμματος: του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του TNO (NL), της ΜΟΝΤΖ (DE), CAO Hellas (GR), ELPEDISON (GR), Total Energies One Tech (FR), του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, του Imperial College London (UK), της Richard Alan Engineering (UK) και της Carbon Clean Solutions (UK)

Η αντιμετώπιση των εκπομπών του θερμοκηπίου είναι μια επείγουσα αναγκαιότητα για την αποφυγή των επιβλαβών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.  Η χρήση ορυκτών καυσίμων έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα.  Οι τεχνολογίες που στοχεύουν στη δέσμευση CO2 από βιομηχανικά απαέρια, συχνά απαιτούν πολύ μεγάλο εξοπλισμό και κατανάλωση ενέργειας, ενέχοντας υψηλά κόστη.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, το HIRECORD θα επιδείξει μονάδα δέσμευσης 10 τόνων/ημέρα CO2 με χρήση περιστρεφόμενης κλίνης πληρωτικού υλικού (ΠΚΛ) και του προηγμένου διαλύτη APBS-CDRMAX. Η επίδειξη θα γίνει σε μονάδα παραγωγής προϊόντων ασβέστη (CaO Hellas), στη Μαγνησία, σε μονάδα παραγωγής ρεύματος (ELPEDISON), στη Bοιωτία και σε διϋλιστήριο, στη Νορβηγία (TCM). Η προτεινόμενη τεχνολογία θα μειώσει 40-50% το κόστος δέσμευσης COσε σχέση με συμβατικές τεχνολογίες, τουλάχιστον 10 φορές το χωρικό αποτύπωμα (συσκευές πολύ μικρού όγκου, αλλά υψηλότατης απόδοσης), ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της RICHARD ALAN ENGINEERING που θα κατασκευάσει την μονάδα και το Translational Energy Research Center στο Sheffield (TERC), ένα ερευνητικό κέντρο πιλοτικής κλίμακας, που συνεργάζεται με τη βιομηχανία για να δοκιμάσει και να αναπτύξει λύσεις πράσινης ενέργειας για ένα μέλλον απελευθερωμένο από τον άνθρακα.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας τεσσάρων ετών και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το UKRI – UK Research & Innovation.

Περισσότερα για το πρόγραμμα και τις δράσεις του http://hirecord.eu/.

DIEK ARKADIA 2

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022