Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023 15:10

Go On: Ψηφιακή καταπόνηση των ματιών | της Όλγας Τσάμη*

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών περιλαμβάνει ένα σύνολο από οφθαλμολογικά και εξωοφθαλμικά συμπτώματα, τα οποία αποδίδονται στην παρατεταμένη χρήση του επιτραπέζιου ή φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, του κινητού τηλεφώνου ή των συσκευών tablet.

Σύμφωνα με μελέτες, η συνεχής χρήση ψηφιακών συσκευών για δύο ώρες είναι αρκετή για να προκαλέσει συμπτώματα που συνδέονται με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, ενώ η συχνότητα και η βαρύτητα των συμπτωμάτων είναι ευθέως ανάλογη της διάρκειας χρήσης του υπολογιστή.
Στις τυπικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται η αδυναμία συγκέντρωσης, η κεφαλαλγία, η κόπωση στα μάτια, η δακρύρροια, το αίσθημα καύσου, η ερυθρότητα, ο ερεθισμός και η ξηρότητα του ματιού, η αίσθηση ξένου σώματος, η θολή όραση, η αργή εστίαση κοντά, πολλές φορές και η διπλή όραση.
Οι στρατηγικές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών αφορούν στην εργονομική χρήση ψηφιακών συσκευών. Πιο συγκεκριμένα συστήνεται:
1) Ο μέσος ημερήσιος χρόνος χρήσης της οθόνης θα πρέπει να μειωθεί σε ένα λογικό όριο (< 4 ώρες ημερησίως)
2) Κατάλληλο φωτισμό του χώρου, εργονομική θέση των συσκευών, προσαρμογή των παραμέτρων εικόνας (μέγεθος κειμένου, ανάλυση, φωτεινότητα)
3) Να γίνονται συχνά διαλείμματα, το βέλτιστο είναι βάσει του κανόνα 20 – 20 – 20, δηλαδή διάλλειμα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά με εστίαση των ματιών σε μακρινό αντικείμενο 20 μέτρα μακριά. Τα συχνότερα μικρά διαλείμματα των 5 - 10 λεπτών είναι καλύτερα από ένα μεγάλο διάλειμμα 2-3 ωρών.
4) Συχνό ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ανάπτυξης της ξηροφθαλμίας.
5) Η παρακολούθηση χρόνου χρήσης οθόνης στα παιδιά, επιδιώκοντας περισσότερο οικογενειακό χρόνο και ενθαρρύνοντας τα παιδιά για υπαίθρια δραστηριότητα και ψυχαγωγία.
6) Η διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος με την χρήση γυαλιών οράσεως με αντιανακλαστικές επιστρώσεις και με ειδικά φίλτρα για το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ψηφιακές οθόνες.
Εν τέλει σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών έχει αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, που αυτή με την σειρά της έχει οδηγήσει σε άλλες σιωπηλές πανδημίες, όπως τη μυωπία, τα μυοσκελετικά προβλήματα, την παχυσαρκία κ.λπ.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση του κοινού από τους επαγγελματίες υγείας, όπως εμάς τους Οπτικούς – Οπτομέτρες, με στόχο την ευαισθητοποίηση για μέτρα πρόληψης του κοινού και ειδικότερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και τα παιδιά.

*Όλγα Τσάμη | Οπτικός Οπτομέτρης | Εφαρμόστρια φακών επαφής | Πτυχιούχος IRSOO Ιταλίας Vinci (FI)

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #27

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα