Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 15:25

Go On: City Hospital: Λαπαροσκοπική Χειρουργική Παχυσαρκίας

Go On: City Hospital: Λαπαροσκοπική Χειρουργική Παχυσαρκίας

Μάστιγα της σημερινής εποχής αποτελεί η παχυσαρκία, με 7 στους 10 Έλληνες να είναι είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι. Γεγονός που οφείλεται στις διαιτητικές μας συνήθειες, στην έλλειψη σωματικής άσκησης και στον τρόπο ζωής μας. Όμως αντιμετωπίζεται. Πρωταρχικά με δίαιτα, μακροχρόνια σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και χειρουργικά. Ο Δρ Ιωάννης Ν. Νεστορίδης, συνεργάτης της City Hospital είναι εξειδικευμένος στην λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, με μεγάλη εμπειρία στην λαπαροσκοπική χειρουργική παχυσαρκίας.

Επισημαίνει πως η παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, το άσθμα, η υπνική άπνοια και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Άρα, η απώλεια σωματικού βάρους έχει σημαντικά οφέλη. Άλλωστε, η παχυσαρκία αποτελεί δείκτη υψηλού κινδύνου στην εμφάνιση καρκίνου (ουροποιητικού, χοληδόχου κύστεως, παχέως εντέρου).Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα σε ασθενείς που νόσησαν από Covid 19.
Η παχυσαρκία δυστυχώς επηρεάζει όλες τις ηλικίες, ακόμα και τα παιδιά.
Όσον αφορά στο τι μπορούμε να κάνουμε, η απάντηση ξεκινά με την αλλαγή του τρόπου ζωής, την σωματική άσκηση και με την προσπάθεια να τρώμε υγιεινά, αποφεύγοντας το junk food και τα έτοιμα φαγητά.
Η χειρουργική παχυσαρκίας είναι επόμενο στάδιο, το οποίο αφορά είτε σε άτομα με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 35 με κάποια συνοδό πάθηση, όπως υπέρταση σάκχαρο κ.λπ., είτε σε άτομα με αντίστοιχο δείκτη πάνω από 40 χωρίς κάποια συνοδό πάθηση (δεδομένα που αποτελούν ένδειξη για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας χειρουργικά).
Ειδικότερα για την χειρουργική αντιμετώπιση, υπάρχουν τρία κυρίως είδη επεμβάσεων που γίνονται ευρέως σήμερα, σε όλες τις περιπτώσεις λαπαροσκοπικά.
Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για την τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου, στη δεύτερη για το sleeve gastrectomy ή γαστρικό μανίκι και στην τρίτη για το γαστρικό bypass.
Η κάθε επέμβαση, ανεβαίνοντας από τον δακτύλιο προς το γαστρικό Bypass, έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, επισημαίνει ο γιατρός. Εξηγεί δε πως όσον αφορά τον δακτύλιο χρειάζεται μια ημέρα νοσηλεία, για το γαστρικό μανίκι 4 ημέρες και για το γαστρικό bypass απαιτούνται 7 ημέρες νοσηλεία, ενώ ανάλογα την περίπτωση υπάρχουν επιπλοκές που μπορεί να συμβούν στη διάρκεια του χειρουργείου είτε μετεγχειρητικά ..
Ωστόσο, παραμένει διαρκώς αυξανόμενος ο ρυθμός των επεμβάσεων αυτών γιατί σε όλες τις περιπτώσεις τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολύ μεγαλύτερα από την επικινδυνότητα της καθαυτής επέμβασης.

Ο Δρ. Νεστορίδης συστήνει στους ασθενείς του ως πρώτη αντιμετώπιση την τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου. Και αυτό γιατί είναι ρυθμιζόμενος, προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, είναι πιο ασφαλής και αναστρέψιμος. Χρειάζεται μόνο μία ημέρα νοσηλεία κι επιτρέπει στον ασθενή να απολαμβάνει τις αγαπημένες του τροφές.
Επίσης είναι ο ιδανικός για τις γυναίκες που πρόκειται να κυοφορήσουν, και ο λόγος είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα της χαλάρωσης του δακτυλίου, ώστε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να τρέφεται σωστά το έμβρυο.
Η τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου εφαρμόζεται πλέον πάνω από 25 χρόνια σε περισσότερους από 1.000.000 ασθενείς (FDA approval in USA).
Επισημαίνει δε, πως αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας που σκοπεύει να υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση παχυσαρκίας, είναι ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχει στενή παρακολούθηση από τον χειρουργό του και το βασικότερο, να μην θεωρεί ότι η οποιαδήποτε επέμβαση είναι «το μαγικό ραβδάκι» που θα του λύσει όλα του τα προβλήματα. Θα πρέπει και ο ίδιος να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε επέμβασης. Με αυτό τον τρόπο θα είναι εξασφαλισμένη η επιτυχής έκβαση της επέμβασης.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα στο Go On #26 που κυκλοφορεί.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022