Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 00:05

Go On: Πρότυπο Κέντρο Μητέρα-Παιδί: Πλήθος υπηρεσιών για γονείς και παιδάκια - Προστέθηκε μασάζ εγκυμοσύνης (Βίντεο)

Go On: Πρότυπο Κέντρο Μητέρα-Παιδί: Πλήθος υπηρεσιών για γονείς και παιδάκια - Προστέθηκε μασάζ εγκυμοσύνης (Βίντεο)

Το μασάζ εγκυμοσύνης προστίθεται στις υπηρεσίες που παρέχει το Πρότυπο Κέντρο Μητέρα – Παιδί. Μια εξαιρετική και άκρως αποτελεσματική θεραπεία, η οποία παρουσιάστηκε –μεταξύ άλλων- στο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elite, στην Καλαμάτα. Το Πρότυπο Κέντρο Μητέρα – Παιδί στέκεται αρωγός σε θέματα έρευνας της υγείας και όπως κάθε χρόνο συμμετείχε ενεργά στο Συνέδριο, με ερευνητικές εργασίες και παρουσιάσεις.

Το Πρότυπο Κέντρο Μητέρα - Παιδί συνιστά έναν πολυχώρο ενημέρωσης, προετοιμασίας και διαπαιδαγώγησης των μελλοντικών γονέων, αλλά και έναν χώρο διαδραστικής ψυχαγωγίας για παιδιά και βρέφη, αναφέρει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη του Κέντρου Δήμητρα Λαμπίρη.
Τα μέλη της ομάδας εργάζονται καθημερινά με στόχο να βρίσκονται δίπλα στην οικογένεια, από τις πρώτες στιγμές της κύησης, τόσο για το κάθε μέλος ξεχωριστά όσο και για την οικογένεια στο σύνολό της, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς επικοινωνίας ανάμεσά τους. Στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το βρεφικό μασάζ, η διαδραστική yoga για παιδιά και η βρεφική κολύμβηση προστίθεται άλλη μία, το μασάζ εγκυμοσύνης.
Το μασάζ εγκυμοσύνης αφορά στο σύνολο των τεχνικών που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της κύησης και είναι κατάλληλες και απόλυτα ασφαλείς για αυτή την περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, σύμφωνα με την φυσικοθεραπεύτρια Αικατερίνη Πολυδώρου. Δεδομένου ότι η περίοδος της κύησης συνοδεύεται από ποικίλες και σημαντικές μεταβολές για μια γυναίκα, πρωταρχικός σκοπός του κέντρου μέσα από το μασάζ εγκυμοσύνης είναι η ολοκληρωτική και πλήρης ευεξία της εγκύου. Τα οφέλη από το θεραπευτικό μασάζ είναι πολλά: Ανακούφιση από το άγχος, το στρες, ανακούφιση από μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις και μείωση των οιδημάτων.
Στα σεμινάρια ψυχοπροφυλακτικής αναφέρθηκε η μαία του Κέντρου Ζωή Τσινταβή. Στόχος των σεμιναρίων είναι να λαμβάνουν την ενημέρωση που χρειάζονται οι μέλλουσες μανούλες και οι μπαμπάδες, για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για την συνέχεια. Στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι η δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος μεταξύ γονέων – μωρού. Αντικείμενό τους είναι η ενημέρωση για τη φυσιολογία της κύησης και τα στάδια του τοκετού, μια πολύ σημαντική ενότητα, διότι έτσι αποφεύγεται η τοκοφοβία, καθώς η μανούλα έχει πλήρη επίγνωση για το τι της συμβαίνει. Επίσης, παρέχεται ενημέρωση για τη διατροφή που είναι κατάλληλη όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη, τον ανώδυνο τοκετό, γίνεται προετοιμασία της μαμάς αλλά και του μπαμπά για την περίοδο της λοχείας. Ακόμα, παρέχεται βοήθεια στον θηλασμό με διάφορες τεχνικές αλλά και ψυχολογική υποστήριξη της νέας μαμάς.

Η γυμναστική εγκύων στο νερό και η βρεφική κολύμβηση είναι προγράμματα που πραγματοποιούνται στην πισίνα του Κέντρου. Η Μαριάννα Μπαγουρδή, είναι εκπαιδεύτρια βρεφικής κολύμβησης και γυμναστικής εγκύων στο νερό και όπως εξηγεί, το πρόγραμμα γυμναστικής άσκησης με ήπια και μέτρια ένταση μέσα στο νερό είναι ιδανικό για εγκύους δεδομένου ότι βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τη διατήρηση της καλής ψυχολογίας, τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου της μέλλουσας μανούλας, την κυκλοφορία του αίματος και φυσικά στη χαλάρωση.

Η βρεφική κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε παιδιά από τριών μηνών έως τεσσάρων ή και πέντε ετών. Όπως αναφέρει η Ναταλία Τιμοθεάτου, διοικητικό στέλεχος του Πρότυπου Κέντρου Μητέρα - Παιδί, πρωταρχικός στόχος είναι η ασφάλεια στο νερό, ενώ τα παιδιά κοινωνικοποιούνται μέσα σε ομάδες, μαθαίνοντας τις πρώτες τους κολυμβητικές δεξιότητες. Η βρεφική κολύμβηση πραγματοποιείται μαζί με τους γονείς και συμβάλλει στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών.

Η Yoga για παιδιά αλλά και για μανούλες, πριν και μετά τον τοκετό έχει πολλαπλά οφέλη. Η Αιμιλία Αφεντάκη, εμβρυολόγος - εκπαιδεύτρια Yoga, διδάσκει Yoga στο Κέντρο, όπου λειτουργούν τρία τμήματα: Το παιδικό, για ηλικίες 3,5 - 7 ετών. Των εγκύων για μέλλουσες μανούλες από 3 μέχρι και 9 μηνών. Και των λεχωιδών. Η έναρξη της εν λόγω δραστηριότητας για τις λεχωίδες μπορεί να γίνει μετά το πέρας τριών μηνών από τον τοκετό. Η κ. Αφεντάκη επισημαίνει πως το πρόγραμμα της Yoga είναι ολιστικό, γυμνάζει το σώμα, προσφέρει χαλάρωση, αποβολή του άγχους, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ρυθμίζει τη διατροφή.
Όπως τονίζει: «Τα λόγια είναι περιττά, σας προσκαλώ να έρθετε να το δοκιμάσετε»!
Οι Σχολές Γονέων πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση της παιδοψυχολόγου Ηρώ Διαμαντοπούλου, και αφορούν στη σωστή ενημέρωση των γονέων γύρω από θέματα ανατροφής των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία. Λειτουργούν τρεις ομάδες, για μελλοντικούς γονείς, για γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας (0-5 ετών) και για γονείς με παιδιά στην προ εφηβεία και εφηβεία (6-12 ετών).

Μάθετε περισσότερα για τα σεμινάρια ψυχοπροφυλακτικής/ προετοιμασίας μητρότητας, τη βρεφική κολύμβηση, τη γυμναστική εγκύων στο νερό, τη διαδραστική Yoga για παιδάκια και μανούλες πριν ή μετά τον τοκετό, το βρεφικό μασάζ, το μασάζ εγκυμοσύνης και τη Σχολή γονέων, στην ιστοσελίδα του Κέντρου miterapaidi.gr

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα στο Go On #26 που κυκλοφορεί.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022