Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 15:46

Go On: Χειρουργικά περιστατικά με μια ημέρα νοσηλείας, χωρίς πόνο Συνέντευξη του Δρ Ιωάννη Νεστορίδη

Ο όρος One Day Surgery Clinic, χρησιμοποιείται ευρέως για χειρουργικά περιστατικά που χρήζουν μιας ημέρας νοσηλεία, όπως η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (σε περιπτώσεις χολολιθίασης), η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης (βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη) και η χειρουργική παχυσαρκίας (λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου).

Επίσης, και άλλα μικρότερα χειρουργεία, όπως αιμορροϊδοεκτομή, κύστη κόκκυγος και μικροεπεμβάσεις όπως αφαίρεση λιπωμάτων, σπίλων κ.λπ. Για τα περιστατικά νοσηλείας μιας μόνο ημέρας και για το νέο χειρουργικό τμήμα στην Καλαμάτα, μίλησε στο Go On, ο Δρ Ιωάννης Ν. Νεστορίδης*, συνεργάτης της City Hospital και του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Είναι εξειδικευμένος στην λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, με μεγάλη εμπειρία στην λαπαροσκοπική χειρουργική παχυσαρκίας.

Έχει παρατηρηθεί συχνά ασθενείς να καθυστερούν ένα χειρουργείο. Υπάρχει σήμερα λόγος να αποφεύγουν μια χειρουργική πράξη, όταν η νοσηλεία μπορεί να είναι μόνο μία ημέρα;
Όχι, γιατί όσο καθυστερεί το χειρουργείο, μπορεί να γίνουν πολύ δυσάρεστες οι επιπλοκές. Έχουμε πλέον γρήγορη νοσηλεία, γρήγορη ανάρρωση και ελάχιστο πόνο. Και το σημαντικότερο είναι πως η επέμβαση γίνεται με ασφάλεια. Στην κλινική City Hospital έχουμε τη δυνατότητα να γίνονται ασφαλείς επεμβάσεις, με σύγχρονα μέσα. Υπάρχει καινούργιος λαπαροσκοπικός πύργος και η κλινική διαθέτει τόσο εξειδικευμένο εξοπλισμό όσο και προσωπικό.
Είναι τόσο εύκολο να αναρρώσει ο ασθενής μέσα σε μία μόνο ημέρα;
Χάρη στην λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση, οι επεμβάσεις γίνονται με τη διενέργεια πολύ μικρών τομών με εξειδικευμένα εργαλεία, με ασφάλεια, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητά μας.
Πόσο διαδεδομένη είναι στην επαρχία η συγκεκριμένη μέθοδος;
Εφόσον υπάρχει ιδιωτική κλινική που προσφέρει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κανείς με ασφάλεια λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, διαθέτοντας δηλαδή τον κατάλληλο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό, ναι, μπορεί να διαδοθεί. Ήδη άλλωστε, ορισμένες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, όπως η χολοκυστεκτομή και η κήλη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Χρειάζονται ο εξοπλισμός, το προσωπικό και ο χειρουργός φυσικά. Μένει να μάθει ο κόσμος τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Έρχεται στην ώρα της η απόφαση του ασθενή να χειρουργηθεί;
Όχι απόλυτα. Μπορεί να έχουν ενημερωθεί αλλά να μην το αποφασίζουν, με συνέπεια να φτάνουν στο χειρουργείο πολύ αργά με αύξηση της πιθανότητας των επιπλοκών. Έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση του κάθε ασθενούς.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός των ασθενών;
Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η αναισθησία. Αποτελεί κλασική ερώτηση το πόσο ασφαλής είναι και το αν θα ξυπνήσουν μετά το χειρουργείο, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η κλινική διαθέτει έμπειρο αναισθησιολογικό τμήμα. Επομένως δεν θα πρέπει να φοβούνται. Τα υπόλοιπα είναι θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του χειρουργού.
.......................................................................................
Ο Δρ Νεστορίδης Ιωάννης*, είναι χειρουργός, της κλινικής City Hospital και της Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Catania της Ιταλίας από όπου κατέχει Διδακτορικό Ιταλικό Κρατικό Δίπλωμα Ιατρικής με Άριστα. Υπηρέτησε στο Κέντρο Υγείας στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων όπου εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου. Απέκτησε Ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν. Νίκαιας. Παρέδωσε μαθήματα Πρώτων Βοηθειών στους
σπουδαστές της Νοσηλευτικής Σχολής του Π.Γ.Ν. Νίκαιας. Στο διάστημα της ειδίκευσης του, απέκτησε πολύ μεγάλη εμπειρία στον χειρουργικό ασθενή σε όλη την κλίμακα βαρύτητας της νόσου και στην αντιμετώπιση του πολυτραυματία με την διενέργεια μεγάλου αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων τόσο ανοιχτά, όσο και λαπαροσκοπικά. Το 1997, απέκτησε το Δίπλωμα A.T.L.S (Advanced Trauma Life Support) για Ιατρούς, του Αμερικανικού Κολλεγίου των Χειρουργών. Στην κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και στην αντίστοιχη του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, απέκτησε εμπειρία στη διενέργεια ογκολογικών επεμβάσεων γαστρεντερικού και ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος, μαστού και ενδοκρινών αδένων και μαλακών μορίων, στην περιοχική ανοσοχημειοθεραπεία την υποξική περιοχική χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με υπερθερμία, σπληνική ανοσοδιέγερση, υπερθερμική ενδοπεριτοναική χημειοθεραπεία και χρήση συσκευών CUSA, WATER JET DISSECTOR, MICROWAVE COAGULATOR, ULTRACISION, RADIOFREQUENCIES και συμμετείχε σε πληθώρα μειζόνων επεμβάσεων μεταξύ των οποίων σε ηπατεκτομές, παγκρεατεκτομές και καρκίνους πυλών ήπατος κατά τη διάρκεια των ετών 2000 έως 2005.
Το 2005, εκπαιδεύτηκε και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική Παχυσαρκίας και έκτοτε έχει διενεργήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (γαστρικός δακτύλιος, sleeve gastrectomy, γαστρικό by - pass). Το 2008, απέκτησε Δίπλωμα-Certificate of Off-site Training as a Console Surgeon using the da Vinci Surgical System IRCAD-EITS Strasburg France –Ρομποτικής Χειρουργικής. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε ξένα και ελληνικά ιατρικά περιοδικά. Συμμετέχει ενεργά σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #22 που κυκλοφορεί

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα