Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 10:09

Go On: Νευροχειρουργική - Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης

Για τις σημαντικές εξελίξεις που έχει φέρει στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, το μικρό χειρουργικό τραύμα,  την πολύ μικρή απώλεια αίματος, την ελάχιστη νοσηλεία, τη γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινότητα, μάς μιλά ο νευροχειρουργός Φαίδωνας Λιάκος, ο οποίος  είναι επιμελητής στο Metropolitan Hospital και εξωτερικός συνεργάτης της κλινικής City Hospital στην Καλαμάτα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μια «νέα νευροχειρουργική φιλοσοφία με την οποία λύνουμε το πρόβλημα του ασθενούς με όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση στη σπονδυλική του στήλη».

Τι είναι αυτό που έχουν ακούσει ως «ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης» οι ασθενείς;

Είναι μια νέα τεχνική, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με σκοπό την αντικατάσταση της ήδη υπάρχουσας, και σε πολλές περιπτώσεις προβληματικής, χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης. Οι νευροχειρουργικές επεμβάσεις, λοιπόν, όπως υποδηλώνει και ο όρος  «ελάχιστα επεμβατική», γίνονται μέσα από πολύ μικρές δερματικές τομές -οπές- και ένα ελάχιστο χειρουργικό τραύμα. Ο νευροχειρουργός χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό (tubes, minimal retractors, C-arm, O-arm) κατευθύνει τα χειρουργικά του εργαλεία ακριβώς πάνω στο πρόβλημα με ακρίβεια χιλιοστών, δια μέσου ενός πολύ μικρού διαδρόμου, χωρίς να βλάψει τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς. Επιπλέον, και η σύγκλειση των τραυμάτων στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης γίνεται με ενδοδερμική ραφή, οδηγώντας στη δημιουργία όλο και μικρότερης ουλής, αλλά και ενός καλύτερου αισθητικά αποτελέσματος. Πρόκειται, λοιπόν, για μια νέα νευροχειρουργική φιλοσοφία με την οποία λύνουμε το πρόβλημα του ασθενούς με όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση στη σπονδυλική του στήλη.

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής;

Χρησιμοποιείται στην επίλυση του 90% των χειρουργικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Συγκεκριμένα, οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου της οσφυϊκής και αυχενικής μοίρας μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με αυτήν την τεχνική. Επιπλέον, οι επεμβάσεις αποσυμπίεσης στην οσφυϊκή μοίρα (οι λεγόμενες πεταλεκτομές, οι οποίες γίνονταν με τομή 10 εκ.) μπορούν να γίνουν μέσω μικρής τομής μήκους 1,5 εκ. Επιπρόσθετα, και οι επεμβάσεις σταθεροποίησης – οι σπονδυλοδεσίες- γίνονται με μεγάλη επιτυχία διαδερμικά, με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

 

Τι έχει να ωφεληθεί ένας ασθενής από αυτή την τεχνική που εφαρμόζετε;

Οι ασθενείς βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένοι από την τεχνική της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης. Έτσι, το μικρό χειρουργικό τραύμα που χρησιμοποιείται σε αυτήν την τεχνική, οδηγεί και σε πολύ μικρότερη βλάβη στους παρασπονδυλικούς μύες, άρα και σε λιγότερη απώλεια αίματος. Οι ασθενείς αισθάνονται πολύ πιο ικανοί να σηκωθούν από το κρεβάτι τους άμεσα μετεγχειρητικά (λόγω μικρότερης απώλειας αίματος), ακόμα και την ίδια ημέρα, αλλά και βιώνουν πολύ λιγότερο έως καθόλου μετεγχειρητικό άλγος. Αυτό οδηγεί σε μια πολύ γρήγορη αποκατάσταση, σε πολύ μικρή νοσηλεία (μια ημέρα) αλλά και σε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (μικρότερη μετεγχειρητική ουλή), κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς νεαρής ηλικίας. Τέλος, η επιστροφή στην καθημερινότητα αλλά και την εργασία, γίνεται επίσης σε μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι με την κλασική μέθοδο της ανοικτής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.

Είναι ενημερωμένοι οι ασθενείς στην Καλαμάτα για την σύγχρονη αυτή χειρουργική μέθοδο;

Γενικά, πιστεύω ότι οι ασθενείς έχουν ενημερωθεί τμηματικά από τα ΜΜΕ αλλά και το διαδίκτυο. Διαπιστώνω όμως, από ασθενείς μου, ότι η ενημέρωση αυτή είναι αδρή και επιφανειακή. Η συνεργασία μου με την κλινική City Hospital, στο πλαίσιο της λειτουργίας του εξωτερικού νευροχειρουργικού ιατρείου, θα βοηθήσει στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών της Καλαμάτας αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας, σχετικά με το πολύ σημαντικό θέμα της σύγχρονης αυτής τεχνικής.

Πρώτη Δημοσίευση: Go On #14

Διαβάστε το 14ο τεύχος Go On

Διαβάστε το 14ο τεύχος Go On και στην πλατφόρμα μας στο Issuu

Διαβάστε επίσης στο Go On #11: Ο παιδονευρολόγος Μηνάς Καπετανάκης για την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα